06 Sierpnia 2026, 07:26:20 czas Polski

Autor Wątek: osadzanie łożysk - dylematy ...  (Przeczytany 1971 razy)

Offline jasiop

osadzanie łożysk - dylematy ...
« dnia: 06 Listopada 2016, 10:10:52 czas Polski »
Cześć

Mam pytanie odn. miejsca osadzania łożysk w elementach wirujących.
Kiedy bardziej zasadne jest mocowanie łożyska w elemencie obrotowym i wtedy oś na "stałe" w korpusie a kiedy odwrotnie ? Przyjmijmy, że grubość materiału nie jest istotna ...
Mam nadzieję, że rozumiecie o co pytam ;-)

Potrzebuję zdobyć tą wiedzę, przed "podejściem" do samodzielnego zrobienia prostej stołowej szlifierki taśmowej a w przyszłości i też piły taśmowej.
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2016, 10:16:00 czas Polski wysłana przez jasiop »
Jasio P - Rzeszów

Offline def

Odp: osadzanie łożysk - dylematy ...
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Listopada 2016, 11:44:12 czas Polski »
Nie do końca rozumiem Twoją "rozterkę", ale łożyskowanie rotujących części maszyn to coś, co też było przedmiotem moich przemyśleń. Wartość merytoryczna moich końcowych wniosków może nie pokrywa się z teorią wiedzy akademickiej ale mi  bardzo sprawdza się stosowanie tej logiki w budowie samoróbek.
Wszelkie łożyskowania dobrze jest lokalizować jak najszerzej, lub chociaż dublować łożyska kiedy element rotujący jest krótki. Stosuję przy tym zasadę: przełożenie napędu lokalizować poza łożyskami czyli nie pomiędzy a co się czesto widzi i najlepiej po tej samej stronie co element roboczy. Dzięki temu konstrukcja staje się zwarta i przykładowo w pilarce długi silnik (jamnik) nie ogranicza wielkości tarczy pilarskiej. Wtedy też staram się aby kierunek pchania materiału z kierunkiem siły ciągu paska były względem siebie przeciwne. Są mniejsze drgania i mniejsze prawdopodobieństwo luzowania się śrubowych mocowań. Wymiana pasków lub zmiana przełożenia celem doboru obrotów jest łatwiejsza oraz bezpieczniejsza.

Offline jasiop

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Listopada 2016, 12:24:45 czas Polski »
Najpierw pierwszy przypadek:
1 Piła taśmowa
Przyjmijmy, że grubość kół oraz korpusu jest zbliżona - czyli stosujemy jedno łożysko ...
Gdzie osadzić w takim razie łożysko ? W kołach czy w obudowie ?
Jasio P - Rzeszów

Offline def

« Odpowiedź #3 dnia: 06 Listopada 2016, 13:11:14 czas Polski »
Nie posiadam piły taśmowej. Wykonując cokolwiek mechanicznego nie wymyślaj wszystkiego sam i nie wysilaj się na pełne wykonawstwo, bo to drogo i zabiera dużo czasu. Rozglądaj się i analizuj istniejące już rozwiązania. W tym przypadku przykładem może być samochód. Felgi są mocowane zaś to bęben posiada łożyskowanie,... Powtórz to. Może powinieneś zastosować jakiś popularny element samochodowy. Tanio, właściwe materiały, super jakość (nawet wymontowany, byle nie powypadkowy, złom),...

Offline def

« Odpowiedź #4 dnia: 06 Listopada 2016, 13:52:07 czas Polski »
,... swoją drogą, nie odrobiłeś lekcji. Myślę, że najlepszą piłę taśmową wykonał @Amigorg a temat jest przez Niego opisany w dziale : maszyny, temat - SAMY . Swój temat również powinieś tam umieścić. Nie wiem czy chcesz wykonać maszynę czy maszynkę? Jeśli organizujesz sobie miejsce pracy, to powinnabyć maszyna. Zachodu i pieniędzy prawie tyle samo a solidność nieporównywalna. Gdyby to miała być maszyna to odpowiednio odchudzone i dostosowane na tokarni felgi mogą posłużyć za koła,... ( o to się nie założę). Gdyby Ci nie brakłowało fantazji i miejsca w warsztacie lub obok , to "położona" pilarka taśmowa może robić za trak. Jest kwestia Twoich potrzeb.
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2016, 13:54:18 czas Polski wysłana przez def »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Listopada 2016, 14:02:58 czas Polski »
1 Piła taśmowa
Przyjmijmy, że grubość kół oraz korpusu jest zbliżona - czyli stosujemy jedno łożysko ...

W mojej  (dół ) mam dwa łożyska w korpusie ( szer  ok 10 cm ) . Odlew jest pusty  w środku a łożyska umiejscowione w największej odległości od siebie , przykryte  wystającymi kapslami .

Offline jasiop

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Listopada 2016, 16:19:09 czas Polski »
,... swoją drogą, nie odrobiłeś lekcji. Myślę, że ...
Myślę, że się mylisz mówiąc, że "nie odrobiłem lekcji ..."
Widziałem piłę wątek o pile @Amigorg-a i wiele innych podobnych (projekty na pinterest czy youtube)
Widziałem rozwiązania traków na kołach samochodowych, widziałem też piły taśmowe na kołach z roweru ...
Jasio P - Rzeszów

Offline jasiop

« Odpowiedź #7 dnia: 06 Listopada 2016, 16:24:00 czas Polski »
1 Piła taśmowa

W mojej  (dół ) mam dwa łożyska w korpusie ( szer  ok 10 cm ) . Odlew jest pusty  w środku a łożyska umiejscowione w największej odległości od siebie , przykryte  wystającymi kapslami .

A koło też łożyskowane ?
Być może wyraziłem się nieprecyzyjnie - powinienem napisać: łożysko tylko w jednym elemencie a nie tylko jedno łożysko ...
Jasne, że szersze łożysko czy dwa obok siebie będą lepiej pracować ...
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2016, 16:26:33 czas Polski wysłana przez jasiop »
Jasio P - Rzeszów

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Listopada 2016, 16:42:12 czas Polski »
Dokładnie to jest tak:
Koło dolne -
 łożysko  po stronie koła umiejscowione w korpusie , zaś po stronie koła paska klinowego też  w korpusie - czyli razem  dwa łożyska na wspólnym trzpieniu a na końcu koło.
Koło górne
Ze względów  technicznych  ,że w korpusie jest kostka  napinająca koło ( góra -dół ) to ona  ma trzpień , a łożysko  jest umiejscowione w kole 1 szt.
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2016, 16:45:17 czas Polski wysłana przez tomekz »