18 Kwietnia 2026, 21:45:38 czas Polski

Autor Wątek: Jaka szlifierka mimośrodowa  (Przeczytany 72716 razy)

Offline arekb

Odp: Jaka szlifierka mimośrodowa
« Odpowiedź #120 dnia: 23 Stycznia 2018, 16:13:38 czas Polski »
Cześć. Postanowiłem się podłączyć pod temat. Jaka polecacie szlifierka dla amatora do użytku okazjonalne. Typowo do prac domowych. Przeszlifowanie drewna z palet by zrobić mebelek , miedzysxlifowanie drewna tzn między warstwami lakieru/ farby itp sprzęt raczej będzie użytkowany okazjonalnie w miarę potrzeb.
Dodatkowo chciałbym użyć szlifierki czasem jako polerki lakieru do auta stąd myślę o takiej z regulacją obrotow- czy mimośrodowa wogole nada się przepolerowania lakieru? Ostatnio polerowane za pomocą talerza podłączonego do mlotowiertarki😀
Kwota jak chce wydać to Max 400 zł. Wole kupić urządzenie raz a dobre i mieć je na lata.
Myslalem o
METABO SXE 3125
Ewentualnie o sx200 tylko ze nie ma ona regulacji obrotow. Pytanie czy regulacja jest potrzebna? Chce ja pod kątem polerowania auta.
Może polecicie jeszcze jakiś sprzęt do 400 zł. Im mniej tym lepiej 😀
Dzieki

Dodam tylko ze mam możliwość pożyczają szlifierki tasmowej- czołgu. A mini osclacje mam w urządzeniu wielofunkcyjnym. Celuje wiec w obrotowa szlifierka.
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2018, 16:16:23 czas Polski wysłana przez arekb »

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: 23 Stycznia 2018, 16:43:19 czas Polski »
Chce ja pod kątem polerowania auta.

Może polerkę ?

Offline arekb

« Odpowiedź #122 dnia: 23 Stycznia 2018, 16:52:50 czas Polski »
Myślałem o szlifierka mimośrodowej i użyciu jej raz na 3 lata do przepolerowania lakieru. Do tego będę przemalowywal meble, może jakiś  front meblowy lakierem natryskowe zrobię itp. Zastanawiam się o ile ta METABO SXE 3125  będzie lepsza od sx200 czy tylko regulacja obrotów się różnią. Co polecacie?

kwita

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: 26 Stycznia 2018, 22:50:12 czas Polski »
Jeśli chodzi o polerowanie lakieru samochodowego to trochę tym się zajmuje i dawno temu też myślałem o mimośrodowej do czasu kiedy kupiłem typową do tego celu. Regulacja obrotów to jedno ale bardzo duże znaczenie w polerowaniu mają zastosowane pady ( różnej twardości i średnicy, temat rzeka), których nie dostaniesz do mimośrodówki. Byle czym możesz zrobić tylko więcej szkód, porysować lakier lub go przypalić. Dedykowana polerka ma nie tylko regulację obrotów ale również stabilizację obrotów nie zależnie od siły nacisku na powierzchnię polerowaną.

Offline arekb

« Odpowiedź #124 dnia: 27 Stycznia 2018, 23:06:47 czas Polski »
Oki dzięki za odpowiedź. Zatem kupuje szlifierke tylko pod kątem szlifowania . Oglądałem dziś w Castoramie  Metabo sx 200 i porownywalem z Mcallisterem. Zdecydowałem sie na Metabo. Bedzie to sx200 albo sxe 3150. Ale chyba te tansza bez reg7lacji obrotow wezme. Najeyzej papierami bede bardziej zaglowal.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #125 dnia: 27 Stycznia 2018, 23:18:16 czas Polski »
Metabo sx 200
Fsx 200.
Dobra, za dobre pieniądze. Mam, używam, nie narzekam

Offline freqqone

« Odpowiedź #126 dnia: 28 Stycznia 2018, 00:07:10 czas Polski »
Bedzie to sx200 albo sxe 3150.

Ale to dwa różne modele sx200 to średnica 125 a sxe 3150 to 150

Najpierw zdecyduj się na wielkość maszyny albo kup obie :]

kozio

• Gość
« Odpowiedź #127 dnia: 28 Stycznia 2018, 09:24:24 czas Polski »
Mam sxe 3150.
To moja pierwsza szlifierka na krążki 150mm i była to dobra decyzja. To jak porównać nastolatkę do dorosłej kobiety.

