24 Kwietnia 2026, 23:08:46 czas Polski

Autor Wątek: Jaka szlifierka mimośrodowa  (Przeczytany 72755 razy)

Offline Tomasz000

Odp: Jaka szlifierka mimośrodowa
« Odpowiedź #90 dnia: 12 Marca 2016, 00:40:18 czas Polski »
Ja korzystam z boscha gex 125-1 ae -  z racji majsterkowania w piwnicy musiałem wziąć pod uwagę głośność urządzenia i pylenie. Świetnie sprawdza się filtr - świetnie zbiera pył, nawet bez stosowania odkurzacza. Jest też dosyć cicha, co jest istotne przy pracach grubo po ciszy nocnej :)

Offline szymonrc

« Odpowiedź #91 dnia: 13 Marca 2016, 22:44:47 czas Polski »
Nie chcąc zakładać nowego wątku zapytam tutaj:

Poszukuję w miarę uniwersalnej szlifierki mimośrodowej, która dość szybko wyszlifuje nieoheblowaną deskę z miękkiego drewna (np. drewno z palet), a jak przyjdzie potrzeba, to poradzi sobie też z końcowym wyszlifowaniem po heblarce np stopnia bukowego, parapetu z jesionu, czy klejonki dębowej na blat stołu. celuję w rozmiar 125mm z racji a) kosztów materiałów eksploatacyjnych, b) poręczności (waga urządzenia i możliwość pracy jedną ręką).

Na chwilę obecną jestem w posiadaniu już jednej takiej szlifierki - Ferm z Jula. Ma regulację obrotów i całkiem przyzwoicie żre materiał na grubych gradacjach. Niestety pyli niemiłosiernie i już jedno łożysko w niej zajechałem (wystarczył jeden jesionowy blat 160x80cm). Teraz przyszła pora na zakup czegoś nowego.
Byłem już nawet u lokalnego dystrybutora celem zakupu Bosch GEX 125-1AE - pech chciał, że akurat brakło na stanie.
Sprawdzając kolejne oferty w Internecie pojawiły się dylematy, a apetyt rośnie w miarę jedzenia.
W grę wchodzą jeszcze:
ETS125EQ-Plus Festool oraz perełka:
RO125FEQ-Plus Festool

Urządzenia są skrajnie różne cenowo i stąd moje niezdecydowanie.
Bosch GEX 125-1AE- 350zł
Festool ETS125EQ-Plus - 1400zł
Festool RO125FEQ-Plus - 2100zł

Bosch wyjątkowo tani na tle konkurencji - ale właśnie przez to bezkonkurencyjny i w dodatku fajny "niebieski".
F. ETS125EQ - jak dla mnie to taki sam Bosch tylko z logo Festool.
Rotex - hmm, tu sporo czytałem o jego specyfice pracy i o tym, że ten system baaardzo przyspiesza pracę, ale czy aż sześciokrotnie w stosunku do Boacha (jak by wynikało z ceny)?
Fajnie byłoby mieć Rotexa, ale obawiam się też późniejszych kosztów - jak z materiałami eksploatacyjnymi - pasują "standardowe" papiery, czy tylko Festool?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 13 Marca 2016, 22:49:48 czas Polski »
Do ETS'ki też tylko papier Festool'a (albo samodzielnie dziurkowany) - standardowe mają inaczej rozmieszczone otwory.

Offline robson

« Odpowiedź #93 dnia: 14 Marca 2016, 10:15:55 czas Polski »
Do Rotexa 150 pasują papiery czołowych producentów :)
papier powiedzmy 80- 150 coś koło złotówki za krążek  :)

Offline szymonrc

« Odpowiedź #94 dnia: 14 Marca 2016, 20:33:28 czas Polski »
Czy któryś z Panów: robson, mily68, a może sam Jarek jest w stanie wrzucić fotkę i krótki opis, jaka jest różnica w rozmieszczeniu otworów odprowadzających pył w papierze Festoola, a "standardowym"? Chodzi mi o średnicę 125mm.
Rozumiem monopolistyczną politykę firmy, ale w niektórych kwestiach trochę przesadzają - godzą się na to, że do zagłębiarki z powodzeniem pasuje 2x tańsza szyna od Makity (odlew aluminiowy jest identyczny, tylko ślizgacze i guma inne), a przycinają na papierach. Idąc tym tropem od razu zapytam, czy średnica przyłącza do odkurzacza też jest unikalna? Ja akurat póki co korzystam z gołego węża podłączonego do odciągu, który wchodzi na ścisk na króciec, ale będę też dokupował niedługo drugą rurę z prostym końcem do posiadanego odkurzacza, żeby też korzystać ze sprzętu mobilnie poza warsztatem i pojawiła się zagwozdka, czy "standardowa" rura będzie pasować (trochę zbaczam z tematu więc kończę).

