25 Kwietnia 2026, 04:07:28 czas Polski

Autor Wątek: praca na piłach włosowych. Bieżące roboty :)  (Przeczytany 45607 razy)

Offline MarekET

Odp: praca na piłach włosowych. Bieżące roboty :)
« Odpowiedź #90 dnia: 14 Listopada 2017, 22:16:58 czas Polski »
A u mnie kolejny wzorek choinkowy już na klocku i naszykowany do przetestowania .

Wzorek dzwonka z gwiazdką został poprawiony bo miał mały błąd i będzie jeszcze raz cięcie dzwonka z świerkowego klocka , ale są już nowe wzorki jedne już prawie gotowe to przetestowania bo wydrukowane inne jeszcze jako ołówkowe szkice :)
A i kombinuję wzór którym będzie można , o ile się uda , przeskoczyć możliwości wyrzynarki co do maksymalnego co do grubości cięcia czyli 5cm , może się uda zrobić fajny wzorek i wyjdzie ozdoba choinkowa o średnicy blisko 10cm , czyli wzór w częściach 4 x po 5cm :) )))

Marek .
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2017, 22:24:26 czas Polski wysłana przez MarekET »

Offline L4

« Odpowiedź #91 dnia: 14 Listopada 2017, 22:18:11 czas Polski »

Próba wyfrezowania zagłębienia w desce do krojenia.
Jakieś pomysły do zaradzenia na przyszłość?
Mi przychodzi do głowy albo danie podkładki ofiarnej tylko.
Mógłbym też oczywiście zmienić płaszczyzny i tym samym kierunek działania na włókna, ale chciałem zachować łuki akurat w tym miejscu a nie mam kulistego frezu.

Offline oliwierwood

« Odpowiedź #92 dnia: 14 Listopada 2017, 22:22:02 czas Polski »
Kolega chyba pomylil dział🙂

Offline L4

« Odpowiedź #93 dnia: 15 Listopada 2017, 00:29:59 czas Polski »
Zdecydowanie :-). Zgłoszone.

Offline MarekET

« Odpowiedź #94 dnia: 16 Listopada 2017, 08:15:46 czas Polski »
Ciekawy gadżet na święta z YT , chociaż takie coś można by zrobić w każdej tematyce nie tylko świątecznej -

Marek .

meridox

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: 16 Listopada 2017, 20:31:58 czas Polski »
8 godzin dziś na baczność stałem przed włosówką :) przetestowałem sobie kilkanaście rodzai brzeszczotów i wkrótce podzielę się opinią ;)
a jak już skończyłem zabawę z brzeszczotami trzeba było coś wyciąć no i będzie stojak na telefon i na miesiąc przed Bożym Narodzeniem jak tu reniferka nie zrobić :)

i jedną rzeczą chcę się z Wami podzielić :) nie mam doświadczenia na włosówce, troszke pociąłem w sklejce, sośnie i dębinie ale dziś reniferka wyciąłem z klonowej deseczki i powiem Wam że w klonie najlepiej mi się cięło :) mięciutko i szybko jak w piance bym ciął a nie w drewnie i drewno bez szlifowania gładziutkie jak lustro :) tak więc Panowie polecam spróbować z tym gatunkiem bo naprawdę jest 10 razy lepiej niż w sośnie :)

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #96 dnia: 16 Listopada 2017, 21:47:23 czas Polski »
Moze dobry brzeszczot założyłeś ?

Offline Jakacor

« Odpowiedź #97 dnia: 16 Listopada 2017, 21:52:21 czas Polski »
No wlasnie. Jaki brzeszczot?

meridox

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 16 Listopada 2017, 21:58:16 czas Polski »
z głowy nie pamiętam teraz oznaczenia tego brzeszczotu ale tym samym chwilę prędzej ciąłem i sklejkę i sosnę więc porównanie miałem dobre

Offline MarekET

« Odpowiedź #99 dnia: 16 Listopada 2017, 23:16:16 czas Polski »
Ja zdobyłem fajną kantówkę świerkową 5cm/5cm jest prawie idealna nawet szlifować nie muszę . i nie jest tak twarda jak to co miałem poprzednio pewnie to już jest z tego ukradzionego świerku z Białowieży , było z 5 sęków na ponad 2 metry długości akurat tak fajnie rozmieszczone że udało się je wyciąć bez problemów i mam 5 kawałków fajnej kantówki do pocięcia na ozdoby choinkowe .
W markecie budowlanym dorwałem jeszcze dwie listwy progowe , takie jakie daje się w drzwiach na dół w futrynie . Jedna jest bukowa a druga dębowa , dębowa jest dosyć wąska ale do czegoś się przyda .
Zrobiłem kilka wzorów do przetestowania , czyli jutro znowu cięcie :))))

Marek .
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2017, 23:26:05 czas Polski wysłana przez MarekET »

meridox

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 17 Listopada 2017, 22:27:00 czas Polski »
troszkę pobawiłem się brzeszczotami ;D

[ Invalid YouTube link ]

Offline gebek

« Odpowiedź #101 dnia: 17 Listopada 2017, 22:48:54 czas Polski »
Dzięki za film o brzeszczotach i pisemny komentarz. Muzyczka masakra, uszy bolą.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 18 Listopada 2017, 00:05:06 czas Polski »
zawsze można ściszyć ;)  jakbyś miał jakąś fajną muzę bez praw to chętnie przytulę :)

Offline DM

« Odpowiedź #103 dnia: 18 Listopada 2017, 01:01:02 czas Polski »
Te z prawej są do ramki a nie do wyżynarki.

Offline morosoph

« Odpowiedź #104 dnia: 18 Listopada 2017, 13:09:33 czas Polski »
A ode mnie szacuneczek za wytrwałość i poświęcenie. Myślę, że wiele osób /szczególnie fala nabywców promocyjnego Scheppacha/ doceni ten materiał, który sporo rozjaśnił w kwestii przyszłych zakupów brzeszczotów.
Sam też nabyłem tę wyrzynarkę i po wycięciu kilku reniferków fabrycznymi ostrzami byłem troszeczkę
zawiedziony efektem cięcia. Dużo lepiej i szybciej cięło mi się te elementy na taśmówce tej samej firmy, z tego samego sklepu,
brzeszczotem 6mm. Oby więcej takich opinii.