22 Czerwca 2026, 19:27:14 czas Polski

Autor Wątek: Głośniki / kolumny - jak zaplanować i jak dobrać osprzęt?  (Przeczytany 10674 razy)

Offline jasiop

Odp: Głośniki / kolumny - jak zaplanować i jak dobrać osprzęt?
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Października 2016, 17:08:52 czas Polski »
No to jaki przekrój powinien mieć ten kabel. Nie napisałeś tego.
Przekrój to nie wszystko ... ;-)
Można przyjąć, że przy małych kolumnach "podstawkowych" i krótkich odcinkach np. do 2,5-3 m wystarczy 1,5 mm2
Jasio P - Rzeszów

kwita

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Października 2016, 17:11:33 czas Polski »
Temat rzeka, na przekrój żyły ma wpływ przede wszystkim moc i długość. Ja stosuję przy impedancji 8 Ohm minimum 2,5mm2 a przy 4 Ohm 4mm2 (odcinki do kilku metrów). Cieńsze żyły też można zastosować, dużo ludzi kieruje się ceną na 1mb. Podam przykład znajomego, który podłączył sobie kolumny za 4000 zł kablem elektrycznym 2x0,5mm2 do wzmacniacza za 2500 i przy przesuwaniu kolumny wypięły mu się przewody z pod zacisków i spalił jedną końcówkę mocy...

Klo

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Października 2016, 17:23:38 czas Polski »
Kozio.
Zrób sobie takie: http://blog.bowers-wilkins.com/speakers/nautilus-speaker-gallery/
Zaoszczędzisz na nowy dom. ;D

kozio

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Października 2016, 17:41:19 czas Polski »
Dałem przykład jakie mniej więcej parametry mnie interesują. Nawet pomyślałem że rozbebeszę te co mam by sprawdzić co w nich jest...

Wolałbym jednak tego uniknąć.

Kasa na takie kolumienki to jakieś 200-250zł
Obudowy chce zrobić jakieś ciekawe samemu.

Nie jestem audiofilem jak i 80% ludzi więc drobne różnice nie mają znaczenia. Podoba mi się jak gra ja te geniusy ale chce sobie zrobić coś samemu i patrzeć na to i się cieszyć że jest moje.

Może jest jakiś wzór jak obliczyć potrzebne podzespoły...?

P.S.  Jasiop  nie odpisałem na punkt drugi bo nie doczytałem gdyż się obraziłem  ;)

Offline peter

« Odpowiedź #19 dnia: 16 Października 2016, 17:46:42 czas Polski »
W linku który podałem jest projekt obudowy, elementy i schemat potrzebny do zrobienia zwrotnicy tylko pozostaje własne wykonanie .Ja wykorzystałem elementy zwrotnicy ,a obudowę zrobiłem całkiem inną zachowując pojemność kolumny .

Offline molu

« Odpowiedź #20 dnia: 16 Października 2016, 19:04:16 czas Polski »
Cytat: kozio

Zakładając taki budżet to już chyba lepiej kupić jakieś maluchy używane na allegro. To moje zdanie. Jeżeli myślisz o samodzielnej budowie to warto kupić porządne podzespoły, materiały do wykończenia. Jeden głośnik to często minimum 200 zł. Biorąc pod uwagę, że nie siedzisz w temacie, potrzebujesz sprawdzony, dobrze opisany, przetestowany, ograny projekt. I wystarczy, że będziesz składał zgodnie z rysunkami i opisem. Da się.
Ja popełniłem coś takiego jak na force poniżej.
.
Trzy lata temu kosztowały mnie ok 1300 zł. 20l, mdf, wykończone fornirem i woskowane. Nic nie projektowałem, skorzystałem z gotowca z forum.

Polecam pooglądać sobie projekty na stronie http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Loudspeaker_Projects.htm. Świetnie opisane, z planami obudów, zwrotnic, itp. Ale wiele przetworników z tych projektów może być już niedostępne.
Często producenci przetworników publikują kompletne opisy z planami. Np stx, tutaj lub visaton tutaj. Ogólnie temat rzeka.

