16 Maja 2026, 20:43:57 czas Polski

Autor Wątek: piła formatowa jaka??  (Przeczytany 10506 razy)

Offline SpecPiotr

Odp: piła formatowa jaka??
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Grudnia 2016, 09:39:06 czas Polski »
Moim zdaniem do litego bardziej się nada "wkładka zero" a nie podcinak. A szukając z podcinakiem zawężasz tylko zakres maszyn do kupienia i podbijasz sobie cenę.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Uniwh

« Odpowiedź #16 dnia: 02 Grudnia 2016, 10:12:18 czas Polski »
A co myslicie o  SCM SC 2 classic. Wozek 1.6m

90% desek jakie tne to i tak mniej niz 1.5 na fronty

A deski dlugie na 2 metry moge ciac dalej pilarka z prowadnica bo ich jest po prosty duzo mniej a cena pilarki do zaakceptowania a chyba jest lepsza od bernardo. Holzmanow itp?

Offline Robsonik

« Odpowiedź #17 dnia: 02 Grudnia 2016, 21:36:38 czas Polski »
... według mnie lepiej zapomnieć o Hammerze. powiedzmy sobie szczerze, Hammer to chińczyk. ....

Skąd masz takie informacje?????

Offline rzemieslnik

« Odpowiedź #18 dnia: 05 Grudnia 2016, 14:53:20 czas Polski »
... według mnie lepiej zapomnieć o Hammerze. powiedzmy sobie szczerze, Hammer to chińczyk. ....

Z tego co ja widzialem to konkurencja feldera ma zdjecia jak chinskie raczki i buzki skladaja ich maszyny z tej serii hammer- tanszej linii to wiadomo. chyba ze austriacy zatrudnili skośnookich??... Nie czarujmy sie. sam wpadlem w wielkie zaskoczenie jak bylem w jednej z konkurencyjnych firm i pokazali mi pily (podobno) z Austrii a tak na prawde chinskie...

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Grudnia 2016, 15:25:59 czas Polski »
No i co z tego, ze wyprodukowano w chinach?? Wazne jest QA/QC czyli ogolnie rzecz biorac kontrola jakosci (zarowno koncowa jak i w trakcie produkcji). Ciezko teraz znalezc cos, czego komponenty nie byly na jakims etapie wyprodukowane w panstwie srodka. To, ze cos wyszlo z fabryki w chinach nie znaczy, ze automatycznie ma zla jakosc.

Offline agoliat

« Odpowiedź #20 dnia: 05 Grudnia 2016, 16:22:53 czas Polski »
Wazne jest QA/QC
Raffi ma rację.
Ostatnio dużo pojawia się przedmiotów z wyolbrzymionym "Made in Germany" a nie dał bym sobie czegoś uciąć że to będzie lepszejsze od "porządnej chińszczyzny" :)

Offline wojo72

« Odpowiedź #21 dnia: 05 Grudnia 2016, 16:26:51 czas Polski »
Jeżeli na maszynie feldera jest naklejka  Made in Austria to mało prawdopodobne żeby była produkowana w Chinach, co najwyżej jakieś podzespoły. Z drugiej strony np. w niemieckich fabrykach szczególnie w dużych miastach pracuje zbieranina narodowości z całego świata i m.in. dużo jest  Wietnamczyków, może po prostu w fabryce feldera też tak jest i ktoś cyknął im fotę i uprawia taka propagandę.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Grudnia 2016, 17:45:34 czas Polski »
Żeby było made in PL/EU/Austria to 3 albo 5 elementów(nie pamiętam ile dokladnie) musi być zmontowanych w tym kraju. Czyli powiedzmy podzespoły składają chińskie rączki, w Austrii montują silnik, wrzeciono i powiedzmy sanki do korpusu i cena idzie x 2.
Nie mowie ze tak musi być ale tak się robi.

Offline Robsonik

« Odpowiedź #23 dnia: 05 Grudnia 2016, 20:15:37 czas Polski »

Z tego co ja widzialem to konkurencja feldera ma zdjecia jak chinskie raczki i buzki skladaja ich maszyny z tej serii hammer- tanszej linii to wiadomo. chyba ze austriacy zatrudnili skośnookich??... Nie czarujmy sie. sam wpadlem w wielkie zaskoczenie jak bylem w jednej z konkurencyjnych firm i pokazali mi pily (podobno) z Austrii a tak na prawde chinskie...

Rzemieśnik - poczytaj sobie moje posty to wyczytasz tam, że byłem w fabryce Feldera gdzie na własne oczy widziałem jak w jednej hali były wycinane korpusy na maszyny Hammer, Felder czy Format 4. Na innej hali były malowane a na jeszcze innej były składane. Bardzo możliwe że pracują tam obcokrajowcy, ale własną głową ręczę że maszyny są produkowane w Austrii w Hall in Tirol na ul. Federstrase.

Offline vitter

« Odpowiedź #24 dnia: 05 Grudnia 2016, 23:04:03 czas Polski »
oj tam co nie jest chińskie to podróba  ;)

Offline vitter

« Odpowiedź #25 dnia: 05 Grudnia 2016, 23:07:57 czas Polski »
a ja i tak myślę co w przyszłym roku.
 Hammer czy Felder bo to naprawdę dopracowane maszynki - jak na moje potrzeby w sam raz :D

Offline Uniwh

« Odpowiedź #26 dnia: 06 Grudnia 2016, 20:20:18 czas Polski »
Jak dotrze hammer (zamówiony) zrobie fotki, być może do końca roku sie uda