08 Maja 2026, 10:28:23 czas Polski

Autor Wątek: Regał z desek sosnowych  (Przeczytany 8019 razy)

Offline kuń

Odp: Regał z desek sosnowych
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Listopada 2016, 21:31:28 czas Polski »
po drodze jakie gradacje...hm to zależy od tego co robiłem.
Każda jaka w ręce wpadła, tarcze na rzepy do 240, nastepnie stare tarcze zapchane pyłem, kolejne chyba coś kolo 500  ,następnie 800, 1200 i 2000
a co robiłem....ostatnio chyba drzwi sosnowe,kupione w leroju, surowizna.... za jakieś smieszne pieniądze bo coś kolo 130zl i tam to już tylko te drobne papiery  i pokost rozcieńczony ,fajnie wyszło ,leciutko  matowy wygląd tak jak być miało

Offline kuń

« Odpowiedź #16 dnia: 28 Listopada 2016, 21:39:54 czas Polski »
eeeee jakie zapychanie porów??? a zerknij na oprawkę lampki rowerowej w moim temacie o mobilnej.....
modrzew szlifowany hamsko grubymi tarczami, od 60 robienie kształtu do własnie coś kolo 2000 a następnie pokost rozcieńczony,i kolejny już nierozcieńczony ,  jakos nie zauważyłem żeby pokost miał problemy z wnikaniem w drewno... musiałem nieco podszlifować tył lampy- modyfikacja krzywizny pod błotnik i sie okazalo że pokost wniknął na coś koło 4 -5 mm mało? nasączany był ten element na szybko, czyli posmarować, odczekać aż przeschnie lekko....pociągnąć nierozcieńczonym, śpieszyłem się  bo misiałem robić przymiarkę to i starłem nieco pokostu ręcznikiem papierowym ,w mojej opini nie ma problemu z wnikaniem pokostu ,bejce itp nie znam się.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Listopada 2016, 21:45:38 czas Polski »
Nie testowałem papieru o tej gradacji do drewna . Może przy pokoście nie ma wpływu  ;)

Offline Lopi1

« Odpowiedź #18 dnia: 01 Grudnia 2016, 10:46:31 czas Polski »
Kuń, dzięki za podpowiedzi. Co do wylegiwania sie na regale nie bede ryzykował, 120 kg żywca -:)

Offline Lopi1

« Odpowiedź #19 dnia: 12 Grudnia 2016, 15:16:56 czas Polski »
Dzień dobry
Przyszedł materiał, deski nawet gladkie, po struganiu. Przeleciałem je papierem 240. Jedna z desek miała zadziory po struganiu.
Postanowiłem to wyprowadzić i to był błąd. W zwiazku z tym pytanie, czy dołki po zadziorach można, trzeba  zaszpachlować i szlifować, czy lepiej to zostawić. Co z pozostalymi zadziorami, podkleić to i delikatnie potraktować papierem? Trzecie pytanie, jedna z desek ma na dole pękniecie.  Szpachla czy zostawić?.
Dziekuję z gory za podpowiedzi.

Offline Lopi1

« Odpowiedź #20 dnia: 12 Grudnia 2016, 15:28:05 czas Polski »
Tu zdjęcia

Offline Lopi1

« Odpowiedź #21 dnia: 20 Grudnia 2016, 22:22:49 czas Polski »
Powoli montuję regał. Niestety zgodnie z przewidywaniami kolegów, deski, pomimo niby to suszenia i sezonowania "siem wygły".
Częśc zareklamowałem, przyszły nowe, podobne. A może to norma i tak ma być??? Dołączam zdjęcia  i proszę bardziej doswiadczonych o wyjaśnienie.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Grudnia 2016, 22:34:52 czas Polski »
W tym okresie wahania temperatur mają duży wpływ na zachowanie drewna . Psiknij zraszaczem na " grzbiet " deski , powinna się wyprostować po kilku dniach .

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Grudnia 2016, 22:39:35 czas Polski »
A może to norma i tak ma być

Podejrzewam złe oparcie klejonki po jej odpakowaniu z foli

Offline Lopi1

« Odpowiedź #24 dnia: 17 Kwietnia 2017, 13:28:36 czas Polski »
Pomimo prób prostowania desek, po spryskaniu woda i ściśnięciu ściskami, deski pozostaly wygiete i w tym stanie postanowiłem je
zmontować. Montaź na kołki, trzy na głebokość półki. Miałem nadzieję, że przy klejeniu, położeniu poziomo regału i dużym obciążeniu ścianki dobiją do półek i nie bedzie wiekszych szczelin. Tak sie nie stało i jest to spartolone. Myśle, że gdybym dysponował dużymi ściskami to by wyglądalo znacznie lepiej. No cóż, pierwsze koty za płoty.
Efekt finalny, choc jeszcze bez szuflad, nie jest najgorszy, choć trudno to nazwać porzadną robotą.
Na tyle bylem zły, że materiał się wypaczył, że nie robiłem zdjęć poszczegolnych etapòw, nie chcialem tego pokazywać.
Ale mysle, że nowicjuszom takim jak ja może sie to przydać.
Wnioski na przyszłość dla mnie:
1. Tylko klejonka, deski, nawet niby sezonowane i suszone się zdeformują
2. Obciażenie, nawet sporym cieżarem , przy klejeniu, sprawdza sie przy idealnie prostym materiale. Tylko porządne ściski, mogące dobrze dobić płaszczyzny nawet przy zwichrowanym materiale.
3. Nie wolno żalować kleju, choć uczono mnie, że im mniej kleju tym lepiej.

Przy robieniu szuflad, bedę to przedstawial na zdjeciach, zgodnie z regułą, krok po kroku.

Offline Elvis26

« Odpowiedź #25 dnia: 17 Kwietnia 2017, 14:38:10 czas Polski »
Mogłeś je rozciąć wzdłuż i skleić ponownie - więcej roboty, ale opłaciłoby się. Chętnie zobaczę jakieś zdjęcia regału.

Offline Lopi1

« Odpowiedź #26 dnia: 17 Kwietnia 2017, 18:16:27 czas Polski »
Wrzucam kilka zdjęć. Pierwsze ogólne, na drugim widać szparę, probowałem nawet dopasować półke do krzywizny pionowej ścianki ale wyszło to słabo. jak baza spierdzielona to sie potem ciągnie.

Offline Lopi1

« Odpowiedź #27 dnia: 17 Kwietnia 2017, 18:21:44 czas Polski »
Pierwsze zdjecie cos nie weszło

Offline Elvis26

« Odpowiedź #28 dnia: 17 Kwietnia 2017, 21:52:14 czas Polski »
Ładnie wyszło, nie masz się czego wstydzić. Czym docinałeś deski?

Offline MarekET

« Odpowiedź #29 dnia: 17 Kwietnia 2017, 22:54:07 czas Polski »
Co do tego krzywienia desek , nie tylko wpływ ma wilgotność i temperatura , ale też fakt czy nie były cięte ze skręconego wokół własnej osi pnia lub w inny sposób zdeformowanego w czasie jak drzewo rosło . W sprzyjających warunkach deska odtworzy sama to skręcenie , i nic tu nie pomoże . Drewno ma jakby pamięć swego pierwotnego kształtu , to się nawet jakoś fachowo nazywa .
Deskę z skręconego pnia da się wyciąć prostą ale po czasie i tak się skrzywi .

A regał wyszedł dobrze .

Marek .
« Ostatnia zmiana: 17 Kwietnia 2017, 22:57:00 czas Polski wysłana przez MarekET »