25 Czerwca 2026, 19:39:41 czas Polski

Autor Wątek: łóżeczko  (Przeczytany 6568 razy)

Offline Mag84

Odp: łóżeczko
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Listopada 2016, 08:46:22 czas Polski »
Najładniej - w tym kwadracie 100x100 który masz na wierzchołku nogi wyciąć wymiar pod ramę i pod boczki. Wtedy jedno i drugie opera się na nagach i jednocześnie robi równą płaszczyznę ze zewnętrznymi bokami nogi.
Zgłoś

L4 - jest to w mojej wyobraźni niewykonalne :( Ale jak tylko bede w pracy wrzucę na skaner rysunki z wczoraj i pokażę dlaczego ..... a tak miało być że miały być boczki podcięte. boki muszę łączyć się po wewnętrznej stronie z ramą bo i inaczej nie będzie prostkokąta w który będę w stanie wstawić stelaż :(

Offline Mag84

« Odpowiedź #16 dnia: 03 Listopada 2016, 09:13:14 czas Polski »
no i dobra :) w załączeniu 2 zdjęcia - ołówkiem jak planowałem - rzut z góry, bok od strony wewnętrznej z listwą od nogi na której stelaż miał się opierać - ale już wiemy po rysunku że tak nie wyjdzie.

A więc pozostaje pokombinować - znalazłem w swojej głowie 3 rozwiązania. Rysunek 2.

I. bok - deska  będzie 2 calowa - ale to wydaje mi się zbyt siermiężne - i teoretycznie będę musiał z ramy zdjąć 2 mm

II. deska pozostaje maks calowa i zostanie połączona z ramą od jej wewnętrznej strony względem nogi

III. wyrzucam ramę poza nogę i łącze je obie. następnie boczne deski daję jak na rysunku i łączę (takie grube krechy długopisem) z nogą oraz z ramą :) 

Offline L4

« Odpowiedź #17 dnia: 03 Listopada 2016, 12:17:47 czas Polski »
L4 - jest to w mojej wyobraźni niewykonalne :(

Poza aspektem parkycznym (kwestia wycięcia/wyfrezowania) miejsca w nodze na stelaż/boczek to czemu?
Jedyny problem widzę z tymi słupkami później, które by trzeba też ściąć o rozmiar boczków, ale można też po prostu je zrobić na zewnętrznych rogach od nogi i boczki kończące się zaraz przy.

Offline Mag84

« Odpowiedź #18 dnia: 03 Listopada 2016, 13:30:57 czas Polski »
jak możesz to rozrysuj to bo jakoś nie jestem sobie w stanie tego wyobrazić.
nie jestem w stanie podciąć nogi wyfrezować, gdyż za każdym razem nie będę miał idealnego prostokąta. Niestety ale rama będzie zawsze szła do wewnętrz .... :) (rysunek ołówkiem)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Listopada 2016, 13:38:34 czas Polski »
Ale noga łóżka nie może zachodzić do środka! Nawet jeśli materac nagniesz do tej nogi to dziecko głowę albo nogę rozwali o kant. Wnętrze (tam gdzie będzie stelaż i materac) musi tworzyć jedną powierzchnię na każdym boku.
Chyba, że ja źle rozumiem Twoje rysunki :)

Offline L4

« Odpowiedź #20 dnia: 03 Listopada 2016, 13:49:45 czas Polski »
Szybki rzut nogi. Do góry idzie ramka domku (40x40), przy krawędziach odmierzone 18mm na deski boczne, między liniałem a tym ząbiem w drugim rogu 50mm na ramę.
Do ustalenia wysokości ramy i deski, ewentualnie trzeba by tą krawędź 18mm obniżyć w nodze jeśli boczki maja schodzić poniżej ramy.

Offline Mag84

« Odpowiedź #21 dnia: 03 Listopada 2016, 14:56:08 czas Polski »
L4 nie wiem czy dobrze zrozumiałem twój rysunek więc szybko obrabiam w paint'cie :)

Rama pójdzie do nogi po zewnątrz. To znacznie wpłynie na usprawnienie prac ...

Offline L4

« Odpowiedź #22 dnia: 03 Listopada 2016, 15:07:14 czas Polski »
Dobrze rozumiesz.
Narożnik jest jednolity niby, ale w rzeczywistości będziesz miał po prostu przytwierdzony 40x40 od daszku do zewnętrznego rogu 100x100 nogi.

Oczywiście rozwiązanie nie jest najprostsze, ale masz potencjalnie wtedy płaską powierzchnię styku wszystkich elementów od zewnątrz.

Offline Mag84

« Odpowiedź #23 dnia: 03 Listopada 2016, 15:14:40 czas Polski »
ale nie mam wewnątrz prostokąta gdyż z każdego narożnika do wewnątrz będzie jakieś 10-15 mm. Więc teoretycznie albo po dłuższym albo po krótszym boku będzie taka mała dziura pomiędzy bokami a materacem :)

Offline L4

« Odpowiedź #24 dnia: 03 Listopada 2016, 15:21:41 czas Polski »
Racja, 22mm :-).
Możesz zrobić grubsze krótsze boki żeby wyrównać.

