22 Czerwca 2026, 05:27:06 czas Polski

Autor Wątek: co zrobić z drewna  (Przeczytany 9212 razy)

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • Wznoszę me oczy ku górom, skądże nadejdzie ratunek
  • View Gallery
co zrobić z drewna
« dnia: 11 Grudnia 2013, 16:10:46 czas Polski »
Gdzie można dyskutować na temat propozycji wykonania różnych przedmiotów z drewna ? Można by powiedzieć taki kącik marketingowo-sprzedażowy - na jaki przedmiot byłby popyt, lub co klient chciałby mieć. Zanim zacznę produkcję, muszę ustalić czego w ogóle potrzebuję.

Wałkuję temat szachów ogrodowych. Możnaby się zastanowić, jakie cechy mają mieć takie figury. Nie powinny być za ciężkie ani za niskie, żeby się człowiek nie musiał schylać (zwłaszcza w moim wieku, gdy już kręgosłup dokucza ). Może warto by zrobić uchwyty na górze - np ze sznurka - bo takiego pionka nie da się pewnie wziąć jedną ręką, żeby przestawić na inne pole.

Jakieś inne sugestie ?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: co zrobić z drewna
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Grudnia 2013, 16:34:34 czas Polski »
Jest dział " Hyde park Dom i Drewno". Tam poruszamy wiele różnych tematów, a jak zaczniesz robić figurki szachowe, to jest dział Realizacje własne gdzie pokazujesz krok po kroku co i jak robisz , a forumowicze dyskutują, doradzają i poprawiają. Swoją droga przejrzyj różne działy, galerie, będziesz lepiej zorientowany w topografii forum.

Offline gołąb

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Grudnia 2013, 18:26:34 czas Polski »
na jaki przedmiot byłby popyt, lub co klient chciałby mieć.
Jak się dowiesz, daj znać :).

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Grudnia 2013, 21:01:57 czas Polski »

Offline Jakub

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Grudnia 2013, 21:03:08 czas Polski »
na jaki przedmiot byłby popyt, lub co klient chciałby mieć.

Jak się dowiesz, daj znać .
Mnie też możecie szepnąć  ;)
Pozdrawiam Jakub.

Offline Morświn

« Odpowiedź #5 dnia: 11 Grudnia 2013, 21:49:40 czas Polski »
Pomogę wam popyt jest na to co potrzebuje aktualnie osoba którą na to co chce stać :P

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Grudnia 2013, 22:27:40 czas Polski »
Na co popyt... Według mnie źle sformułowane pytanie. To tak jakby chcieć zarabiać na ludziach z całego świata. Gdzie się nie pojedzie z wyrobem - tam się sprzeda. Jest to do osiągnięcia, lecz trzeba mieć mnóstwo kasy na patent, reklamę, sztab ludzi, itd., itd.,
Wracając więc na "ziemię". Może zamiast wklejać kolejny cytat z hasłem że czekam na "info", to napiszę jak ja to widzę ;)
1. Mieć pieniądze na zainwestowanie: sprzęt, materiał, reklama, opłaty, itd.
2. Znaleźć grupę docelową nabywców i w nich wpasowywać się z produktem, albo wymyślić produkt i szukać docelowej grupy odbiorców
3. Opracować plan działania z realizacją. Czasem może się okazać że wykonanie komponentów wyjdzie taniej u kogoś, niż samemu się z tym bawić
4. itp., itd.

TRZEBA PO PROSTU ZROBIĆ BIZNES PLAN. (Caps ma podkreślić wagę tego zdania.) ;) Nikt nie "odda" pomysłu na zarobek.
Co do szachów ogrodowych natomiast - odradzam. Może jedynie obiekty użyteczności publicznej były by skuszone na taką instalację u siebie. Wątpię by zwykły obywatel wydzielił na podwórku plac o wymiarach np. 5x5m po to tylko by stały tam szachy. I weź to jeszcze chowaj na zimę ;) Już prędzej widzę takie figury nadmuchiwane. Zawsze w ferworze walki można by taką wierzą zdzielić przeciwnika po głowie :)

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Grudnia 2013, 08:50:14 czas Polski »
Rozumiem. Panowie stolarze zarabiacie na życie robiąc w drewnie. A ja tak sobie fantazjuję na temat wykonywania np. zabawek z drewna i sprzedawania ich przez Internet. Na razie nie mam na to ani sprzętu ani czasu ani umiejętności.

