23 Kwietnia 2026, 13:12:38 czas Polski

Autor Wątek: praca na piłach włosowych. Bieżące roboty :)  (Przeczytany 45580 razy)

Offline MarekET

Odp: praca na piłach włosowych. Bieżące roboty :)
« Odpowiedź #105 dnia: 18 Listopada 2017, 19:44:11 czas Polski »
No to czas się pochwalić kolejnymi wpadkami ale i sukcesami .
Chwaliłem się kilka dni temu fajnym wzorkiem przygotowanym do cięcia ze świerkowej kantówki 5cm/5cm i można powiedzieć kolejna wtopa . Udało się w 1/3 można by powiedzieć czyli jeden bok był prawie kompletny  a w trzech pozostałych pod sam koniec cięcia wyrwało mi sporą część wzoru jaki miał pozostać po cięciu .
Szkoda że nie mam bardziej "plastycznego" drewna bo wzór nie jest zły co będzie widać na zdjęciach po pierwszym cięciu [ czyli pierwszy bok ]  wzór udało się wyciąć nawet z bardzo zawiłymi wzorkami , ale gdy przyszło do cięcia z drugiego boku na praktycznie na koniec cięcia uszkodziło mi środek i wyrwało spory kawałek wzoru który miał być widoczny .

No cóż wzór został poprawiony tym razem najpewniej nie połamie się przy cięciu zmniejszyłem ilość esów-floresów w tym wzorku w środku , ale też powiększyłem trochę na długość tę ozdobę choinkową i teraz powinno być już OK .

Ale był też sukces z innym wzorkiem który wyszedł fajnie widać to na kolejnych zdjęciach .

A i w przygotowaniu są kolejne wzory do przetestowania , masa dzwonków jak widać ze zdjęcia :) )))

Marek .
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2017, 19:48:28 czas Polski wysłana przez MarekET »

meridox

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: 18 Listopada 2017, 19:56:04 czas Polski »
nazywaj jak chcesz ale łeb modliszki wygląda zajebiście kozacko :)

Offline MarekET

« Odpowiedź #107 dnia: 18 Listopada 2017, 20:10:21 czas Polski »
I jeszcze osobny wpis na temat wierteł jakie się przydały przy tej robocie .

Kantówka z której tnę te ozdoby choinkowe ma rozmiar 5cm/5cm a otwory wiercę wiertłem 2mm i 2,5mm takie otwory w pełni wystarczają dla brzeszczotów bez sworzni/przetyczek , niestety normalne wiertła o takiej średnicy są zbyt krótkie aby przewiercić tej grubości materiał .
Udało mi się kupić wiertła o takiej średnicy przedłużone co widać na zdjęciach poniżej , wiertła są marki Condor . Jakość tych wierteł jest nienajlepsza ale to wiercenia w drewnie się nadają . Najlepiej najpierw wywiercić otwór prowadzący normalnym wiertłem a później dopiero wiercić tymi przedłużonymi wiertłami bo nie da się ukryć że te wiertła ani nie są nadmiernie twarde a i z trzymaniem kierunku tez mają problem widać że nie są zbyt proste jak się próbuje przyłożyć je do materiału mocno jak na taka małą średnicę nimi miecie na boki , ale jak już wejdą w materiał to dają radę . Do drewna i może to tworzyw się nadają do metalu bym ich nie używał .
Do wiercenia początkowego otworu sam używam kompletu wierteł z firmy Proxxon , mimo małych średnic mają tak jak w normalnych wiertłach do drewna charakterystyczny szpic ułatwiający wiercenie , taki komplet jest dosyć drogi bo cena kręci się w okolicy 50zł do 60zł , ale warto było je wydać fajne wiertła . Normalnie wiertła do drewna zaczynają się od 3mm a tu mamy od 1,5mm do 4,5mm w sumie 6 wierteł .
Te długie wiertło 2,5mm ma aż 95mm długości w tym 60mm która wierci .

Marek .

Offline MarekET

« Odpowiedź #108 dnia: 18 Listopada 2017, 20:14:44 czas Polski »
nazywaj jak chcesz ale łeb modliszki wygląda zajebiście kozacko

Jeszcze mam bardziej dojechane wzory przygotowane :))) niż ten "łeb modliszki" ale nie wiem czy się da je wyciąć w świerku .

Marek .

Offline DM

« Odpowiedź #109 dnia: 18 Listopada 2017, 22:02:01 czas Polski »
Chyba lepiej by było katować brzozę albo lipę.

