28 Kwietnia 2026, 17:30:18 czas Polski

Autor Wątek: Rysy skazy na drewnie z grubościówki  (Przeczytany 7495 razy)

Offline Polzman

Rysy skazy na drewnie z grubościówki
« dnia: 15 Listopada 2016, 23:38:52 czas Polski »
Koledzy, proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Mam grubościówkę Holzmann HOB 260 i wszystko było by ok., gdyby nie to, że przestrugana listwa wygląda, jak na zdjęciu - jest gładka, ale ma rysy. Używam noży HSS z górnej półki, kupiłem kolejne ale z większym kątem ostrzenia i nadal to samo. Strugane drewno to suchy świerk. Co może być powodem tych rys? Jakie noże użyć? Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym zjawiskiem?

Offline agoliat

Odp: Rysy skazy na drewnie z grubościówki
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Listopada 2016, 00:28:28 czas Polski »
W sumie to nie jestem ekspertem ale wydaje mi się że to przez struganie "pod włos" a z tego co wiem to struga się z włosem.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Listopada 2016, 00:32:07 czas Polski »
1. Kierunek podawania materiału.
2. Czy nie zostają Ci na blacie wióry? Czy odciąg działa wydajnie?

Offline Polzman

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Listopada 2016, 01:11:27 czas Polski »
W sumie to nie jestem ekspertem ale wydaje mi się że to przez struganie "pod włos" a z tego co wiem to struga się z włosem.
Kierunek podawania materiału nic nie zmienia - rysy i tak powstają.

Offline Polzman

« Odpowiedź #4 dnia: 16 Listopada 2016, 01:15:20 czas Polski »
1. Kierunek podawania materiału.
2. Czy nie zostają Ci na blacie wióry? Czy odciąg działa wydajnie?

Tak, niewiele, ale zostaje trochę wiórów na blacie... To znaczy, ze odciąg nie wydala? Używam odciągu Bernardo DC 200 - ten nie za duży...

Offline marcin6391

« Odpowiedź #5 dnia: 16 Listopada 2016, 05:39:18 czas Polski »
Ja bym zaczął od porządnego naostrzenia ...

Offline stakles

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Listopada 2016, 07:23:24 czas Polski »
dokładnie z takim samym problemem spotkałem się w Hammer ad 3-41 z  nożami Silent-POWER, wyrwania były bardziej widoczne czym twardsze i suche deski,
testowałem tą samą deskę na  Felder ad 741 z tym samym systemem nożów i wyrwań nie ma, kalibracja na nowo, przełożenie nożyków, sprawdzany był wał nożowy nic nie pomogło, Felder doradził by sobie kupił szlifierkę bo to tylko wyrówniarko grubiarka i detal obrabiany ma prawo tak wyglądać,
Myślę , że wina stoi od ilości obrotów wału nożowego i jest za niska przez co takie wyrwania , może z silnikiem coś nie tak i nie ma wymaganych obrotów.
Jak masz dostęp do urządzenia mierzącego obroty proponuje sprawdzić

Offline Polzman

« Odpowiedź #7 dnia: 16 Listopada 2016, 09:58:20 czas Polski »
Maszyna ma 4000 obr./min według producenta, 3 noże, średnica wału nożowego 75 mm, silnik 1,5 kW - czy takie parametry mogą być za niskie (jeśli wgl są)? Niestety nie mam możliwości sprawdzenia obrotów. Zastanawiam się nad zmianą silnika, ale póki co niepotrzebny to dla mnie koszt...

STAKLES, coś w tym może być, co piszesz, że im bardziej suche drewno to rysy są bardziej widoczne. Przerabiałem drewno mokre (wilgotność ok 30-32%) i wtedy powierzchnia była idealna.

Pytanie do osób posiadających grubościówki Holzmann, Bernardo i tp.: napiszcie jakie macie średnice wału, jakie obroty i jaką moc silnika?
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2016, 10:01:24 czas Polski wysłana przez Polzman »

Offline Polzman

« Odpowiedź #8 dnia: 20 Listopada 2016, 13:32:36 czas Polski »
Jestem coraz bliżej rozwiązania.

