01 Maja 2026, 20:28:50 czas Polski

Autor Wątek: Rysy skazy na drewnie z grubościówki  (Przeczytany 7503 razy)

Offline stakles

Odp: Rysy skazy na drewnie z grubościówki
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Grudnia 2016, 22:18:53 czas Polski »
jak by Twój warsztat znajdował się w Suwałkach  to by mógł poustawiać noże i zmierzyć obroty  ;)

Offline nietrzaskaj

« Odpowiedź #16 dnia: 05 Grudnia 2016, 10:02:02 czas Polski »
Jeżeli zbieram 1 mm lub więcej to masakra - mnóstwo rys. Próbowałem zbierać po 0,25 mm i wtedy jest ok - rysy pojawiają się sporadycznie lub wcale.

to w sumie i tak nie jest zle bo zbieranie na dwa trzy razy ma swoje plusy. zapewniasz sobie większa precyzję tym samym

Offline Polzman

« Odpowiedź #17 dnia: 05 Grudnia 2016, 21:52:57 czas Polski »
Serwis odrzucił od razu możliwość wady wału.
Miałem wizytę mechanika od maszyn stolarskich i on mi ustawiał noże. Najpierw tym czymś z magnesami na wale, ale później przyłożył to coś cyfrowego i stwierdził, że na wale się nie da. Ustawił od blatu. Później jeszcze kilka razy sam ustawiałem noże od blatu z liniałem i w zeszłym tygodniu był inny fachman z tym cyfrowym miernikiem - był zaskoczony, jak dokładnie miałem ustawione noże.
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2016, 21:57:31 czas Polski wysłana przez Polzman »

Offline Polzman

« Odpowiedź #18 dnia: 05 Grudnia 2016, 22:27:52 czas Polski »
Po dokładnym przyjrzeniu się maszynie i przemyśleniu spostrzeżeń kilku mądrych ludzi na tym forum i nie tylko, stwierdziłem, że coś jest nie tak z posuwem. Nie miałem gdzie zobaczyć jak powinna pracować taka maszyna, ale nie dawało mi spokoju zbyt chwiejące się koło napędowe od posuwu. Zacząłem rozbierać maszynę i okazało się, że wyskoczył z rowka pierścień segera, co dawało zbyt dużo luzu rączce od wyłączania/włączania posuwu. Na tej rączce jest zamontowane koło napędowe od posuwu, które się telepało, nie pracowało równo i obcierało.

Drugą sprawą było krzywe ułożenie silnika - koła pasowe silnika i wałka nie były ustawione równolegle. Ścięło mi paski klinowe (jeden się urwał).
Uregulowałem silnik, ale pojawił się kolejny dylemat - koło pasowe silnika wystaje jakieś 2 mm poza koło pasowe wałka i nie ma możliwości regulacji na śrubach mocujących silnik. Koło pasowe solidnie siedzi na trzpieniu silnika i nie bardzo wiem, jak je nasunąć bardziej... o 2 mm. Pewnie najpierw trzeba by było wybić klina i dopiero nasunąć koło...

Efektem naprawy posuwu i względnego wyregulowania silnika jest to, że maszyna niesamowicie cicho pracuje - aż byłem zaskoczony, że tak może, bo od nowości się telepała.

Nie miałem czasu sprawdzić, czy nadal robi rysy, wyrwy w obrabianym drewnie - zrobię to w najbliższym czasie i napiszę.

Offline Luzak

« Odpowiedź #19 dnia: 12 Stycznia 2017, 20:56:33 czas Polski »
Kolego, daj znać czy pomogło bo temat ciekawy. Obstawiam na posuw. Widziałem już podobny problem - rozwiązaniem była regulacja posuwu.

Offline arturm106

« Odpowiedź #20 dnia: 13 Stycznia 2017, 11:28:20 czas Polski »
Problemem może być też łożyskowanie wału, być może siedzą jakieś tanie lub stare łożyska, lub takie które dostały wilgoci i występują jakieś drgania na wale, co również może powodować głośną pracę..
:)