Offline MarekET

« Odpowiedź #110 dnia: 20 Listopada 2017, 18:41:45 czas Polski »
No i dziś wzorek z tej poprawionej ozdoby choinkowej udał się prawie bezbłędnie .

Czyli dobór wzoru do odpowiedniego drewna to podstawa .

Jeszcze coś dorzucę w temacie brzeszczotów .
Tę kantówkę świerkową 5cm/5cm trudno było ciąć sprawdziłem kilka brzeszczotów i najlepiej sprawdził się brzeszczot firmy Niqua - Top Cut - w największym rozmiarze czyli 12 . Niby ten typ brzeszczota jest dedykowany do cięcia tworzyw sztucznych ale również i drewna , jest dosyć ciekawie zrobiony jak na brzeszczoty do wyrzynarek włosowych bo ma zęby ustawione na przemian jeden w górę drugi w dół co pozwala na cięcie w dół oraz w górę tym samym nawet w tak grubym i dosyć upierdliwym do cięcia drewnie świerkowym szedł bez problemów chociaż przy tej wersji w rozmiarze 12 brzeszczot ma problemy z cięciem po ostrych zakrętach ale da się z dozą cierpliwości ciąć tylko trzeba po kilka razy podchodzić do ostrego zakrętu [ czyli takie cięcie na wachlarz ] . w mojej wyrzynarce DEDRA 7762 miałem ustawioną szybkość cięcia na około 1/2 ustawienia potencjometru od regulacji szybkości  . Obrys ciąłem brzeszczotem Niqua  - Speed - też w wersji najgrubszej czyli 12 , o tego typie brzeszczocie wspomniał meridox w swoim filmie tyle że miał go w wersji 7 . Tym brzeszczotem Niqua  - Speed -fajnie się cięło obrys bo da się nim w miarę łatwo wejść w każdy zakręt .

Marek .
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2017, 18:58:21 czas Polski wysłana przez MarekET »

Offline DM

« Odpowiedź #111 dnia: 20 Listopada 2017, 19:38:36 czas Polski »
Ten układ to crown tooth

Offline MarekET

« Odpowiedź #112 dnia: 21 Listopada 2017, 11:11:46 czas Polski »
Nie wiem czy już mam ostrą fazę choinkową czy tylko chwyciłem choinkowego bluesa ale znowu okleiłem dwoma wzorkami świerkowy klocek a i wczoraj sobie przygotowałem nowe wzorki do przetestowania :))

Aniołek widoczny na wzorku pierwszym z lewej będzie osobno wycinany bo trudno by było dość dokładnie go wyciąć z tej kantówki świerkowej i jest zbyt gruba i upierdliwa do wycinania takich drobnych rzeczy . Ten wzór pierwszy z prawej to próba obejścia maksymalnego cięcia wyrzynarki czyli wycięciu wzoru w 4 częściach a później sklejenie go w całość , nie wiem czy się uda ale sprawdzić "muszę" :))))

Mam jeszcze 150 cm tej kantówki to wam tu jeszcze po spamuję na okoliczność choinkowej fazy :)))

A i zmalowałem takie wideo poprodukcyjne :

Z jakiegoś dziwnego powodu mnie się nie udaje tu na forum wklejać wideo z YT tylko sam link mi wchodzi .

Marek .
« Ostatnia zmiana: 21 Listopada 2017, 11:23:58 czas Polski wysłana przez MarekET »

Offline DM

« Odpowiedź #113 dnia: 21 Listopada 2017, 15:39:45 czas Polski »

Na forum są skrypty które się wzajemnie zwalczają.

Nie używaj znacznika YT z panelu forum wklej tylko link i z https usuń s

http://www.youtube.com/watch?v=2Y7nUDkJbCc
« Ostatnia zmiana: 21 Listopada 2017, 15:41:43 czas Polski wysłana przez DominikDec »

Offline MarekET

« Odpowiedź #114 dnia: 21 Listopada 2017, 22:31:28 czas Polski »
Na forum są skrypty które się wzajemnie zwalczają.

