11 Maja 2026, 23:40:26 czas Polski

Autor Wątek: Szlifowanie tynków cementowo-wapiennych  (Przeczytany 25631 razy)

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
Odp: Szlifowanie tynków cementowo-wapiennych
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Listopada 2016, 21:20:31 czas Polski »
No to nie takie małe :).
Nie pozostaje Ci za bardzo nic innego jak przeszpachlować ściany klejem do siatki lub do płytek.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #16 dnia: 18 Listopada 2016, 21:36:45 czas Polski »
Ja docieram styropianowa pacą.
Najpierw skrapiam obficie pędzlem -tzw.chlapakiem.
Tynku nakładam zawsze mniej niz długość łaty, która ściągam nadmiar.
Oczywiście wcześniej listwy metalowe - wychodzi równo
u siebie na ostatnią warstwę użyłem cekolu c-45 - jest ladna równa sciana, bez kamyków,itp...

Offline Lauter

« Odpowiedź #17 dnia: 18 Listopada 2016, 21:43:16 czas Polski »
No to nie takie małe :).
Nie pozostaje Ci za bardzo nic innego jak przeszpachlować ściany klejem do siatki lub do płytek.
Klejem do siatki mniej to spartolę?

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Listopada 2016, 21:46:20 czas Polski »
Na tym etapie musisz wyrównać to co Ci nie pasuje, później i tak musisz zrobić gładź cementową żeby mieć idealnie gładką ścianę.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #19 dnia: 18 Listopada 2016, 22:35:10 czas Polski »
Lauter. Pisałem wcześniej posta, ale przerwałem bo doszedłem do wniosku, że nie ma co mówić co mogłeś zrobić inaczej itp.
Przedewszystkim nie stosuj pac innych niż styropianowe. Styropianowe pękają, łamią się, wycierają i zużywają,  ale przy następnym tynkowaniu używaj styropianowych i potrzebne są dwa rodzaje. Średnia i długa.
Przy tej porze roku wymagana jest cierpliwość ponieważ tynki nie wiążą zbyt szybko. Tynkowałem w tamtym miesiącu i jestem sobie w stanie wyobrazić, że te tynki Ci po prostu nie schły ale gdy probowałeś zacierać na mokrym tynku, to paca zbierała z jednego miejsca i przenosiła na inne zaprawę, stąd właśnie te dziury i grudy.

Gdy tynk w takich warunkach atmosferycznych nie wiąże, to się go nie zaciera lecz sciąga ruchem od dołu do góry. A mokrego najzwyczajniej w swiecie zacierac sie nie da.

Jutro zrobie zdjęcia sciany zacieranej i niezacieranej. Może będzie widać różnicę.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #20 dnia: 18 Listopada 2016, 22:55:48 czas Polski »

Przedewszystkim nie stosuj pac innych niż styropianowe. Styropianowe pękają, łamią się, wycierają i zużywają,  ale przy następnym tynkowaniu używaj styropianowych i potrzebne są dwa rodzaje.

To w końcu ma używać styropianowych czy nie ma ich używać ???

Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline vitter

« Odpowiedź #21 dnia: 19 Listopada 2016, 00:00:13 czas Polski »
Ma używać bo :)
Styropianowe pękają, łamią się, wycierają i zużywają

Offline Gerdo

« Odpowiedź #22 dnia: 19 Listopada 2016, 00:40:56 czas Polski »
Piotrek przeczytaj jeszcze raz. Napisałem dwukrotnie aby używać styropianowych mimo ich wad, które również wymieniłem, aby nieco uwypuklić fakt iż do tynków cementowo wapiennych używa się pac styropianowych. Natomiast gumowe służą do fugowania płytek.

Kolega lauter opisał, że usilnie starał się zacierać mokry tynk na scianie Być może przez brak doświadczenia, ale pod pacą styropianową wybitnie czuć, że coś jest nie tak, więc wtedy lepiej odpuścić i odczekać. Zwłaszcza o tej porze roku.
Ja nie wiem jak się tynkuje gumowymi, bo nigdy tego nie robiłem. Ale nie zamierzam próbować. 

O ile wstępnie poziomicą się skrobie nadmiar tynku, to właśnie przy zacieraniu powierzchnie się równa i zagęszcza, jednak gdy tynk jest mokry, to paca robi dziury w jednym miejscu i garby w innym. Zwyczajnie zbierając materiał w jednym i zostawiając w innym.
Na około 70m2 poszły mi dwie długie packi w ilości 2 sztuk po 13zł/szt i 3 po 8zł/szt tak, że koszt do przełknięcia.

Lauter możesz pokazać zdjęcie tej pacy?

