Założyłem, że masz warsztat wysokości 2.7m, więc mniej więcej z obecnym pomieszczeniem i przyszłym pow. do ocieplenia, to jest 70m2 czyli około 1400zł. Wiem ze blaszaki są niższe.
To jest powierzchnia ścian, bez dachu i dla ułatwienia liczenia, liczyłem 3x5 i drugie pomieszczenie tez 3x5, więc w rzeczywistości koszty będą mniejsze.
Styropian 15cm.
Remont i tego typu rzeczy to studnia bez dna powiem Ci.
Styropian, kleje, zaprawy tynkarskie, pianka, listwy poziomujące, siatki do zbrojenia i jeszcze inne pierdoły jak się zsumuje to wychodzi spora sumka. Jak wyżej napisałem sam styropian wyniesie Cię -1400zł przy założeniu, że użyjesz 15cm i kupisz za 21zł/m2, a nie liczyłem dachu
Ja ocieplałem sobie sufit w tym miesiącu. Warsztat mam w piwnicy, więc wystarczyło mi 2cm + OSB - za 37m2 wyszło 700zł ale nie stosowałem pianki, bo brak funduszy. Generalnie jest tak, że czasem pojawiają się szczeliny. Trzeba wypałniać pianką.
Sewter gryzie i ogranicza ruchy, a wełna tez nie ponieważ ocieplenie wychodzi drogo w kontekście blaszaka. Poza tym styropian łatwiej zamontować.
Pytasz czy ocieplać warto. Pewnie ale zależy w jakim stanie masz ten blaszak bo może się okazać, że to jak strzelanie do muchy z armaty. Wyjdzie Ci taki koszt, że się złapiesz za głowę.
Jak juz ocieplisz to jednak przydało by się aby nie było dziur w blaszaku którędy ciepłe powietrze by Ci uciekało, ale da się zrobić tak aby dziur nie było. Wszystko się da. Pianka wypełni wszystko.
Mozesz zrobic kilka zdjec tego blaszaka? Wewnątrz i nazewnątrz