Offline doktor kidler

« Odpowiedź #128 dnia: 27 Lutego 2018, 20:15:11 czas Polski »
Chciałbym kupić swoją pierwszą szlifierkę i chciałbym porady. Rozważam trzy szlifierki z których każda ma jakieś plusy i minusy względem poprzednich i nie wiem którą warto byłoby kupić. Pierwsze dwie to polecane na forum produkty Metabo i Dewalt
Metabo FSX 200 Intec którą mógłbym kupić razem z adapterem do odkurzacza za około 260-270zł z transportem. Jej zaletami są cena i walizka (fajnie jak sprzęt ma swoje mieszkanko), ale brak jej regulacjo obrotów i jest najsłabsza.
DeWalt DWE6423 którą mógłbym kupić za około 310zł z transportem jest trochę droższa, mocniejsza, ma regulację obrotów ale niestety nie posiada walizeczki.
Metabo SXE 3125  jest niestety najdroższa, i nie ma walizki ale za to jest najmocniejsza i oczywiście ma regulację obrotów i chyba ze względu na ilość otworów w stopie będzie miała najlepszy system usuwania pyłu zwłaszcza przy użyciu odkurzacza.

Fachowcem w dziedzinie obróbki drewna nie jestem ale chcę odnowić szafki kuchenne i trochę różnego rodzaju sprzętów drewnianych które poprzez lata się zużyły ale to nie będzie robota codzienna a raczej raz dwa razy w miesiącu. Nie chcę na sprzęt przeznaczać zbyt dużo więc Metabo SXE 3125 jest ostatecznością w wypadku jeżeli do niej warto będzie dopłacić w stosunku do poprzednich.

Offline wiech50

« Odpowiedź #129 dnia: 28 Lutego 2018, 22:32:41 czas Polski »
Mam w warsztacie szlifierkę oscylacyjną i taśmową. Ale rok temu kupiłem mimośrodową i uważam, że jest najbardziej wszechstronna. A konkretnie kupiłem ten model: https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/elektronarzedzia-przenosne-i-akcesoria/szlifierki-i-polerki/szlifierki-mimosrodowe/szlifierka-mimosrodowa-jcb-330-w.html#product. Bardzo wygodnie prowadzi się po materiale nawet jedną ręką. Ciekawy pojemnik na pył z klapką do opróżniania bez odpinania od szlifierki. Długi kabel. Możliwość podpięcia odkurzacza (jeszcze nie próbowałem). A do tego regulacja obrotów i 5 lat gwarancji. Próbowałem różnych gradacji papieru od 40 w górę. Naprawdę fajna maszynka. Polecam z czystym sumieniem :)
Wiesiek

Offline jasiop

« Odpowiedź #130 dnia: 01 Marca 2018, 07:38:48 czas Polski »
Za około 220 zł możesz kupić Graphite "47"
Działałem na takiej i to dużo przed zakupem lepszej.
Ma wystarczająca moc 430W, regulacja obrotów, dwie stopy 125 i 150 !
« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2018, 07:41:32 czas Polski wysłana przez jasiop »
Jasio P - Rzeszów

Offline doktor kidler

« Odpowiedź #131 dnia: 01 Marca 2018, 08:40:47 czas Polski »
Dziękuję za podpowiedzi ale miałem w ręce JCB i w porównaniu do Metabo FSX 200 Intec jest ciężka. Ogólnie mimo sporadycznego korzystania wolę kupić sprzęt markowy więc raczej skupiłbym się na którejś z wymienionych przeze mnie tylko którą warto kupić bardziej.

Offline jurek1985

« Odpowiedź #132 dnia: 01 Marca 2018, 09:30:55 czas Polski »
Co sądzicie o szlifierce Parkside PMFS 200 B2, zakupiłem ją, ale mam jeszcze czas na zwrot. Przemawia za nią 3 talerze w zestawie. W większości planuje szlifować blaty/parapety, z info w sieci wynika iż ta szlifierka nie nadaje się do takich prac, ale zastanawiam się czy nie zostawić jej ze względu na te talerze, może kiedyś będę coś potrzebował przeszlifować w trudno dostępnym miejscu i się przyda,  a dla prac docelowych chcę dokupić mimośrodową  metabo fsx200 lub dewalt 6423 z regulacją obrotów. Może ktoś z Was używa tego parkside z poprzednich "rzutów" i będzie mógł się wypowiedzieć na jej temat. W internecie nie znalazłem info na temat amplitudy oscylacji.  dzięki za podpowiedzi