Długo myślałam nad tym stołem. Czy mi aby potrzebny, jakie wymiary no i co ze stabilnością przy małych rozmiarach.
Ostatecznie wymyśliłam coś takiego jak na załączonym niżej obrazku. Inspirowałam się taką strugnicą:
http://lumberjocks.com/projects/102857Z góry przepraszam za niewymazanie ołówka oraz niezbyt dokładne zwymiarowanie na tym rysunku. (mam Sketchup ale nie potrafię w nim rysować :/ )
Plan jest taki, że użyję do niego desek o wymiarach 48mmx98mm. Blat będzie dwuwarstwowy, sosna na dole i pokryte około mającą około 2,5cm grubośc klejonką z buku.
To jedno imadło co jest na rysunku to ma być niejaki "moxon vise" w stylu jak z tego filmu:
Chciałabym mieć też "zwykłe" imadło na prawym boku stołu. Ale jeszcze nie wiem skąd zdobyć imadło w przyzwoitej cenie. I póki co nic nie wymyśliłam.
Nie wiem czy jest sens na tak małym blacie robić korytko i jakiej szerokości. Nie ukrywam, chciałabym mieć gdzie włożyć dłuta tak żeby ze stołu mi nie spadały.
Wszelkie uwagi o projektu mile widziane. Mam póki co zakupiony materiał, 12 metrów sosny w podanych wcześniej wymiarach.
Co jeszcze mogę dodać. Myślę o tym, żeby ministrugnica była rozkładana. Czyli żeby tą belkę co łączy nogi móc wyjąc. W dużej strugnicy, którą teraz używam jest to zrobione tak, że przy nodze jest klin na każdym boku i wtedy się składa.
No i blat byłby nakładany na szkielet na takich jakby "kołkach".