T.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #21 dnia: 16 Października 2016, 19:17:32 czas Polski »

Przypomniał mi się dowcip.
Babcia dała na mszę dla księdza żeby deszcz popadał,bo susza.
Ksiądz spojrzał na datek,i rzekł.
Babciu za tę kwotę,to nawet niebo się nie zachmurzy :P

A wracając do zestawów grających to kable mają znaczenie,mam na myśli skład mieszanki żyły przewodu,no i oczywiście przekrój.

Kolego, jeśli uważasz Altusy za dobrej jakości kolumny to chyba nie słyszałeś naprawdę dobrych kolumn. I nie mówię tu o jakichś super, hiper drogich kolumnach TOP Hi-Fi za kolosalne pieniądze. Jest mnóstwo kolumn głośnikowych w podobnej cenie (lub niewiele wyższej) czyli 450-600 zł, które grają o wiele lepiej od tego "reliktu z epoki PRL" ...
Aż chciało by się zapytać,co ty kolego wiesz o syczącym Eltronie    ;D (wzmacniaczu)który należało uziemić żeby trochę przestał.A na Altusy nie wszystkich było stać,o kupieniu nie wspomnę.Polskie głośniki były jednymi z najlepszych (może nie przegnę)na świecie.Miałem możliwość słuchania na altusach muzyki u kolegi co był zakręcony w tym temacie.Teraz sygnał cyfrowy,to i nawet stare wzmacniacze grają znośnie ;)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Października 2016, 19:32:11 czas Polski »
Więc jakim sposobem człowiek może kupić gotowe kolumienki a podzespołów nie dostanie w tej cenie?

czy może ja źle rozumuję...?

Offline krzyś48

« Odpowiedź #23 dnia: 16 Października 2016, 19:41:04 czas Polski »
OLX i takie tam

Offline peter

« Odpowiedź #24 dnia: 16 Października 2016, 20:01:13 czas Polski »
nie obraż się ,ale z takim budżetem to nie poszalejesz. Podzespołów nie kupisz bo nieopłacalne jest wykonywanie czegokolwiek w tych pieniążkach. Lepiej będzie kupić coś używanego

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 16 Października 2016, 20:14:15 czas Polski »
Tak jak mówiłem. Miłośnicy audio będą odradzac bo się nie da, bo nie będzie grało. To tak jakby na forum did zniechęcać wszystkich do stolarstwa. Na tanich głośnikach też da się złożyć dobry komplet

Offline krzyś48

« Ostatnia zmiana: 16 Października 2016, 20:19:31 czas Polski wysłana przez krzyś48 »

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 16 Października 2016, 20:16:47 czas Polski »
Może się mylę ale kozimierz chyba chce zrobić coś bardziej dla samego zrobienia więc wyskakiwanie z częściami czy kolumnami za 1300pln to tak jakby pytającemu czy lamelownica z julki ma pudełko odpowiedzieć że tylko lamello ma sens.
Rozumiem, że to odpowiedzi w dobrej wierze ale to nie jest kwestia dorzucenia kilku procent zakładanego budżetu tylko "odrobinę" więcej.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #28 dnia: 16 Października 2016, 20:24:38 czas Polski »
M_kola- tu o części chodzi zwrotnice i takie tam  :)
Pudłami może w piecu napalić :P

Offline studio tata

« Odpowiedź #29 dnia: 16 Października 2016, 20:30:45 czas Polski »
ohoho!?
nie wiedzialem , ze tyle milosnikow sztucznego dzwieku jest na forum ?
Jako , ze z wyksztalcenia jestem technikiem elektronikiem i pare zestawow wykonalem pozwole sobie zabrac glos w tej sprawie.
KOzio za 2 stowki to nie kupisz nawet dobrych monitorow bliskiego pola do komputera , nawet niedrogie glosniki polskie
czy chinskie , przewyzszaja kwote ktora podales , a gdzie cena gniazd zwrtotnicy, lutownicy  , maskownicy , obudowy , forniru !?
nawet zestawy szerokopasmowe w odgrodzie przekrocza 200zl
Chyba ze masz porozbiorkowe glosniki i chcesz zrobic cos na ksztalt zestawow montowanych onegdaj w malych samochodach przez pewna czesc mlodzierzy ?
Tak , czy inaczej trzymam kciuki
POZdr