Cześć,
Stoję przed wyborem kilku frezów do mojego małego warsztatu. Nie wiem co kupić, a niestety mam przykre doświadczenia z firmą Globus.
W tamtym roku kupiłem kilka sztuk frezów premium, głownie były to proste i prosty z łożyskiem.
Ten z łożyskiem poddał się po kilku frezowaniach, może z 3 elementy obrobił max 1m długości. Zauważyłem że zostawia ślad po łożysku na materiale i nie jest to ślad równomierny tylko co kilka cm na materiale zostaje odciśnięte łożysko. Na oko obadałem że winny temu jest trzpień, na którym znajduje się samo łożysko, jest krzywy. Oddałem do reklamacji, nie została ona uznana, stwierdzono że jest to moja wina i zajechałem frez, bo faktycznie zajechałem go ale miałem wybór, albo skończę materiał albo zostawię na kilka dni i powiem "przepraszam frez mi się popsuł, oddam Panu pieniądze lub skończę za 3dni", więc skończyłem nim frezować z efektem takim że wyglądał źle.
Olałem sprawę gdyż pracowało mi się mega dobrze tymi frezami i jeszcze przedwczoraj miałem ochotę kupić taki sam i kilka innych sztuk Globusa. Jednak wczoraj frezując okrąg w MDF na głębokość 4mm frezem długim 38x8x8mm zrobiłem może z 10cm po okręgu, frez pękł w miejscu przejścia z trzpienia mocującego na płytki HM... W tym momencie stwierdziłem, że nie ma sensu kupowanie Globusa, dla mnie ta firma jest warta niestety tyle co Dedra z marketu(a mało tego, dedrą zjechałem 10 razy tyle materiału i poza stępieniem frezu nic się nie dzieje).
Dziś stoję przed wyborem frezów znów, czy iść w CMT(strasznie drogie i myślę by kupować co miesiąc po jednym max dwa), czy szukać czegoś tańszego...
Globus wg opinii to bardzo dobre frezy, ale jak CMT skończy tak samo żywot jak on to strach kupować te lepsze frezy...
Moja frezarka to Makita RT0700 ustawiona zazwyczaj w skali od 1-6 na 5, co daje chyba około 25tys obrotów(przy większym zazwyczaj paliło mi materiał. Oczywiście wyprzedzam pytania dotyczące prędkości posuwu w materiale, przesuwam się wolno, zgodnie z wyrzutem wiórów z frezarki.
Nie pracuje zarobkowo na tych maszynach tylko hobbystycznie, czasem coś zrobię dla znajomych. Materiały to drewno dostępne na terenach PL, oraz MDF, płyty wiórowe, sklejka itd.