Offline Mag84

« Odpowiedź #25 dnia: 03 Listopada 2016, 15:24:16 czas Polski »
dokładnie, ale będzie widoczne :) rysunek wrzucony przeze mnie długopisem daje najlepsze rozwiązania. jak wspomniał kola muszę zrobić tak, żeby mały nie obił się głową lub nogą.

Myśl z tym żeby dać 1 krótszą deskę szerszą nie jest zły bo z drugiej strony będzie zagłówek i nie będzie widać :)

Offline L4

« Odpowiedź #26 dnia: 03 Listopada 2016, 15:36:44 czas Polski »
Myślę, że wystające poza obrys kawałki nóg (ak rozumiem z opcji 3) byłyby jednak bardziej widoczne niż grubsza ścianka.

Oczywście, możesz też zrobić boki an grubość ramki domku, wtedy będzie można wszystko zamknać ładnie w prostokącie.

Offline Mag84

« Odpowiedź #27 dnia: 12 Listopada 2016, 01:15:25 czas Polski »
powoli przechodzę do realizacji projektu .... Spec swoim tematem z łóżkiem trochę zmienił moją koncepcję co do wykorzystania materiału z jakiego łóżko będzie wykonane.

Padło oczywiście na jesion - przyczyna jest dość prozaiczna :) Miałem zabrać od rodziny żony parę desek już rok temu (a deski suszą się ładnych 7-8 lat już) więc po powrocie z pracy spakowałem manatki i pojechałem na łowy ....

Wypatrzyłem kilka desek. Upływ czasu sprawił, że zaczął je trawić robal (niestety aż mnie skręcało jak to widziałem) więc chwilę zajęło zanim wytargałem 3 deski. Długość ich wyjściowa 5 m, szerokość średnio około 300 mm, grubość 40-45 mm. potrzebuję desek na boki 200 cm z małym zapasem gdyż prawdopodobnie będę robił czopy więc przywiozłem deski po 2,50 m.
Wilgotność materiału - 15-16%

Deski są tylko przetarte więc dłuższą chwilę bawiłem się z pierwszą, żeby zrobić z niej deskę. po jednej stronie przy użyciu sznura traserskiego wyznaczyłem linię poziomą i z użyciem łaty odciąłem piłą tarczową jedną stronę, następnie wymierzyłem drugą przyjmując że podcinam do najdłuższego miejsca i wyszła decha 2500 mm x 242 mm x 40 mm.

Z drugą poszło już trochę łatwiej gdyż dla jej wyznaczenia przyłożyłem pierwszą deskę, która później posłużyła też jako "przykładnica" do przycięcia.
Niestety ale długość desek sprawił że nie jestem w stanie wrzucić ich na piłę stołową bo od ściany mam jakieś maks 120 cm, a poza tym musiałbym coś kombinować lub zbijać na szybko jakieś kobyłko które pozwoliłyby mi przepchnąć dechy.   

Deski są delikatnie w kołyskę tak więc wziąłem do ręki strug no 4 (w sumie to oba bo nie chciałem za bardzo grzebać przy ich ustawianiu a minimalnie inaczej zbierają) i zeszło mi się trochę żeby w miarę deska jakoś została wyprowadzona - w miarę bo zostały gdzieniegdzie szczeliny 1 mm po przyłożeniu kątownika.

Plan na jutro jest dość prosty

1. skończyć deski - pociąć i zheblować (odpuszczam na razie heblarko-grubościówkę - jeśli nie będę dawał rady zaproszę je do pracy)
2. nogi - myślę że klejonka będzie dobrym rozwiązaniem. skleję 2 deski do czoła tak więc noga u podstawy będzie miała jakieś 60-70 mm (zastanawiam się czy nie za mało, dla w temacie speca zostało to poruszone i wynika z tego że spokojnie powinno wystaczyć)
3. wstępnie potnę też elementy do ramy domku

stelaż jest w drodze więc póki co deski boczne zostawię po 15 cm dłuższe i jak przyjdzie to dopiero pod niego będę wszystko składał i robił łączenia

Zdjęcia częściowo aparatem cyfrowym a częściowo tel robione (z góry sory za jakość)

Offline Mag84

« Odpowiedź #28 dnia: 12 Listopada 2016, 01:17:01 czas Polski »
c.d.

Offline Mag84

« Odpowiedź #29 dnia: 12 Listopada 2016, 01:24:23 czas Polski »
c.d.

jedno ze zdjęć przedstawia stertę jesiona który i tak będzie mój i tak, bo wiem że na pewno doszło do rezygnacji z planów jego wykorzystania, a jak ja go nie wezmę to szlaban go trafi :) Pójdzie jako pożywka dla robaków !

pozostałe zdjęcia przedstawiają deskę przed przystąpieniem do prac i na finiszu po zheblowaniu