26 Kwietnia 2026, 18:51:47 czas Polski

Autor Wątek: stolik wieloczynnościowy, frezarka, wyrzynarka, piła włosowa  (Przeczytany 5666 razy)

meridox

• Gość
stolik wieloczynnościowy, frezarka, wyrzynarka, piła włosowa
« dnia: 22 Listopada 2016, 14:01:43 czas Polski »
stolik wieloczynnościowy
potrzeba była takiego stolika wiec trzeba było zakasać rękawy i zrobić :)
jak narazie świetnie spełnia swoją rolę i jestem zadowolony z efektu aczkolwiek kilka rzeczy jeszcze muszę dorobić np. podnoszenie frezarki narazie jak potrzebuje jednej wysokości to ustawiam ręcznie jak potrzebuje kilku zmian to podstawiam lewarek trapezowy ale lepsze rozwiązania mile widziane :) wiec panowie doradźcie coś co ulepszy moje dzieło słowa krytyki i uznania  mile widziane :P na zdjęciu są gotowe wymiary formatek jakby ktoś kiedyś chciał sobie też zrobić
filmik
&feature=youtu.be

Sylwek

• Gość
Odp: stolik wieloczynnościowy, frezarka, wyrzynarka, piła włosowa
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Listopada 2016, 14:05:12 czas Polski »
Super sprawa, ładne wykonanie. Też się przymierzam do zrobienia tej opcji z wyrzynarką.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Listopada 2016, 14:14:41 czas Polski »
Świetny patent!

Offline karol_g

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Listopada 2016, 14:20:49 czas Polski »
Widzę że teraz jest popularne montowanie wyrzynarek do stolika. Też jestem w trakcie, teraz jakąś przykładnicę robię. Co prawda nie tak efektownie jak u autora wątku ale może też pokażę.
Ten stolik bardzo ładny i funkcjonalny, dużo rzeczy można jeszcze w nim schować a jak wiadomo na przechowywanie drobiazgów zawsze brakuje miejsca .

Offline Sejsmolog

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Listopada 2016, 16:05:46 czas Polski »
Bardzo fajna realizacja!
Mam w planie zrobienie takiego wieloczynnościowego stolika, bo to super rozwiązanie.

Jak rozwiązałeś montaż pod blatem różnych narzędzi?
Czy narzędzia montujesz do płytki w blacie (każde narzędzie ma dedykowaną płytkę z mocowaniem do niego)?
Jak gruba jest płytka?

meridox

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Listopada 2016, 16:28:05 czas Polski »
każde narzędzie ma swoją płytkę, tak mi się wymyśliło ze szybciej jest wymienić płytkę z narzędziem niż za każdym razem zmieniać narzędzia co do grubości płytki to ma 12mm i teraz stwierdzam ze jest za gruba gdyż zabiera dużo z brzeszczotu i z freza. podejrzewam że szybko zmienię to na 6mm myślę ze w zupełności wystarczy.

Offline Sejsmolog

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Listopada 2016, 10:22:31 czas Polski »
Dzięki za odpowiedź.
Rozumiem, że mówimy o sklejce 6mm?

meridox

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Listopada 2016, 16:06:16 czas Polski »
tak o sklejce

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Lutego 2017, 10:40:45 czas Polski »
Fajny stolik!
Jestem na etapie robienia 'płytki' w swoim stole-kombi i zastanawiam się czy sklejka 4 mm da radę utrzymać ciężar wyrzynarki oraz frezarki?

Offline Vega

« Odpowiedź #9 dnia: 14 Lutego 2017, 10:50:11 czas Polski »
A myśleliście o wykorzystaniu blachy aluminium grubości 4mm?
np taki kawałek: http://allegro.pl/blacha-aluminiowa-aluminium-4mm-25-x-50cm-pa11-i6717878014.html

obas

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Lutego 2017, 11:12:35 czas Polski »
Mam pytanie - co wnosi do wyrzynarki  stołowej ta konstrukcja, która przytrzymuje brzeszczot? Widzę to bardzo często i zastanawiam się czy to daje tylko stabilizację brzeszczotu, czy coś jeszcze?

Offline krzyś48

« Odpowiedź #11 dnia: 14 Lutego 2017, 11:18:44 czas Polski »
czy to daje tylko stabilizację brzeszczotu
Moim zdaniem tak.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Lutego 2017, 11:32:19 czas Polski »
A myśleliście o wykorzystaniu blachy aluminium grubości 4mm?
np taki kawałek: http://allegro.pl/blacha-aluminiowa-aluminium-4mm-25-x-50cm-pa11-i6717878014.html

może być i alu blacha ja dałem to co miałem pod ręką i za darmo :)
Mam pytanie - co wnosi do wyrzynarki  stołowej ta konstrukcja, która przytrzymuje brzeszczot? Widzę to bardzo często i zastanawiam się czy to daje tylko stabilizację brzeszczotu, czy coś jeszcze?
daj stabilizacje :) nie ucieka na boki zawsze masz kąt bez tego przy grubszym materiale zawsze ucieka kąt

Offline MarekET

« Odpowiedź #13 dnia: 14 Lutego 2017, 11:32:40 czas Polski »
- co wnosi do wyrzynarki  stołowej ta konstrukcja, która przytrzymuje brzeszczot?

Obas brzeszczot im dłuższy tym szybciej zaczyna wpadać w drgania na boki przy cięciu powoduje to raz że większą szczelinę cięcia a dwa powstaje nierówna krawędź cięcia , jak taki drgający brzeszczot "złapie" twardsze miejsce w ciętym materiale potrafi iść swoją drogą a nie po przewidywanej linii cięcia .
Zrób sobie w domu taki eksperyment ręcznie z zwykłym brzeszczotem do ramki do metalu i tnij coś trzymając go w ręce bez ramki i za jeden koniec zobaczysz o co chodzi .
Tu jeszcze taka moja uwaga do autora tego patentu na wyrzynarkę powinna być jeszcze rolka z tyłu brzeszczota co by przy dłuższym brzeszczocie był trzymany od tyłu .

Fajna konstrukcja a pomysł wymiany od razu narzędzie z kawałkiem płyty dobry szczególnie jak nie ma się miejsca na stół na tyle duży aby pomieścić wszystkie planowane narzędzia na takiej szafce .

Marek .
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2017, 11:48:45 czas Polski wysłana przez MarekET »

Offline Vega

« Odpowiedź #14 dnia: 14 Lutego 2017, 11:56:51 czas Polski »
może być i alu blacha ja dałem to co miałem pod ręką i za darmo

Przewaga "za darmo" jest bezdyskusyjna :)
Chodzi mi jedynie o to czy blacha alu 4mm grubości jest dość sztywna aby służyć za konstrukcję? Wtedy minimalizujemy straty na grubości.