Nie używaj znacznika YT z panelu forum wklej tylko link i z https usuń s

Dziękuję teraz już będę wiedział co i jak :) )))

Offline morosoph

« Odpowiedź #115 dnia: 24 Listopada 2017, 14:11:10 czas Polski »
Ktoś pracował na brzeszczotach Pegas Swiss Blade? Nie jest to reklama tylko trafiłem na nie gdzieś i zainteresowało mnie to Swiss właśnie. Firma wynika faktycznie szwajcarska, tylko czy wykonywane faktycznie u nich? W każdym razie polecam stronę polskiego dystrybutora /żeby nie było spamowo to łatwo do znalezienia w sieci/. Jest tam fajna tabelka dość szczegółowo opisująca rodzaje i przeznaczenie ich brzeszczotów. Ceny nie najniższe, ale przystępne. wszystko wygląda dość profesjonalnie.
Zamówiłem dwa rodzaje brzeszczotów, sprzedawane standardowo po 12 szt. Ze względu na ilość - dla mnie za dużą i ze względów finansowych /troszkę mnie dopadła absencja w pracy/ z chęcią odsprzedałbym po 6 szt na umówionych z chętnym
uczciwych warunkach. Wiem, że mamy inny dział ku temu, ale  :)...
Jakby co to zamówiłem Spiral rozmiar 6 i MGT rozmiar 5.

Offline DM

« Odpowiedź #116 dnia: 24 Listopada 2017, 17:21:04 czas Polski »
12 kompletów czy sztuk.

12szt chodzi po jakieś 9-14 zł

Offline MarekET

« Odpowiedź #117 dnia: 24 Listopada 2017, 17:53:33 czas Polski »
Co do tej tabeli to rzeczywiście warto zerknąć nawet nie patrząc na producenta a na sam fakt doboru brzeszczotów pod względem ciętego materiału - https://tools.swiatnarzedzi.pl/all/pegas/pegas_tabela_2_pl.pdf - grubość brzeszczota ilość zębów itp jak to dopasować do materiału .

Sam jeszcze nie ciąłem brzeszczotami tej marki Pegas Swiss Blade .

Marek .

Offline morosoph

« Odpowiedź #118 dnia: 24 Listopada 2017, 21:17:54 czas Polski »
Dominik  Tak właśnie chodzą, ale te cenią jak w cenniku, lepsze ok.25 zeta za 12 szt, a " zwykłe" po 15pln. Zamówiłem w ciemno i nie namawiam na siłę, tyle że dla mnie to za dużo do testów. Jak się sprawdzą to można zamawiać tuzinami. Widzę, iż jest to w miarę nowy dział zabawy z wiórami - szczególnie po promocji w Juli, więc wychodzę troszkę naprzeciw takim laikom jak ja. W taki sposób wymiany wiedzy można troszkę szybciej i taniej dobrać właściwe swoim pracom brzeszczoty. Piszę taniej bo te kilka szt można wysłać listem w zwykłej kopercie i koszt przesyłki jest minimalny. Można wydać 25 zeta + przesyłka za 12 szt i być niezadowolonym z wyboru.

Offline MarekET

« Odpowiedź #119 dnia: 28 Listopada 2017, 20:25:56 czas Polski »
Dziś znowu machnąłem jeden wzorek jako choinkowa ozdobę i trochę mnie efekt zaskoczył nie sądziłem że uda mi się coś tak małego zrobić z świerkowej kantówki .
Użyłem wzoru gwiazdki jaki pobrałem z blogu - http://www.stevedgood.com/catalog/index.php - jednego z guru wyrzynarek na YT , oczywiście jest to całkiem legalne do pobrania , tyle że ów wzór gwiazdki w oryginale był prostą ozdobą do wycięcia z deski a ja to przerobiłem na 3D dopasowując tylko rozmiar do przekroju kantówki i tym samym maksymalnej możliwości cięcia przez wyrzynarki włosowe czyli 5cm , kantówka oczywiście byłą świerkowa o przekroju 5cm/5cm .
W pierwszym momencie przy wydłubywaniu tej gwiazdki myślałem że zobaczę w najlepszym przypadku garść pociętych cienkich patyczków w najgorszym że wysypie mi się ze środka tylko trochę trocin , a wyszło coś naprawdę fajnego do tego bardzo małego co można porównać na jednym ze zdjęci z moimi poprzednimi ozdobami choinkowymi i z paczką zapałek , ta gwiazdka wyszła niewiele większa od tej paczki zapałek .

Zdjęcia poniżej z dzisiejszej pracy .

Ta gwiazdka jest tu do pobrania - http://www.stevedgood.com/simpleornaments.pdf - jak i wiele innych ozdób na choinkę .

Marek .
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2017, 20:31:48 czas Polski wysłana przez MarekET »