26 Kwietnia 2026, 06:23:31 czas Polski

Autor Wątek: Wkrętarka  (Przeczytany 4169 razy)

Offline Piotr123

Wkrętarka
« dnia: 08 Listopada 2016, 08:02:30 czas Polski »
Jaką  polecacie wkrętarke polecacie? Rozważam myśli nad makita 14v z udarem ,z bitami oraz dodatkawym  akumulatorem. Podzielcie się swoim doświadczeniem

Offline SpecPiotr

Odp: Wkrętarka
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Listopada 2016, 08:50:55 czas Polski »
Powiedz do czego będziesz używał. Temat wkrętarek jest szeroki i każdy Ci poleci coś innego.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline camel

« Odpowiedź #2 dnia: 08 Listopada 2016, 09:07:56 czas Polski »
Cześć.
Ja używam Chitashi 12v od 8 lat. Przeżyła bardzo dużo na wielu budowach , w domu a teraz w warsztacie. Nigdy mnie nie zawiodła. W zestawie dwa akumulatory, które ładują się do pełna w niecałe 30 min i wystarczają na długo.

Offline morosoph

« Odpowiedź #3 dnia: 08 Listopada 2016, 09:15:13 czas Polski »
Każda wypowiedź zadowolonego posiadacza takowej tyle, że z innej firmy zrobi ci zamęt w głowie, a temat jest dość obszernie poruszony na forum. Jeden nie zamieniłby Bosha, inny Metabo czy DeWalta, Makita też rewelacja, AEG etc... . A może to za niska półka ;) Jeśli nie masz czasu na zgłębianie forum to myślę, że prosty wybór właśnie którejś z tych marek powinien Cię zadowolić. Porównaj tylko parametry,akcesoria /rodzaj aku,ich pojemność i ilość,prędkości i momenty obrotowe z udarem/jeśli ma być/ i bez, wbudowane oświetlenie, dla niektórych ważna walizka/, do tego gwarancję i nie daj się naciąć na zbędna kasę w drogim sklepie. Różnice potrafią być absurdalne. A miał być prosty wybór ;D. Sam stoję przed tym dylematem i po prostu czekam na jakąś fajną promocję z tej półki.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #4 dnia: 08 Listopada 2016, 09:20:19 czas Polski »
Byle akumulatory były li-ion i blokada wrzeciona. Ta Metabo Wkrętarka Metabo bs18 quick + wiertła HSS-R 19 szt jest niezła - 3 lata gwarancji na akumulatory, dwa w zestawie. Co prawda 650 zł ale wydaje się że warto.

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Listopada 2016, 09:30:51 czas Polski »
Ja sobie chwalę
 http://allegro.pl/wkretarka-wiertarka-metabo-sb-18-li-ion-2x2ah-udar-i6057035403.html?snapshot=MjAxNi0wOC0wMVQwNzo0MDowNlo7YnV5ZXI7NmQzMzhkMjFhZGI4ZmU1YmY0YmFlMDAyNmQ3MTgwNjE5MWRhYzQ0OTIxYjVjMmZiZDY0MzhjMGVjYTUyMmZmNQ==

Tak jak wspominał któryś kolega wyżej porównaj parametry
-max wielkość mocowanych wierteł
-obroty
-czy ma udar czy nie
-pojemność i V akumulatora
-czas ładowania
-ilość aku w zestawie
-czy jest jakaś skrzynka / walizka ( to naprawdę przydatne mieć narzędzie które ci nie będzie zbierać kurzu i które łatwo przeniesiesz z 1 miejsca na drugie )
-wagę ( dobrze mieć najpierw taką wkrętarkę w ręce bo niektóre naprawdę ważą jak cegiełka ale z drugiej strony trzeba być twardym a nie miętkim :P )
-dodatkowe akcesoria

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Listopada 2016, 09:31:16 czas Polski »
Morosoph idealnie to ujął ;D
Ale skoro mamy wymieniać to ja używam Metabo PowerMaxx BS. Wczesniej Makite DF330coś tam. I jak dla mnie nie ma lepszej jak Metabo.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #7 dnia: 08 Listopada 2016, 09:34:38 czas Polski »
Fajna sprawa to udar ale dokręcający a nie bijący. Bo jak się domyślam w tym metabo udar jest mechaniczny? Do miękkich może ujdzie, ale w pełnej cegle udar mechaniczny to mordęga.

