19 Maja 2026, 10:50:04 czas Polski

Autor Wątek: Krajzega SAM  (Przeczytany 3699 razy)

Offline krzychu95

Krajzega SAM
« dnia: 08 Listopada 2016, 09:40:40 czas Polski »
Witam,  chcialbym kupic, badz tez zrobic sobie fajna i nie wielka pile stolowa, z poczatku patrzylem za Macallisterem msts 1500, ale z drugiej strony mam silnik 230 V, 1,1kW, 1440 obr/min, oraz walek i pytanie czy dalo by rade cos zrobic z tego silnika, domyslam sie , ze obroty beda zbyt niskie, prosze o pomoc , po co kupowac, jak mozna cos zrobic samemu

Offline SpecPiotr

Odp: Krajzega SAM
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Listopada 2016, 10:30:03 czas Polski »
1,1 kW to troche mało.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline krzychu95

« Odpowiedź #2 dnia: 08 Listopada 2016, 10:39:35 czas Polski »
mam jeszcze inny silnik, na wozku, tamten jest wiekszy, nie pamietam ile ma kW czy obr. , myslalem ze z tego cos zrobie , takiego mniejszego , ale chyba raczej nie, to co, zostaje zakup Macallistera msts 1500, czy cos innego w tej cenie? cena do 500 zl

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Listopada 2016, 11:02:19 czas Polski »
W tym samym dziale jest kilka pomysłów na pilarki SAM np tu: http://forum.domidrewno.pl/sam'y-46/pilarka-stolowa-z-wozkiem-2495/90/
Jeżeli chcesz robić pilarkę z regulacją wysokości i pochylenia, to to jest duża praca i nie opłaca się robić z tym silnikiem, który posiadasz.
Krajzega, to najczęściej pilarka bez żadnej regulacji o prostej budowie: wał na dwóch łożyskach z tarczą mocowania piły i kołem pasowym, silnik z kołem pasowym mocowany prawie na stałe, tylko z regulacją naciągu paska napędowego, blat i nogi. Silniki do takich krajzeg, mają moc nierzadko 3 kW.  Z Twoim silnikiem mógłbyś taką pilarkę zrobić zwiększając poprzez przekładnię pasową obroty tarczy, ale ciął byś nią co najwyżej deski calowe.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #4 dnia: 08 Listopada 2016, 11:06:48 czas Polski »
1,1 kW faktycznie deko mało, zwłaszcza że ma małe obroty i pasuje dać przełożenie minimum 1:2 - czyli i tak moc spadnie. Najprostszą pilarkę zrobisz szybko - zabawa zaczyna się przy regulacji wysokości i pochylaniu. Te wałki z allegro mało co wartają, znaczy się łożyska w nich to buble nie do wysokich obrotów. Najlepiej brać wałek "w rurze" bo nie przekosisz wałka, a jak masz w dwóch osobnych oprawach to trzeba dać wahliwe łożyska - deko mniej wytrzymałe, choć do amatorki też starczą.

Offline krzychu95

« Odpowiedź #5 dnia: 08 Listopada 2016, 11:23:11 czas Polski »
Zle okreslilem tytul, chodzi mi o pile stolowa Sam, mam taka mala , 1050 W, 2900 obr, ale zdrowa calowke ciezko nia przeciac, bo jest za slaba, oczywiscie tot ez wina tarczy, ale nie ma co oczekiwac po takiej zabawce, myslalem nad Macallisterem, ale tez pewnie okaze sie za slaba do ciecia wzdluznego, nie bede cial desek grubszych jak 32 mm