Ale do figur szachowych się może zabiorę na wiosnę. Mogę sprzedać saksofon i kupić tokarkę :-)

Offline Morświn

« Odpowiedź #8 dnia: 12 Grudnia 2013, 09:36:45 czas Polski »
Jak chcesz kupic tokarke to chetnie doradze:D.

Pisze z telefonu dlatego nie mam Polskich znakow.

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Grudnia 2013, 12:44:29 czas Polski »
Sam siebie karcę za błąd ort. w poprzedniej mej wiadomości: wierzą -> wieżą. Co do całego wątku to mam teraz dziwne odczucie po tej wypowiedzi:
...A ja tak sobie fantazjuję na temat wykonywania np. zabawek z drewna i sprzedawania ich przez Internet. Na razie nie mam na to ani sprzętu ani czasu ani umiejętności.

Po co więc ten wątek został poruszony? Temat rzeka. A poza tym jest w sieci mnóstwo portali z gotowymi projektami prac, zabawek, etc. Nawet na forum są podane linki do owych stron.
Nie żebym był złośliwy czy coś, po prostu uważam że wątek nabija posty i nic więcej.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #10 dnia: 12 Grudnia 2013, 15:04:34 czas Polski »
Nie żebym był złośliwy czy coś, po prostu uważam że wątek nabija posty i nic więcej.
W zasadzie się zgadzam ale ....i tu jest różnica nie chciałbym bronić kolegi i tu drugie ale nie wszyscy są oblatani w internecie że wiedzą gdzie, co i jak.Ja jestem w podobnym wieku a nawet starszy i proszę mi uwierzyć nie jestem tak chłonny jak kiedyś (przyswajanie wiedzy)znam młodszych moich kolegów co ni w ząb na komputerze nie zrobią co do surfowania po internecie to już się nie wypowiem.Czasami żeby zapytać to trzeba wiedzieć o co zapytać i jak .Myślę że znajdzie się miejsce na tym forum dla takich stolarzy amatorów (jak ja)co nie zawsze wiedzą co z czym i dlaczego i żeby nie było że kogoś krytykuję to  po prostu zaznaczam że nie wszyscy się uczyli na stolarzy ,posiadają wiedzę w tym kierunku ale chętnie się dowiedzą. I nie myślę żeby Mim miał jakieś niecne zamiary(czas pokarze) po prostu chciałby coś zrobić i jeszcze coś z tego mieć ( w tym przypadku kasę np. lepszy sprzęt?)Szczepan żeby nie było(dawno miałem napisać że sukcesem DiD oprócz fachowców są ludzie którzy chcą się czegoś nauczyć pogłębić wiedzę itp.)  ciebie podziwiam za twój talent i to co robisz   ;) POZDRAWIAM

Offline lemonmint

« Odpowiedź #11 dnia: 12 Grudnia 2013, 17:41:22 czas Polski »
Mogę sprzedać saksofon i kupić tokarkę
Do mim'a.
Nie rób tego.
Zrobić stół można nauczyć (prawie) każdego.
Zagrać Baker Street na saxie, tylko niektórych.

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Grudnia 2013, 21:18:27 czas Polski »
Jak chcesz kupic tokarke to chetnie doradze:D.
Dzięki. Jestem zainteresowany również radami na temat toczenia drewna. W wakacje byłem na działce bez prądu i wykonałem tokarkę ręczną (pole lathe) na podstawie filmu z youtuba. Napęd był nożny podobnie jak w maszynie do szycia babci.

Do lemonmint: dzięki za dowartościowanie saksofonu. Przy dzieciach nie mam za dużo czasu ani na grę ani na dłubanie w drewnie. Nie uszczelniłem szopy na rowery przed zimą z braku czasu. Pochwalę się, że sam ją wykonałem.

Do Szczepana: Twoja wypowiedź nie była zbyt miła dla nowicjusza na forum.

Offline Morświn

« Odpowiedź #13 dnia: 12 Grudnia 2013, 22:03:40 czas Polski »
Napęd był nożny podobnie jak w maszynie do szycia babci.
Taką maszynkę mam zamiar zrobić ale czas trzeba znaleźć ;).(mówię o tokarce nie o maszynie do szycia :P)

Jestem zainteresowany również radami na temat toczenia drewna
Pytaj co chcesz wiedzieć spróbuje doradzić jak tylko umiem ;)

No i pochwal się zdjęciami swoich wyrobów :).

Offline Jakub

« Odpowiedź #14 dnia: 12 Grudnia 2013, 23:57:39 czas Polski »
Do Szczepana: Twoja wypowiedź nie była zbyt miła dla nowicjusza na forum.
Ale akurat w tym wszystkim to ma rację ::)
Pozdrawiam Jakub.