Rozmawiałem z facetem, który zajmuje się naprawą maszyn stolarskich od lat i ostrzeniem noży, frezów. Zdziwiony był widokiem listewki, a raczej wyrwami na niej. Jego pierwsze pytanie było: czy wałek nie bije?

Prawdopodobnie powodem powstawania tych wyrw jest "bicie wałka" - wygląda na to, że wałek nie jest okrągły... Ustawiłem dokładnie noże i okazuje się, że w różnym stopniu zbierają materiał. Sprawdzałem to ręcznie obracając koło pasowe pomału podnosząc blat strugarki z kawałkiem drewna. Jeden nóż wcale nie chwytał drewna, drugi trochę, a trzeci zbierał więcej - wbijał się tak, że nie szło przekręcić wałka za koło pasowe. Obniżyłem ten trzeci nóż i jakość strugania się poprawiła. Teraz dwa noże zbierają jednakowo, a trzeci trochę mniej.

Wniosek:
Skoro na początku noże były równo ustawione a nie równo zbierały drewno to oznacza, że wałek nie jest całkiem okrągły i bije.

Prawdopodobnie zgłoszę reklamację maszyny...

PS. Przy okazji rozwiązałem problem głębszego wybierania na początku i końcu listewki, ale o tym dodam posta tutaj na tym forum (link będzie aktywny po napisaniu przeze mnie posta)

Offline Polzman

« Odpowiedź #9 dnia: 20 Listopada 2016, 15:38:31 czas Polski »
Nie mogę znaleźć wątku o wybieraniu deski na początku i końcu, więc napiszę tutaj.

W swojej grubościówce HOB 260NL problem wybierania materiału na początku i na końcu deski rozwiązałem w ten sposób, że popuściłem nakrętki na śrubach napinające sprężyny obu wałków docisku. Poluzowałem je tak, że sprężyny były luźno. W momencie, kiedy deska wchodzi pod wałek to on podnosi się i napina sprężyny... ale z odpowiednią siłą. Można pobawić się w stopniowe i cierpliwe dokręcanie nakrętek, aby wyregulować dociski optymalnie i co chwilę sprawdzać efekt przepuszczając deskę. Dobrze jest wyregulować najpierw jeden wałek, a później dopiero następny.

Po uregulowaniu docisku skontrowałem nakrętki drugą nakrętką, aby w czasie pracy nic się nie odkręciło.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Listopada 2016, 19:53:41 czas Polski »
Już kiedyś pisałem o regulacji.
Wałki powinny być na takiej wysokości , że jak przepuścisz materiał raz i nie
podniesiesz  stołu to po włożeniu powtórnym materiał powinien sie przemieszczać , ale można go zatrzymać na siłę rękoma

Offline agoliat

« Odpowiedź #11 dnia: 20 Listopada 2016, 22:30:37 czas Polski »
W swojej grubościówce HOB 260NL problem wybierania materiału na początku i na końcu deski
Rozumiem że piszesz tu o tak zwanym, po staropolsku, SNIPE ?

Offline mikele

« Odpowiedź #12 dnia: 23 Listopada 2016, 15:44:48 czas Polski »
polzman a ile na raz zbierasz? próbowałeś zbierać na dwa razy, zamiast 0,5 to po 0,25 i dwa razy?

Offline Polzman

« Odpowiedź #13 dnia: 01 Grudnia 2016, 22:59:19 czas Polski »
Jeżeli zbieram 1 mm lub więcej to masakra - mnóstwo rys. Próbowałem zbierać po 0,25 mm i wtedy jest ok - rysy pojawiają się sporadycznie lub wcale.

Dzisiaj podłączyłem mocniejszy odciąg. Taki silny, że wiórko się nie wydostaje poza maszynę, blat czysty... a rysy nadal powstają.
Można wykluczyć, że przyczyną jest słaby odciąg.

Offline stakles

« Odpowiedź #14 dnia: 02 Grudnia 2016, 08:11:27 czas Polski »
Gwarancja uznała ze krzywy wał nożowy ? myślę że nie.
Zawsze ustawiam noże do stołu odbiorczego a nie do wału bo tak to idealnie nie wyjdzie pomagam sobie magnesami które są w narzędziu do ustawiania noży by je ustawić . Może spróbować ustawić tym sposobem noże ?