za 2500 można złożyć bardzo dobry sprzęt (nie biorę pod uwagę oprogramowania), kilka małych, ogólnych wskazówek, które bym dał:
* cpu intela bo intel lepiej znosi obciążenia na 1 rdzeń (amd na przykład są lepsze dla grafików bo wielowątkowość mają lepszą),
* w wyborze grafiki skłaniałbym się ku radeonom, ponieważ odkąd pamiętam są tańsze i lepsze od kolegów z tej samej półki cenowej np GF (osobiście szukałbym Sapphire radków, to jest akurat moja opinia, która wynika z przyzwyczajeń, bo od ~10 lat mam sapphire radeon i zawsze mam lepsze osiągi niż przy GF z podobnej klasy) ważne żeby grafika miała sensowną ilość ram, 2gb+
* dysk SSD i kurs dla dziecka żeby zapisywał na HDD wszystko ;] bez SSD nawet gry mi przyspieszyły.
* szybka pamięc 8-16gb
Ja na ustawieniach ultra w Wiedzmina 3 gram na czymś takim:
Intel Core i5 bodajże 4430 lub coś wyżej (nie pamiętam teraz) z chłodzeniem zdaje się beQuiet za 100-150zł
Sapphire Radeon 2gb ram, seria HD7800 (nie pamiętam dokładnie)
16gb RAM, DDR3, wolne (1333 chyba) i mieszane, ale wystarczające
płyta Gygabyte, nie pamiętam modelu
SSD 256gb (na system i kilka gier starczy 128gb) + HDD 1TB
Zasilacza nie pamiętam, ale warto kupić coś dobrej firmy (np bequiet)
To jest specyfikacja na dzień dzisiejszy za MAX 2000zł (tyle dałem za ten komplet około 2 lata temu i ostatnio dopłaciłem ~800zł za ram SSD i chłodzenie), za ~2500 już masz coś o klasę wyżej i będziesz pewnie mógł spokojnie pograć w Cyberpunka ;]
Wolałbym nie podawać linków do allegro, bo nie chcę brać tego wyboru na siebie
Odnośnie SSD i dzieci, polecam dodatkowy dysk HDD i odpowiednie ustawienia:
* w windowsie uruchamiasz "uruchom", wpisujesz kropkę i wciskasz enter, otwiera się lista folderów osobistych
* klikasz prawym na "pobrane", "pulpit" i inne takie, otwierasz właściwości i w zakładce "lokalizacja" zmieniasz dysk(partycję) tych folderów na jakiś zlokalizowany na HDD (czyli np zmieniasz C:\Desktop na D:\Desktop - to załatwi 90% problemów z wyczerpywaniem miejsca na SSD
ja zazwyczaj dziele partycję następująco: C w 100% jest na SSD, D (o nazwie secondary system:D) to jakieś 200gb na hdd i tam zlokalizowane są foldery typu pulpit, pobrane, dokumenty, itp itd oraz pozostałe partycje na HDD dzielę wg potrzeb.
Jest jeszcze kilka kwestii wspomagających optymalizację SSD i HDD typu przenoszenie lokalizacji tempów, wyłączenie indeksowania, instalowanie programów na innych partycjach na HDD (poza tymi, które mają szybciej działać/ładować się) itp itd, ale o tym jest sporo artykułów i zmiany te nie przynoszą takich kolosalnych efektów i wymagają więcej grzebania, zmiany lokalizacji folderów osobistych załatwi większość problemów