22 Kwietnia 2026, 02:26:57 czas Polski

Autor Wątek: Ploter Cnc  (Przeczytany 12373 razy)

Offline DamianKrk

Ploter Cnc
« dnia: 29 Października 2016, 18:21:15 czas Polski »
Witam,
Startuję w tym roku o dotację na firmę, chciałbym kupić ploter frezujący. Jednym z warunków dotacji jest przymus zakupu nowych maszyn. Fundusze jakie mogę przeznaczyć na taki ploter to max 70tys. zlotych. w  takiej cenie znalazłem tylko kilka produktów typu: http://allegro.pl/frezarka-cnc-2x3m-ploter-frezujacy-polska-grupa-i6567634492.html
http://allegro.pl/frezarka-cnc-ploter-cnc-2070-x-3080-sarnox-i6580787591.html
Teraz pojawia się pytanie czy warto inwestować w takie "tańsze" sprzęty tego typu czy lepiej kupić poza dotacją coś wiekszego używanego? Maszyna ma służyc głownie do obrabiania wang, schodów ale i różnych mniejszych prac, może w przyszłości jakaś niewielka produkcja hurtowa.
Z góry dzięki za odpowiedź

Offline Robsonik

Odp: Ploter Cnc
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Października 2016, 18:36:22 czas Polski »
Popytaj jeszcze w firmie Kimla lub Infotec. Byłem parę lat temu w tej firmie koło Stalowej Woli i wtedy mieli tam maszyny z dalekiej Azji. Ciężko powiedzieć jakiej produkcji są te pokazane i jakiej jakości.

Offline telengi

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Listopada 2016, 21:09:32 czas Polski »
Witam,

Pracowałem na centrum obróbczym firmy Biesse, model Rover A3.40 K2. Wiem że to inna liga ale co mogę powiedzieć o tych które podałeś. Nie nadają się do seryjnej produkcji, zbyt uciążliwe mocowanie materiału. Silnik krokowy przy takich maszynach to jakieś nieporozumienie, tylko serwo ! Stół najlepszy podciśnieniowy ! wtedy możesz umieścić szablon na stole i na niego kładziesz obrabiany element, takie coś pozwala na seryjną produkcję. Dodatkowo te plotery nie mają zasobnika na narzędzia(zasobnik na 4-5 narzędzi też nie rozwiązuje sprawy!) czyli co zmiana freza to ustawianie wysokości narzędzia, zerowanie itd. To całkowicie wyklucza seryjną czy nawet wielonakładową produkcję. Proponuję zastanowić się dokładnie co ma być na tej maszynie robione. No i oczywiście trzeba się zorientować jak jest z oprogramowaniem do takiej maszyny, bo licencje często kosztuję grube tysiące ! :)
« Ostatnia zmiana: 01 Listopada 2016, 21:11:32 czas Polski wysłana przez telengi »

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Listopada 2016, 22:58:11 czas Polski »
Naprawdę masz przymus kupna nowej maszyny. Ja bym zapytał kogoś wyżej ( jakąś pani Naczelnik czy cuś ) zawsze można się dogadać i mowie tu o zwykłej rozmowie typu mam okazję kupić NIE  NOWY sprzęt na fakturę oczywiście i tyle może Ci pozwolą.
Gdy ja brałem dotację ( trochę mniejszą ) zakupy na fakt nie musiały być na nowy sprzęt. Wiem że co urząd co to inne podejście i inne warunki regulaminu dotacji ale warto sprawdzić czy pójdą CI na rękę a dzięki temu możesz zaoszczędzić.

Offline DamianKrk

« Odpowiedź #4 dnia: 06 Listopada 2016, 12:08:16 czas Polski »
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Ploter ma głownie wspomagać stolarnie + dodatkowo chciałem rozpocząć jakąś niewielką produkcje. Twój post dał mi do myślenia ;) Co do kupna używanej maszyny w dotacji na ten rok teoretycznie nie ma mowy o kupnie sprzętu uzywanego ;( podejrzewam, że gdyby się miało jakieś kontakty może by to przeszło, ja niestety nie posiadam.
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2016, 12:11:42 czas Polski wysłana przez DamianKrk »

Offline jasiop

« Odpowiedź #5 dnia: 06 Listopada 2016, 12:38:46 czas Polski »
W tych pieniądzach możesz być obsługiwany przez długich parę lat (dziesięć ? a może więcej ?) przez firmę zewnętrzną, która dysponuję swoją frezarką CNC.
Nie lepiej za te pieniądze doposażyć się w inne maszyny ? Może wystarczy wydać 8-10 tys zł za mniejszą "podręczną" frezarkę CNC 600x800x150  a resztę spożytkować na inne urządzenia ?
Jasio P - Rzeszów

Offline sajo

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Listopada 2016, 14:26:06 czas Polski »
ploter cnc duuużo robi, jak się robi w sklejce i można od razu rozciąć całą płytę. Więc mniejsza trochę chybiona by była. Beznadzieja z tymi dotacjami na nowe. Nowe, w takiej cenie to głównie jakieś chińczyki (często z kiepskim serwisem), z których będzie więcej nerwów niż pożytku.