mily68

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: 14 Marca 2016, 23:07:52 czas Polski »
Różnica jest taka, że otwory nie pasują. Festool ma bliżej brzegu. Ja radzę sobie tak, że kupiłem wybijak do robienia otworów i sam dziurkuję papier choć z opinii kolegów wiem, że oryginalny papier Festoola "żyje" dużo dłużej a i łatwiej go wyczyścić (co dodatkowo przedłuża żywotność) - zdecydowanie wart swojej ceny. Trzeba będzie kupić...

Offline Przemcio

« Odpowiedź #96 dnia: 15 Marca 2016, 08:37:39 czas Polski »
Roznica w otworach bierze sie z tego ze zwykle tanie szlifierki maja tylko odciag pyłu. Festoole maja odciag i nadmuch co pomaga utrzymać w czystości papier. Dlatego ma wiecej "rzędów" dziurek.

Offline marek20

« Odpowiedź #97 dnia: 15 Marca 2016, 14:58:32 czas Polski »
W festool jest o wiele więcej otworków by zapewnić lepszy odciąg pyłów a same papiery Festool mają o wiele większą wydajność.
lecz jaka jest różnica w cenie kiedyś do szlifierki MacAlli..... papiery kupowałem w casto..... 10zł za 5 sztuk.
Więc w opakowaniu Festool'a jest 100 krążków i najtaniej można dorwać za 150zł z tego co patrzyłem na allegro.
Zrobimy szybkie działanie na kalkulatorku i za paczkę papieru castoramowskiego wychodzi 200zł.

Offline jasiop

« Odpowiedź #98 dnia: 15 Marca 2016, 16:45:37 czas Polski »
lecz jaka jest różnica w cenie kiedyś do szlifierki MacAlli..... papiery kupowałem w casto..... 10zł za 5 sztuk.
... za paczkę papieru castoramowskiego wychodzi 200zł.
A nie wiesz że cena i jakość tego "produktu" jest poniżej krytyki - przecież to raczej totalna "chińszczyna"
U siebie kupuję markowego Klingspora w cenie ok 0,40 zł za 125, a za 150 ok. 0,75 zł za krążek ...
Jasio P - Rzeszów

Offline szymonrc

« Odpowiedź #99 dnia: 15 Marca 2016, 22:05:30 czas Polski »
Więc w opakowaniu Festool'a jest 100 krążków i najtaniej można dorwać za 150zł

Z tego, co sprawdzałem, to te opakowania zbiorcze Festoola mają po 50 szt. krążków, a to wychodzi juz 3zł za sztukę. Taki Klingspor średnio po 0,5zł. Znów sześciokrotna różnica. :-)

Offline Krystian Adam

« Odpowiedź #100 dnia: 15 Marca 2016, 22:14:49 czas Polski »
No dobra może krążki są droższe ale praca marketówką a festoolem jest nie do porównania

Offline szymonrc

« Odpowiedź #101 dnia: 16 Marca 2016, 09:45:07 czas Polski »
Wpadło mi w oko jeszcze coś takiego:

http://deros.pl/

Mirka Deros - najchętniej w wersji DEROS5650CV
http://narzedzia-izr.pl/p8535-szlifierka-mirka-deros-125+150mm,-skok-5-(deros5650cv)-+-kontener.htm

Offline robson

« Odpowiedź #102 dnia: 16 Marca 2016, 09:56:01 czas Polski »
Słyszałem bardzo pochlebne oceny na temat tej szlifierki, lubiana w środowisku lakierników samochodowych

Offline cieniu

« Odpowiedź #103 dnia: 16 Marca 2016, 21:22:55 czas Polski »
Witam :) panowie mam ogromna prośbę szukam sprzętu do szlifowania!
chodzi mi o czyszczenie desek belek zwykle robię to porostu    flexem boscha ale teraz buduje dla siebie domki letniskowe i mam podłogi świerkowe i trzeba je podczyscic i tu pytanie czym aby miało zastosowanie tez do belek desek
mimorsodowe?
oscylacyjne?
tasmowe ? 
cenowo tak do 800zl

kwita

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: 16 Marca 2016, 21:31:42 czas Polski »
Myślę, że jak zaczniesz od działu przedstaw się, to szybciej i łatwiej dowiesz się więcej... ;)