Offline Piotr123

« Odpowiedź #8 dnia: 08 Listopada 2016, 10:05:27 czas Polski »
Przymierzam się do zakupu takiego modelu na allegro kosztuje 735 zł
MAKITA Wiertarko-Wkrętarka Akumulatorowa 14,4V 30Nm + walizka + 2 akumulatory 1,3Ah + ładowarka + OSPRZĘT MAKITA 216 sztuk + Czapeczka z logo MAKITA

Model: DF347DWE

Offline L4

« Odpowiedź #9 dnia: 08 Listopada 2016, 10:58:46 czas Polski »
Dołóż do 18V, będziesz miał większe możliwości rozwoju (zakupu innych narzędzi z systemu).

Albo zejdź do 12V i ciesz się wygodą mniejszego sprzętu.

Offline RobRob

« Odpowiedź #10 dnia: 08 Listopada 2016, 11:57:57 czas Polski »
Ja stawiam w tej chwili tylko na metabo.
W testach na youtube bije w większości większość marek ,
i 3 lata gwarancji na akumulatory co w przypadku wkrętarek chyba ma znaczenie
Mamy czasy takie ze sporo firm zaczyna nas oszukiwać i daje dużą gwarancję na wkrętarke a pół roku na akumulatory

Offline Piotr123

« Odpowiedź #11 dnia: 08 Listopada 2016, 22:31:25 czas Polski »
Czy takie parametry techniczne wystarcza do prac w drewnie czy da rade przekręcić cos w belce 10/10? I nie tylko?
OPIS PRZEDMIOTU:
2-biegowa wiertarko-wkrętarka
Przeznaczona do wiercenia oraz wkręcania w drewnie, metalu i tworzywach sztucznych
16-stopn. regulacja momentu obr. + wiercenie
Podzespoły przekładni wykonane z metalu
Model może występować w dwóch wersjach kolorystycznych: z akumulatorem w kolorze czarnym lub kolorze czarno-białym
DF347DWE, dostarczana w walizce z 2 akumulatorami ( 14 V / 1,3 Ah) i ładowarką
DANE TECHNICZNE:
Prędkość obr. na biegu jałowym 1 Bieg: 0 - 400 obr./min
Prędkość obr. na biegu jałowym 2 Bieg: 0 - 1400 obr./min
Max. zdolność wiercenia w stali: 10 mm
Max. zdolność wiercenia w drewnie: 25 mm
Max. moment obrotowy miękki / twardy: 15 /30 Nm
Wkręt do drewna: 5,1 x 63 mm
Wkręt do metalu: 6
Wymiary (DxSxW): 198 mm
Waga: 1,4 kg
Napięcie zasilania: 14,4 V
Obsługiwane akumulatory: 1,3 Ah

Offline Piotr123

« Odpowiedź #12 dnia: 08 Listopada 2016, 22:51:16 czas Polski »
Faktycznie chłopaki przejrzałem inne wątki  z wkretarkami i większość jest za metabo tylko szkoda ze Metabo nie ma opcji z akcesoriami czyli bity i te sprawy chyba ze ktoś z was okresów mi jakiś model wkrętarki Metabo to sobie zobaczę.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #13 dnia: 08 Listopada 2016, 23:08:09 czas Polski »
Jest taka opcja. Metabo set

Offline L4

« Odpowiedź #14 dnia: 08 Listopada 2016, 23:17:16 czas Polski »
Czy takie parametry techniczne wystarcza do prac w drewnie czy da rade przekręcić cos w belce 10/10? I nie tylko?

"Coś" da radę, ale to można o każdym sprzęcie powiedzieć.
I zapomnij o 14,4V, jest bez sensu.

Faktycznie chłopaki przejrzałem inne wątki  z wkretarkami i większość jest za metabo tylko szkoda ze Metabo nie ma opcji z akcesoriami czyli bity i te sprawy chyba ze ktoś z was okresów mi jakiś model wkrętarki Metabo to sobie zobaczę.

Bity i te sprawy są zwykle uniwersalne, nie musisz używać tej samej firmy co maszyn.