01 Maja 2026, 12:26:38 czas Polski

Autor Wątek: Konglomerat jego obróbka i termoformowanie.  (Przeczytany 9877 razy)

przemek77

• Gość
Odp: Konglomerat jego obróbka i termoformowanie.
« Odpowiedź #30 dnia: 09 Listopada 2016, 19:44:57 czas Polski »
 Pracowałem w firmie , która miała zwykłą prasę półkową i w niej grzaliśmy corian . Stół widziałem w zaprzyjaźnionym warsztacie , gdzie z kolei nie było miejsca na prasę . Sam osobiście kształty grzałem w piekarniku ( małe elementy ) . Dlatego szukam jakiejś alternatywy amatorskiego grzania dużych powierzchni , bo na stół grzewczy do warsztatu po prostu nie mam miejsca :(.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #31 dnia: 09 Listopada 2016, 20:38:08 czas Polski »
A czy wystarczająca temperatura była by np z koca elektrycznego ,albo mat elektrycznych  co dajemy pod kafelki ?

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 09 Listopada 2016, 20:43:46 czas Polski »
Tomku może przy cieńszych corianach , które stosuję się jako okładziny ścian dało by radę . Do 12 potrzebna jest temperatura powyżej 150 .

Offline Sebastian Germak

« Odpowiedź #33 dnia: 09 Listopada 2016, 22:04:17 czas Polski »
Może za rok wpadnie zlecenie na 21 łazienek z corianu to wykonam mały piec z dwóch starych piekarników.  Taki mobilny w kształcie dużej walizki, by zbytnio nie zajmował miejsca w warsztacie.
Kopyto zrobię z mdf-u na nie rozgrzany corian przykrywam cienką blachą i łapie ściskami.
Jak połączyć pasek który będzie wygięty w komorę?  Otwór w blacie 200x200 o delikatnych łukach?

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 09 Listopada 2016, 22:34:59 czas Polski »
Robisz kopyto , ucinasz element z lekkim nadmiarem , po czym go grzejesz i układasz na kopycie . Po wystygnięciu odcinasz nadmiar i znowu formujesz na kopycie  tak , aby obie krawędzie się ze sobą schodziły.  Potem klej do corianu , ściski i po temacie .