Offline jasiop

« Odpowiedź #7 dnia: 06 Listopada 2016, 14:38:39 czas Polski »
ploter cnc duuużo robi, jak się robi w sklejce i można od razu rozciąć całą płytę. Więc mniejsza trochę chybiona by była.
Na początek - czemu frezarkę nazywacie ploterem ?

Kolego, pracowałem na CNC i wiem, że taka maszyna wiele może ...
Frezarka CNC do rozcinania ? chyba się przejęzyczyłeś ...
Może Kolega DamianKrk najpierw sam by się określił, czy naprawdę będzie robił aż tak duże elementy że musi mieć maszynę aż 1 250 x 2 500 lub większą ...
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2016, 14:41:16 czas Polski wysłana przez jasiop »
Jasio P - Rzeszów

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #8 dnia: 06 Listopada 2016, 14:43:34 czas Polski »

Jest u mnie hurtownia która formatuje płyty właśnie na CNC. Z jednej strony strata materiału na gruby frez ale z drugiej nie trzyma Cię rozkrój po prostych przelotowych liniach. Nie jest to takie głupie wcale.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Jake28

« Odpowiedź #9 dnia: 06 Listopada 2016, 15:24:54 czas Polski »
Z tego co ja wiem to centrum do np schodów czy drzwi a centrum do nestingu czyli rozcinania płyt to dwie rożne maszyny. Właśnie dlatego kolega powinien sie określić czego potrzebuje i wtedy można bedzie coś doradzić. Gorzej jeśli po prostu chciałby kupić cnc ale nie wie co tak naprawdę by na nim robił. Zalecałbym koledze dokładne zapoznanie sie z możliwościami każdej z maszyn, kosztów narzędzi, przedgladow czy napraw gwarancyjnych jak i pogwarancyjnych. A najważniejsze czy z maszyna dostaje program do generowania g kodów. Na koniec dodam tylko ze spotkałem sie z sytuacja gdzie kupiono nowa maszynę za gruba kasę i okazało sie ze nie ma kto tego obsługiwać ani programować

Offline jasiop

« Odpowiedź #10 dnia: 06 Listopada 2016, 16:13:53 czas Polski »

Jest u mnie hurtownia która formatuje płyty właśnie na CNC. Z jednej strony strata materiału na gruby frez ale z drugiej nie trzyma Cię rozkrój po prostych przelotowych liniach. Nie jest to takie głupie wcale.

wymienię tylko dwie wady:
1 czas
2 hałas

PS
Tak duża i droga maszyna głównie do rozkroju ? Koledze DamianKrk chodziło raczej o coś innego ...
Jasio P - Rzeszów

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #11 dnia: 06 Listopada 2016, 16:20:03 czas Polski »
Tylko i wyłącznie do rozkroju płyt.
Jeśli chodzi o czas to się z Tobą nie zgodzę. W zależności od rozkroju wychodzi to podobnie z formatówką (nie panelówką). A teraz spójrz inaczej. Dwóch pracowników wrzuca płytę, klika start i odchodzą robić co innego (np. oklejać to co już pocięte). W praktyce mnóstwo czasu masz zaoszczędzone i przynajmniej jednego mniej musisz zatrudnić.
Hałas faktycznie jest bo jednostajnie przez cały czas ten sam poziom.

A czy maszyna duża ? Mniej miejsca zajmuje niż formatówka w czasie pracy.

Offline peter

« Odpowiedź #12 dnia: 06 Listopada 2016, 16:33:40 czas Polski »
cnc tylko do rozkroju płyt pod warunkiem że będzie robić 8h/24 inaczej to strata pieniędzy.,a to że cnc rozcina a pracownik robi co innego to nie do końca tak jest bo ktoś to musi zaprogramować ,wcisnąć guzik i nie ma sensu odchodzić do np. oklejania krawędzi bo masz na to zbyt mało czasu

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #13 dnia: 06 Listopada 2016, 16:46:12 czas Polski »
Tak jak pisałem jest to hurtownia. CNC służy tylko do rozkroju i faktycznie pracuje cały dzień.
Co do programowania. Na piłe też musisz rozpisać formatki w jakimś programie. Dokładnie ta sama praca. Mając odpowiednie oprogramowanie nie musisz "pisać" jak ma iść frez tylko wrzucasz po prostu w rozkrój. Okleiniarka stoi zaraz obok i wierz mi lub nie ale w ten właśnie sposób tam to działa. Jeśli nie wierzysz to sprawdź sobie hurtownie WIP w Rumii.
Nie jest to jakaś firemka w stodole i myślę, że właściciel to przeliczył wszystko skoro od lat to hula.

Offline peter

« Odpowiedź #14 dnia: 06 Listopada 2016, 17:45:31 czas Polski »
Spec nie będę jechał do Rumii bo to za daleko :D (2tyś km) ale mam blisko siebie sklep z poważnym zapleczem cnc i nie tylko Wiem że w Polsce inaczej wykożystuje się pracownika i dlatego musi biegać od maszyny do maszyny żeby tylko nie stał przez chwilę w miejscu ale nie o tym temat wątku. ;)