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Listopada 2016, 08:04:06 czas Polski »
Tynkujemy na listwach, ściągamy łatą nadmiar tak długo aż uzyskamy idealną płaszczyznę,
czynność trzeba kilka razy powtórzyć, taką powierzchnię po związaniu moczymy i zacieramy pacą z filcem lub gąbką.
Zacieranie pacą styropianową najczęściej kończy się nierównościami.
Jak tynk wyschnie skrobiemy/szlifujemy z piachu, gruntujemy i wykańczamy dalej w zależności od potrzeb/pomieszczenia.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #24 dnia: 19 Listopada 2016, 08:11:03 czas Polski »
Oczywiście nie można pominąć właściwej kolejności -
1- szpryc/rapowanie - cement + woda
2- wlasciwy tynk
3-szlichta - ostatnia warstwa - na gotowo  z docieraniem - lekka zaprawa z kamieniem kwarcowym, gips typu cekol c-45, itp...

I jednak potrzeba trochę wprawy i doświadczenia

Jeżeli są duże nierówności tynk nakładam na kilka razy.
Gdy zarzucimy na raz zbyt grubą warstwę, to odpadnie - za ciężkie
« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2016, 08:12:34 czas Polski wysłana przez marcin6391 »

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Listopada 2016, 09:06:53 czas Polski »
Wszystko zależy od pomieszczenia,
mokre-wilgotne przy cementówce zawsze polecam gładzie cementowe,
gipsu nigdy w takim przypadku nie stosujemy.
Samo odpadanie to nie problem, największy problem to skurcz w zaprawach cementowych
przy większych grubościach po prostu popęka, dlatego jeśli mamy do tynkowania ściany
gdzie są duże nierówności nawet do 7 cm stosuję tynk gipsowy który sprawdza się znakomicie.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #26 dnia: 19 Listopada 2016, 12:26:06 czas Polski »
O ile wstępnie poziomicą się skrobie nadmiar tynku, to właśnie przy zacieraniu powierzchnie się równa i zagęszcza, jednak gdy tynk jest mokry, to paca robi dziury w jednym miejscu i garby w innym.
A poziomicy nie szkoda ???
Drugi raz jest pisane,że paca robi dziury na mokrym tynku-myślę że za wcześnie bierzesz się za zacieranie ??? :-\ Ja jak pisałem,wpierw wypionuję całą ścianę,a robię to na drutach fi 10 przewierconych i przymocowanych do ściany(wiem są listwy metalowe,ale one zostają chyba w ścianie już na zawsze) Następnie tynkuję ściągając dużą łatą(2m) okutą cienkim starym parapetem,gdzie za mało dorzucam i jeszcze raz po drutach zygzakiem
W odpowiednim momencie trzeba zacząć zacieranie bo jak się przegapi to ciężko później idzie.
Zacieranie zaczynam dużą pacą styr. chyba 1m,równomiernie trzymając i dociskając w rękach.Każdy indywidualnie musi wypracować w sobie odpowiednie ruchy(no w zasadzie nie przypominam sobie,żeby coś mi odpadło) ale fachowcem nie jestem,za mały metraż,znaczy staż :P
Po przetarciu dużą pacą widzę gdzie brakuje to dorzucam i tu stosuję średnią albo małą pacę.
Jak za szybko schnie to należy potraktować wodą-i tu polecę nowatorską metodą bo chyba nikt nie wspomniał, a robię to opryskiwaczem i tu nadmienię że zwykły opryskiwacz pluje kółkiem(woda wylatuje w kształcie koła)Ja w swoim zmieniłem na dyszę z regulacją (pluje jak prawdziwy spryskiwacz całą powierzchnią) Nie wiem czy jasno napisałem ???
Chłonne powierzchnie,spryskuję wodą,spłukując kurz i inne brudy.
Mniej chłonne zmywam odpowiednio wcześniej żeby miało czas wyschnąć :)
Pozdrawiam-tynkarz,hobbista ;D
Krzyś48 ;)

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Listopada 2016, 12:30:44 czas Polski »
Do ściągania są specjalne łaty trapezowe.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #28 dnia: 19 Listopada 2016, 12:41:37 czas Polski »
A czego to teraz niema ???
Jak bym na zarobek robił to warto zainwestować ;)
« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2016, 12:43:39 czas Polski wysłana przez krzyś48 »

Offline Lopi1

« Odpowiedź #29 dnia: 19 Listopada 2016, 13:05:21 czas Polski »
Takie tynki teraz modne, tzw strukturalne. Inni placa cieżkie pieniadze za to, tak sobie to można racjonalizować.