25 Kwietnia 2026, 00:58:44 czas Polski

Autor Wątek: Produkcja deski tarasowej, boazerki, deski podłogowej, szalówki  (Przeczytany 2942 razy)

Offline Tomkat

Produkcja deski tarasowej, boazerki, deski podłogowej, szalówki
« dnia: 11 Listopada 2016, 17:55:21 czas Polski »
Jak wiadomo kto się nie rozwija ten cofa się do tyłu :)

Ostatnio pomyślałem o wzbogaceniu oferty swojego warsztatu o produkcję deski tarasowej, szalówki, deski podłogowej, boazerii itd.

Zwracam się do Was z prośbą o jakieś doradztwo w tej dziedzinie. Jakie maszyny należało by kupić ? Co najlepiej robić ? Czy można za pomocą jednej maszyny robić to wszystko co wymieniłem.

Z góry zaznaczam, że nie chce dyskusji na temat opłacalności, konkurencji i, że nie warto :) Uważam, że jak się chce to przeszkody nie mają znaczenia :)

przemek77

• Gość
Odp: Produkcja deski tarasowej, boazerki, deski podłogowej, szalówki
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Listopada 2016, 18:45:50 czas Polski »
Dobra frezarka dolnowrzecionowa z rolkowym dociskiem - prowadzeniem i jedziesz z tematem  ;) O pile nie wspominam , bo to podstawa

Offline Tomkat

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Listopada 2016, 19:14:35 czas Polski »
A co znaczy dobra ? Może jakieś konkretne modele ? No i kwoty :) Ogólnie to mam piłę, traka, suszarnię, heblarkę itd.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Listopada 2016, 19:28:50 czas Polski »
Konkretnego modelu Ci nie wskaże. Rozejrzyj się , poczytaj , spotkaj się z przedstawicielami firm Robland, Felder, Scm . Są to firmy , które posiadają rozbudowany serwis w naszym kraju , nie będzie problemu z częściami zamiennym i  pomocą techniczną . Każda z tych firm ma swoich zwolenników , jak i przeciwników . Najczęściej spotykanymi maszynami w profesjonalnych warsztatach są produkty tych właśnie  trzech firm . Więc warto skupić się na ich ofercie .

Offline Morświn

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Listopada 2016, 20:59:04 czas Polski »
Ja bym się zastanowił nad strugarką czterostronną, szlifierka szeroktaśmową, wielopiła też się może przydać frezarka z dociskami rolkowymi no i przydało by się to jakoś pakować na przykład niektórzy pakują w kartony zgrzewane taśmami plastikowymi i folia niektórzy same taśmy i folia, ale jakoś to zapakować trzeba bo nie wrzucisz gotowej deski podłogowej luzem na samochód. Też warto zaplanować jakieś miejsce na składowanie gotowego wyrobu bo pod chmurką może być ciężko. Widlaka też myślę że warto mieć bo jednak jak ktoś przyjedzie po produkt to wygląda to profesjonalnie i jest profesjonalne. Jakaś kapówka też się przyda. Warto też mieć dobrego dostawce drewna egzotycznego. Jak będziesz robić proste deski tarasowe z egzotyków bez wad produkcyjnych to gwarantuje ze będziesz mieć klientów ;)
Powodzenia