22 Kwietnia 2026, 05:06:15 czas Polski

Autor Wątek: Jaka szlifierka mimośrodowa  (Przeczytany 72728 razy)

kwita

• Gość
Odp: Jaka szlifierka mimośrodowa
« Odpowiedź #75 dnia: 09 Lutego 2016, 22:31:19 czas Polski »
A wydawałoby się, że zakup szlifierki mimośrodowej dla amatora to taka prosta sprawa... :). Kupiłem jedną z prostszych modeli Metabo i jestem bardzo zadowolony. Papiery wszędzie dostępne, przeszlifowała już kilkadziesiąt m2, dobrze zbiera pył do pojemnika, jeszcze lepiej współpracuje z odkurzaczem...Coraz bardziej dorastam do zakupu delty bo szykuje mi się robota w domu :)

Offline Dawid

« Odpowiedź #76 dnia: 12 Lutego 2016, 23:22:46 czas Polski »
W zeszłym roku kupiłem Metabo FSX200 Intec i jestem bardzo zadowolony.
250zł za Metabo to raczej niewiele. Ma tylko 240W, ale znakomicie się sprawdza nawet przy większych pracach. Znajomy pożyczył ją do szlifowania starej podłogi przy krawędziach (tam gdzie nie dojechała cykliniarka) oraz do szlifowania belek (surowych) i bardzo sobie chwalił ten sprzęt. Jak to mówił - "Aż chce się pracować". Całkiem nieźle zbiera urobek, bardzo dobrze trzyma się w dłoni i tłumi drgania. Jest lekka dlatego nie męczy ręki przy szlifowaniu pionowych powierzchni. Jestem w trakcie odbudowy zakupionego starego odciągu więc niebawem dowiem się jak zbiera podłączona pod odciąg.

Minusy?
- brak adaptera do podłączenia odciągu (trzeba dokupić oddzielnie za ok 30zł) - trochę mnie to dziwi, bo to Metabo a nie Skill xD

Offline jakubszmyt

« Odpowiedź #77 dnia: 21 Lutego 2016, 21:41:07 czas Polski »
chciałbym zakupic szlifierke mimosrodowa mój wybór pada  na
metabo fsx200 albo metabo sxe3125 (troche mocniejsa i ma regulacje obrotów no własnie i tu moje pytanie czy ta regulacja przydaje sie w pracy ? )

Offline leśny człowiek

« Odpowiedź #78 dnia: 22 Lutego 2016, 08:25:52 czas Polski »
i tu moje pytanie czy ta regulacja przydaje sie w pracy ? )
Moim zdaniem bardzo, do szlifowania drobnych elementów lub pracy w miejsca trudno dostępnych, ew. w pionie często zmniejszałem obroty - łatwiej wtedy kontrolować pracę urządzenia i uniknąć uszkodzenia obrabianego materiału.
Swoją drogą ta Metabo SXE3125 to mój nowy nabytek, niestety czekałem prawie 2 tygodnie na dostawę i za wiele nie pracowałem, ale pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Uważam, że aby ją móc w miarę wiarygodnie ocenić musiałbym popracować z nią kilka godzin.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 22 Lutego 2016, 18:56:19 czas Polski »
Potwierdzam, że Metabo FSX200 nie ma w standardzie adaptera do węża, ale może nie każdy potrzebuje pod odkurzacz, na samym zasobniku tez ładnie zbiera. Adapter trzyma się znakomicie, wąż od Festoola pasuje idealnie...

Offline jakubszmyt

« Odpowiedź #80 dnia: 22 Lutego 2016, 21:39:25 czas Polski »
leśny człowiek dzieki za odpowiedz
teraz nasuneło mi sie nastepne pytanie czy w cenie w której mozna ja dostac mozna cos wybrac leprzego ? patrze ze bosch gex 125 ale jest troszczke słabszy i metabo mozna zejsc nizej z obrotami

Offline Przemcio

« Odpowiedź #81 dnia: 22 Lutego 2016, 21:53:11 czas Polski »
Ja ostatnio tez szukałem. Tyle ze potrzebowałem na szybko od reki. Metabo w leroyu nie mieli ryobi odradzali. Poleciałem do obi i tam odpuszczając najtańsze luxy i b&d wziąłem przepłacając troszkę boscha PEX 300 AE

Puki co wrażenia b. pozytywne. Po podłączeniu odkurzacza praca generalnie bezpyłowa. Nawet niskie wibracje.

Robi to do czego została stworzona b. Dobrze. :) na początku się wahałem ale teraz nie żałuje. Ciekawe jak długo pochodzi. Narazie pare h latała i żadnych niepokojących objawów nie zauważyłem. A to w sumie plus bo ryobi potrafiło się po pierwszej h znajomemu rozsypać.

