09 Maja 2026, 09:33:53 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka stołowa Macallister  (Przeczytany 13005 razy)

Offline LittleHiob

Pilarka stołowa Macallister
« dnia: 06 Listopada 2016, 23:24:48 czas Polski »
Myślicie, że na początek taka maszyna dała by radę : https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/warsztat-i-organizacja/narzedzia-stolowe/pilarki/stolowe/pilarka-stolowa-do-drewna-macallister-jednofazowa-2500-w.html Jestem bardzo początkujący więc nie chcę na razie mocno inwestować. Pomyślałem, że  pilarka stołowa jest najbardziej uniwersalna i zostało by mi jeszcze na frezarkę i parę gadżetów.
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2016, 23:27:53 czas Polski wysłana przez LittleHiob »

przemek77

• Gość
Odp: Pilarka stołowa Macallister
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Listopada 2016, 23:36:03 czas Polski »
Gdzieś na forum ten model był opisywany. Bardzo dobrze sprawdza się przy cięciu drewna opałowego  ;)

Offline LittleHiob

« Odpowiedź #2 dnia: 07 Listopada 2016, 00:07:20 czas Polski »
Był spory wątek ale nie o tej.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Listopada 2016, 00:29:09 czas Polski »
Może nie o tej nazwie , to wszystko jest na jedno kopyto , z tej samej fabryki ,tylko nazwa inna . Przypatrz się zdjęciom i poszukaj różnic . Znajdziesz ze  trzy , w tym dwie to różnica w kolorze  ;)

Offline LittleHiob

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Listopada 2016, 00:39:01 czas Polski »
szukam czegoś prostego, bez bajerów, wymagam kawałka równego blatu, piły o zmiennej wysokości, i tnącej na 45 st. i żeby tarcza nie latała, resztę sobie dorobię.

Offline seba.kl

« Odpowiedź #5 dnia: 07 Listopada 2016, 00:54:48 czas Polski »
Dołóż parę stówek i kup ryobi

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Listopada 2016, 06:46:20 czas Polski »
Dokładnie. Jeśli nie chcesz się szybko zniechęcić to kup coś z aluminiowym blatem z rowkami. Masz wtedy możliwość usprawniania maszyny.
Ta w linku co podałeś to tak jak Przemek mówi -idealna do opałowego. A zmiana kąta w niej tylko po to jakbyś chciał finezyjnie stosik ułożyć ;)
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #7 dnia: 07 Listopada 2016, 08:03:48 czas Polski »
Widzieliście na oczy ten model w ogóle? Jedyna pilarka z marketu w której tarcza jest sztywna i nie ma luzów. Jedyna pilarka z marketu która ma silnik indukcyjny a nie szczotkowy - jest cichy i bardzo żywotny. A nie popierdułka w której bajeranckie "stoliki ruchome" mają masakryczne luzy - wystarczy zajrzeć do wątku o Makicie MTL100.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Listopada 2016, 08:19:45 czas Polski »
Przemoprzem  kolega szuka sprzętu , który sam sobie rozbuduje . Jeśli jest tak rewelacyjna , podaj pomysł na wyfrezowanie rowków w blacie na dorobienie sanek , które w tego typu sprzęcie to konieczność . Dodatkowo kolega pisze ,że jest początkujący, dlatego nie widzę ,żeby ciął materiał z ręki . Głownie chodzi o jego bezpieczeństwo .

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #9 dnia: 07 Listopada 2016, 08:23:41 czas Polski »
Tak się składa, że tak.
Długo szukałem pilarki stołowej dla teścia wię sporo tematów przeanalizowałem. To o czym mówisz to jak najbardziej prawda tylko, że szukamy tu pilarki do pracy z drewnem a nie do rozcinania zgrubnego drewna. Według mnie będą to znarnowane pieniądze. Chyba, że chłop wydobędzie sam mechanizm i podczepi go do innego stołu przez siebie zrobionego. Ale czy kosztu wtedy nie będą większe ?
Ja mogę jedynie zasugerować byś trochę dołożył i zakupił chociażby Ryobi. Przykro mi ale z gó..a bata nie ukręcisz.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Listopada 2016, 08:25:23 czas Polski »

... podaj pomysł na wyfrezowanie rowków w blacie na dorobienie sanek

Położyć sklejkę na blat?
Niestety kiedyś zakupiłem coś podobnego (scheppach hs120o) i też się kiedyś z tym zmierzę w ten sposób.
Niemniej jako bazę bym tego nie wziął teraz.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #11 dnia: 07 Listopada 2016, 08:33:49 czas Polski »
Nie trzeba robić rowków, żeby użyć sanek - można wykorzystać boki blatu - o takie coś przykładowo https://i.ytimg.com/vi/HXPbGWrV1E4/maxresdefault.jpg . Drugie wyjście to sklejka na blat, ale wtedy tracimy na wysokości cięcia - jak się ma swoje drewno w jakiś balikach i chcemy pociąć na deski to lipa, ale jak ktoś kupuje "gotową" tarcicę to i te 60 mm wystarczy.

Jako bazę to bym kupił sam agregat i dorobił resztę - tak żeby zrobić gruby blat np 21 mm ze sklejki szalunkowej i "wpuścić" agregat jak najwyżej - wtedy nie tracimy na wysokości i możemy sobie zrobić rowki pod sanki itp.

A jak kupi te maszynę za "2000 zł" to nie będzie musiał tuningować? Tutaj przynajmniej jak zablokuje agregat to on nawet nie drgnie. Nie bezie miał luzów na boki (chyba w wątku o Ryobi było o luzach na boki) bo piła jest od razu na wale silnika. Jako baza to wg mnie świetny sprzęt - podstawa to mocny silnik bez szczotek.

Offline LittleHiob

« Odpowiedź #12 dnia: 07 Listopada 2016, 08:35:51 czas Polski »
W założeniu miałem wykorzystać ja do budowy stołu i docelowo wbudować ja w stół i w stole zrobić prowadnice do sanek, uchwyty do prowdnic wzdłużnych i kątowych, obok cześć robocza z otworami na imaki, imadła. Coś na wzór stołu Wolcrafta. Dlatego sądziłem ze najważniejszy będzie dobry i żywotny silnik, nie bujająca się tarcza pozwalająca ciąć na 45 st

meridox

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Listopada 2016, 10:10:51 czas Polski »
ja mam Macallister ciut innego ale z tej samej serii i chętnie bym go wyrzucił ale znów kasę wydać troszkę boli , jak piszą koledzy do ciecia opału ok ale nic poza tym teraz nauczony na własnych błędach kupił ryobi

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Listopada 2016, 10:12:22 czas Polski »
A co Ci konkretnie nie pasuje? Serio pytam, bo sam miałem ją kupować tyle że mam sporo gratów do SAM i się taki robi .... robi.... robi :)