13 Czerwca 2026, 17:43:46 czas Polski

Autor Wątek: Szlifowanie tynków cementowo-wapiennych  (Przeczytany 27184 razy)

Offline Lauter

Szlifowanie tynków cementowo-wapiennych
« dnia: 18 Listopada 2016, 11:06:07 czas Polski »
Prośba do szanownych kolegów znawców sztuki budowlanej. Czym wyszlifować tynki cementowo-wapienne? Bo okazało się, że ze mnie taki tynkarz, co z koziej..... Efekt jest daleki od zadowalającego i na ścianach potworzyły się delikatne góry i doliny, gdzieniegdzie ślady bo pacy. Da się do jakoś wyszlifować w podobny sposób jak gładzie gipsowe?
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2016, 11:08:53 czas Polski wysłana przez Lauter »

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
Odp: Szlifowanie tynków cementowo-wapiennych
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Listopada 2016, 11:20:48 czas Polski »
Najlepiej użyć żyrafy, granulacja papieru 16 albo 36 i ogień :)

Offline chaos

« Odpowiedź #2 dnia: 18 Listopada 2016, 13:27:20 czas Polski »
Albo skuć garby i jeszcze cienką warstwę nałożyć wyrównującą.
Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego

Offline Filip

« Odpowiedź #3 dnia: 18 Listopada 2016, 13:50:09 czas Polski »
Tynk cementowo - wapienny to sam piach. Żyrafa i do przodu. Ale cudów się nie spodziewaj. Ślady po pacy i pady zetrzesz, z garba zrobisz jedynie gładszy garb.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Listopada 2016, 14:30:09 czas Polski »
Szlifowałem tak jak koledzy niżej pisali , a następnie cienko gips wolnowiążący .

Offline krzyś48

« Odpowiedź #5 dnia: 18 Listopada 2016, 16:55:40 czas Polski »
na ścianach potworzyły się delikatne góry i doliny,
Skoro delikatne,to byś szpachlą(gładzią)wyrównał ???
Ja walczyłem ze ścianami czym popadło i lepiej szło,tzn.starym kamieniem od szlifierki i cegłą betonową-akurat miałem pod ręką(ale jest ciężko machać).
A tynkowałem i ściągałem po drutach,po uprzednim wypoziomowaniu.
Kiedy zacierać, trzeba wyczuć moment to wszystko idzie lekko,ja zaczynam szeroką pacą wtedy widać gdzie są dołki i się dorzuca.
Pozdrawiam
tynkarz hobbista ;D
Krzyś48 ;)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Listopada 2016, 18:06:29 czas Polski »
Ale lepiej trochę przeszlifować , by opadły luźne kamyczki , bo potem dostają sie do gładzi i źle się robi . A i tak trochę się dostanie .

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Listopada 2016, 18:43:47 czas Polski »
Zawsze przed położeniem gładzi należy tynk cementowy przeszlifować papierem, tak jak tomekz napisał, w celu usunięcia luźnych ziaren piasku i w miarę możliwości odkurzyć.
Robimy to aby później łatwiej się nakładało kolejne warstwy i zużycie materiałów i nakład pracy było jak najniższe.

Tynk cementowy
-> szlifowanie (usunięcie piachu)
-> odkurzanie -> gruntowanie (grunt uniwersalny)
-> jeśli podłoże jest równe nakładanie gładzi (w przypadku tynku cementowego najlepiej cementowej) gipsowej lub akrylowej, jeśli podłoże jest nierówne można wyrównać je zaprawą cementową i wtedy gładź cementowa lub gipsem szpachlowym i wtedy nakładamy gładź gipsową lub akrylową
-> szlifowanie -> gruntowanie pod farbę (samą farbą - o ile pozwala producent - rozcieńczoną, ewentualnie gruntem uniwersalnym ale taki w którym mamy ok. 3% zawartość akrylu i dalej docelowe malowanie minimum 2x )

