Jestem coraz bliżej rozwiązania.
Rozmawiałem z facetem, który zajmuje się naprawą maszyn stolarskich od lat i ostrzeniem noży, frezów. Zdziwiony był widokiem listewki, a raczej wyrwami na niej. Jego pierwsze pytanie było: czy wałek nie bije?
Prawdopodobnie powodem powstawania tych wyrw jest "bicie wałka" - wygląda na to, że wałek nie jest okrągły... Ustawiłem dokładnie noże i okazuje się, że w różnym stopniu zbierają materiał. Sprawdzałem to ręcznie obracając koło pasowe pomału podnosząc blat strugarki z kawałkiem drewna. Jeden nóż wcale nie chwytał drewna, drugi trochę, a trzeci zbierał więcej - wbijał się tak, że nie szło przekręcić wałka za koło pasowe. Obniżyłem ten trzeci nóż i jakość strugania się poprawiła. Teraz dwa noże zbierają jednakowo, a trzeci trochę mniej.
Wniosek:
Skoro na początku noże były równo ustawione a nie równo zbierały drewno to oznacza, że wałek nie jest całkiem okrągły i bije.
Prawdopodobnie zgłoszę reklamację maszyny...
PS. Przy okazji rozwiązałem problem głębszego wybierania na początku i końcu listewki, ale o tym dodam posta tutaj na tym forum (link będzie aktywny po napisaniu przeze mnie posta)