29 Maja 2026, 19:36:30 czas Polski

Autor Wątek: heblarka DeWALT DW1150 - kilka pytań jesli ktoś zna ten model :)  (Przeczytany 3170 razy)

Offline flaber14

heblarka DeWALT DW1150 - kilka pytań jesli ktoś zna ten model :)
« dnia: 24 Października 2016, 21:21:19 czas Polski »
Witam serdecznie

Będę wdzięczny jeśli ktoś posiada takowy model i zechce podzielić się wiedzą na jego temat w kilku kwestiach, mianowicie:
1. podkusiło mnie żeby wyregulować ruchomy blat gdyż z jednej strony zbiera drewno bardziej a z drugiej mniej. Poluzowałem 4 nakrętki po bokach i zacząłem bawić się śrubami na imbus. Jak się okazało to nic nie dało w tej kwestii. Niestety zrobiłem jeszcze gorzej. Gdyż teraz jak poruszam rączką żeby ustawić blat wyżej/niżej to chodzi to bardzo ciężko, tak ze praktycznie trzeba się zapierać. Po za tym jak dam na maksa do góry to wskaźnik wychodzi poza 0 na podziałce a jak zrobię na maksa do dołu to nie do chodzi wskaźnik do cyfry 4

Moje pytanie brzmi jak to wyregulować żeby było prawidłowo. W jakiej pozycji na wyjściu ustawić wskaźnik i czym kręcić żeby to naprawić? ;)

2. pytanie następne. Podczas pracy na maszynie gdy hebluję deskę świerkową, suchą to zamiast otrzymywać gładką powierzchnię mam częściowo na deskach takie zaciągi (nie wiem jak to nazwać). Domyślam się iż taki efekt nie jest normalny. Za to może ktoś podpowie gdzie szukać problemu w drewnie czy maszynie. Jeśli maszynie to gdzie, noże czy ustawienie stołu?

Z óry dziękuje.

Offline krzyś48

Offline krzyś48

Odp: heblarka DeWALT DW1150 - kilka pytań jesli ktoś zna ten model :)
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Października 2016, 17:15:05 czas Polski »
Takowego sprzętu nie mam,ale myślę że wszystkie podobnie działają.
Od spodu jest łańcuszek(piszę o mojej) rozpoiłem go a następnie wziąłem deskę wzorcową i wsadziłem w grubościówkę następnie dokręciłem równomiernie 4-ma śrubami blat  do gumowych rolek (podajników-wał z nożami ma być ustawiony tak żeby noże nie przeszkadzały w regulacji).Następnie założyłem,spiąłem i naciągnąłem łańcuszek.
No regulacja jaj nie urywa ale ciut lepiej-to tak jeśli chodzi o moją maszynę :)
Pozdrawiam ;)