Jedynie seryjne pudełko na pył działa ale szybko się zapełnia i zapycha filterek ale to widać bo zaczyna przedmuchiwać po połączeniu klapek  wiec lepiej mi się pracuje pod odkurzaczem.

Offline Simon

« Odpowiedź #82 dnia: 26 Lutego 2016, 09:52:22 czas Polski »
Ja po obejzeniu filmu Jarka o Rotexach zaraz sprzedalem mojego Bosch GEX 150 AC i kupilem Rotex 150. Uzywam go juz prawie 2 lata. Powiem wam ze ta maszyna jest godna uwagi. Roznica kolosalna. Moc prawie 2x wieksza. Mozliwosc szlifowania zgrubnego i koncowego a na dodatek polerowanie. Do tego kilka twardosci talerzy. Praca z odkurzaczem praktycznie bezpylowa. Ja nie widze poprostu zadnych minusow. Jedynie da sie odczuc (pomijajac cene) przy zgrubnym szlifowaniu z papierem 60-80 po paru godzinach najprosciej lapy bola. Mialem okazje pracowac jeszcze na szlifierce Hilti 150 (nie pamietam Modelu)ale to przy Rotexie sie kryje... Co do Makita, DeWalt, Metabo itd. to nie zabieram glosu bo poprostu nie mialem okazji trzymac tego w reku.

Offline Przemcio

« Odpowiedź #83 dnia: 26 Lutego 2016, 10:45:40 czas Polski »
Docelowo tez chce Festoola dlatego długo nie kupowałem nic i dlatego z konieczności na szybko musiałem kupić Boscha. Ale nic straconego. Przynajmniej odpadnie dylemat czy 125 czy 150. 125 zostanie do drobiazgów lub dla "gości" a festoolem bede operować ja :)

Ciekawi mnie tam opcja polerki. Myślałem juz żeby sprzedać dwie moje polerki ( DA i rotacje) i przesiąść się na rotexa. Ale najpierw chyba wypróbuje rotexa dopiero bede myślał o pozbyciu się nadmiaru :) od przybytku .....

Offline Simon

« Odpowiedź #84 dnia: 26 Lutego 2016, 11:36:31 czas Polski »
ja uzywam poki co talerza polerskiego do Vlies'owania (zielone i biale scierniwa do olejowania oczywiscie od Festool'a). Talerz jest mniejszy niz 150mm i przez to nie uszkadzam innych krawedzi lub powierzchni.

Offline Ana

« Odpowiedź #85 dnia: 26 Lutego 2016, 14:55:43 czas Polski »
Czy przy METABO FSX 200 po jakimś czasie nie pojawia się problem z rzepem? Ja własnie na szybko muszę dokupić szlifierkę, bo miałam marketowego macAllistera i rzep całkowiecie przestał trzymać papier. to było tylko marnowanie krążków, bo spadały po kilku minutach pracy :( Co do samej pracy szlifierki nie mam zastrzeżeń, bo służyła mi niemal dwa lata i pracowała często i długo. no może zastrzeżenie co do wagi - jest słuszna! zwłaszcza z wężem od odkurzacza.
widzę, ze do tej METABO można dokupić w razie W samą głowicę, a w macallisterze nie znalazłam samej części.
Kot pracuje na niej dlugo i intensywnie i może mi podpowiedzieć na jak długo rzep będzie trzymał krążki ścierne?
Robię to co kocham, kocham to co robię

Offline jakubszmyt

« Odpowiedź #86 dnia: 08 Marca 2016, 22:31:01 czas Polski »
pytanie kupowac szlifierke 125 czy 150
 chodzi mi o dostepnosc krazków, moze jest taki sam wybór ?
 sama praca jakie sa róznice w pracy pomiedzy szliefierkami ?

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #87 dnia: 08 Marca 2016, 22:43:40 czas Polski »
Kupować taką i taką  ;)
A poważnie to 125 według mnie bardziej poręczna, rzadko jest tak, że się szlifuje duże płaskie blaty bez zakamarków.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 09 Marca 2016, 06:40:44 czas Polski »
Czy przy METABO FSX 200 po jakimś czasie nie pojawia się problem z rzepem?
Mam Metabo FSX200 od ponad 3 lat, dużo nią pracowałem i pracuję, rzep trzyma jak... Papier nie odczepia się a wręcz odwrotnie...Jak go zamocuję, po długiej pracy jest na swoim miejscu

Offline jakubszmyt

« Odpowiedź #89 dnia: 10 Marca 2016, 07:38:52 czas Polski »
Pawel46 - dzięki wiec zamawiam metabo sxe3125