Tynk gipsowy -> bez szlifowania (wyjątek bardzo twarde tynki typu diamant, ale i tak trzeba to ocenić organoleptycznie :) -> gruntowanie (grunt uniwersalny)
-> jeśli podłoże jest równe nakładanie gładzi (gipsowa lub akrylowa, nie używamy tutaj cementowej ponieważ podłoże jest zbyt słabe), jeśli nie równamy gipsem szpachlowym, tynkiem ręcznym lub maszynowym
-> gruntowanie pod farbę (samą farbą - o ile pozwala producent - rozcieńczoną, ewentualnie gruntem uniwersalnym ale taki w którym mamy ok. 3% zawartość akrylu i dalej docelowe malowanie minimum 2x)

To tak z grubsza ;)

Offline Lauter

« Odpowiedź #8 dnia: 18 Listopada 2016, 20:25:20 czas Polski »
na ścianach potworzyły się delikatne góry i doliny,
Skoro delikatne,to byś szpachlą(gładzią)wyrównał ???
No właśnie. A czy w wilgotnym pomieszczeniu coś będzie się działo z taką gładzią? Bo chyba mowa o gładzi gipsowej?
Cholernie trudno mi wyczuć ten moment, kiedy tynk zaczyna wiązać i można już wyrównać go pacą. Pomimo usilnych starań zacieranie na mokro nie dało oczekiwanych efektów. Pewnie wezmę w rękę szlifierkę do gipsów, papier 16 i zobaczę, co z tego wyniknie.

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Listopada 2016, 20:29:21 czas Polski »
Tynki maszynowe naklada się agregatem a równa poprzez zdzieranie/skrobanie dnia następnego, następnie
końcową obróbkę czyli filcowanie wykonuje się na końcu.

Offline Lauter

« Odpowiedź #10 dnia: 18 Listopada 2016, 20:34:00 czas Polski »
 :-\ panie a skąd ja agregat do tynków wezmę?

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Listopada 2016, 20:48:39 czas Polski »
Jak przyschnie to zlej wodą, zdrap większe nierówności i wtedy dopiero zacieraj.
Jakiej pacy używasz do zacierania?.

Napiszę jak ja zawsze tynkuję:
Osadzam narożniki i listwy podtynkowe - jest to najważniejsza czynność od której zależy ilość czasu jaki poświęcisz na prawidłowe wykonanie roboty, ścianę dzielę na pola ok 1.5- 2m. szerokie, przy ręcznym tynkowaniu sam nie ogarniesz większej powierzchni  następnie szpryc/obrzutka przy cementowym i po związaniu tynkuję. Tynk nakładam z nadmiarem i ściągam łatą nadmiar. Po związaniu woda i filcowanie i gotowe
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2016, 21:00:25 czas Polski wysłana przez carpenter »

Offline Lauter

« Odpowiedź #12 dnia: 18 Listopada 2016, 20:57:27 czas Polski »
Gumowej. Niestety wyschło już tydzień temu i zacieranie na mokro odpada.

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Listopada 2016, 21:04:45 czas Polski »
Tydzień temu to mogę tylko współczuć. Nie wiem jeszcze czy tynkowałeś gotową zaprawą z worka czy sam przygotowałeś.
Gotowe są przeważnie dosyć słabe i można je zeszlifować z tymi przygotowanymi na budowie jest różnie.
Co do gipsu jeśli to jest pomieszczenie wilgotne to absolutnie nie możesz go zastosować. Zmierz jakie są nierówności na w 2 m łacie.

Offline Lauter

« Odpowiedź #14 dnia: 18 Listopada 2016, 21:15:51 czas Polski »
Mieszałem sam, zarzucałem i zacierałem sam. Niestety wyszły cholernie mocne (z drugiej strony może i dobrze). Nierówności na 2m łacie są niewielkie, rzędu 3-4 mm. Chodzi mi bardziej o efekt wizualny. Wiem, że w warsztacie może to wyglądać na fanaberię, ale mnie to wkurza. Mogłem dać panele pcv, wyszłoby taniej....i równiej!