17 Maja 2026, 07:40:02 czas Polski

Autor Wątek: Mała sprzedaż rękodzięła bez działalności  (Przeczytany 5293 razy)

Sylwek

• Gość
Mała sprzedaż rękodzięła bez działalności
« dnia: 23 Listopada 2016, 12:47:31 czas Polski »
Hej, pytanie jak w temacie.

Czy wiecie jak to wygląda w praktyce? Przykładowo chce robić np karmniki dla ptaków, jakieś ozdoby i chciałbym to wystawiać na allegro, olx itp. a nie mam założonej działalności gospodarczej. Ścigną mnie za to? Czy wiecie jakie są kryteria?

Wiadomo- jak chce robić jakieś zabawki, łóżeczka itp dla dzieci to pewnie trzeba mieć jakieś certyfikaty, używać właściwych mazidełek, ale jak to wygląda w przypadku jak powyżej.

Offline karol_g

Odp: Mała sprzedaż rękodzięła bez działalności
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Listopada 2016, 13:18:23 czas Polski »
Wg prawa trzeba mieć działalność, w praktyce słyszałem o ludziach, którzy sprzedają na allegro czy olx i zarabiają 1000-2000 zł miesięcznie i wszystko na czarno. Kwestia czy ktoś sprawdzi lub doniesie.
Jeżeli pracujesz na etacie to koszt prowadzenia działalności jest praktycznie znikomy (tylko składka zdrowotna, którą i tak w większości odlicza się od podatku) a przynajmniej jest spokój że nikt nie będzie się czepiał.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #2 dnia: 23 Listopada 2016, 13:25:39 czas Polski »
W obecnym ustawodawstwie aby tak zarabiać/dorabiać byłbyś w szarej strefie. Obecnie jedynym wyjątkiem jest sprzedaż nie przetworzonych płodów rolnych jesli jesteś rolnikiem. To jest jeden wyjątek.

Jesli chodzi o zabawki itp. Nie musisz miec zadnych certyfikatów jesli twoim kontrahentem jest osoba cywilna. Tzn zwykły czlowiek który ma dziecko i chce mu kuoic np hustawkę, piaskownice. Ale juz gdy kontrahentem jest osoba prawna, to zabawki muszą miec certyfikaty. Czyli np piaskownice kupuje wspólnota mieszkaniowa, szkoła, firma, urząd :) itp.

Swiatelkiem w tunelu może być dla Ciebie konstytucja dla biznesu, którą kilka dni temu przedstawił Premier oraz minister rozwoju i finansów Mateusz Morawiecki. Wedle której osoba która nie przekracza dochodu z działalności gospodarczej 50% minimalnego wynagrodzenia, będzie zwolniona z ZUS.

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Listopada 2016, 13:28:47 czas Polski »
Kwestia czy ktoś sprawdzi lub doniesie.

No właśnie się zastanawiam jakie są kryteria? Czy ktoś to sprawdza- np. przelewy bankowe? Czy to tylko kwestia, że ktoś może donieść.

A jak to wygląda z rękodziełem? Jest mnóstwo rzeźbiarzy, małych rzemieślników którzy raczej firmy nie prowadzą i zdaje się działają legalnie (???)
« Ostatnia zmiana: 23 Listopada 2016, 13:30:45 czas Polski wysłana przez Sylwek »

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Listopada 2016, 13:33:58 czas Polski »
No właśnie się zastanawiam jakie są kryteria? Czy ktoś to sprawdza- np. przelewy bankowe? Czy to tylko kwestia, że ktoś może donieść.

A jak to wygląda z rękodziełem? Jest mnóstwo rzeźbiarzy, małych rzemieślników którzy raczej firmy nie prowadzą i zdaje się działają legalnie (???)

US dysponuje oprogramowaniem przeszukującym portale typu allegro i wykrywającym sprzedawców. Teoretycznie chodzi o tzw "regularną sprzedaż" ale w praktyce jak jest? Trudno powiedzieć. Inna sprawa, że "regularna sprzedaż" to pojęcie chyba umowne, a to jak wiadomo pozostawia pole do popisu.

Offline sajo

« Odpowiedź #5 dnia: 23 Listopada 2016, 13:37:23 czas Polski »
wystarczy historia z olx czy allegro, pokazująca, że sprzedajesz nowo wytworzone rzeczy.

Nadmienię tylko, że pracownicy dwóch specjalnie do tego przygotowanych komórek fiskusa przeszukują Internet pod kątem identyfikacji podmiotów niewywiązujących się z obowiązków podatkowych.

jedna działa w Izbie Skarbowej w Bydgoszczy,
        druga – w Izbie Skarbowej we Wrocławiu.
http://www.superksiegowa.pl/blog/sprzedaz-na-allegro-a-urzad-skarbowy-cz-2/

Offline Gerdo

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Listopada 2016, 13:43:23 czas Polski »
Kwestia czy ktoś sprawdzi lub doniesie.

A skąd to wiesz, powiedz.

m_kola

• Gość

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Listopada 2016, 13:46:39 czas Polski »
A skąd to wiesz, powiedz.

Nie mam dowodów. Zawsze mogą powiedzieć, że kiedyś kupili i sprzedają, bo im się znudziła ta rzecz :)

« Ostatnia zmiana: 23 Listopada 2016, 13:49:05 czas Polski wysłana przez Sylwek »

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Listopada 2016, 20:40:49 czas Polski »
Sylwek , to jest urząd skarbowy , jeśli im coś nie będzie pasowało to przygrzeją Ci na dzień dobry od 50k do 100k tak na początek . Miałem kiedyś problem z urzędem skarbowym . Tam nie pracują idioci ,  od razu poblokowane wszystkie konta bankowe na poczet przyszłych kar i zaczyna się wielotygodniowa kontrola . Nie dawno weryfikowali mojego kolegę za niewykazywanie dochodu ( wystawianie faktur 8% dla osób fizycznych , a nie 23%) . Kara 90k za dwa lata rozliczeniowe . Po awanturze i wyzwiskach Pani spokojnie się pyta :Mamy kopać dalej ? I teraz pomyśl , czy dla paru zabawek warto kombinować ? Jeśli ktoś na Ciebie doniesie i zacznie się kontrola , to zaczną przeglądać wszystko , czy wcześniej nic innego nie robiłeś okazjonalnie  ;)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #10 dnia: 24 Listopada 2016, 06:58:22 czas Polski »
Krótka historyjka o US. Pomijam już swoje perypetie które z nimi miałem.
Jakiś czas temu ojciec mój miał chwilowe problemy finansowe przez co 3 miesiące pod rząd spóźnił się z zapłaceniem podatku. W krótkim dość czasie spłacił to wraz z odsetkami i było ok.
Po ok 3 latach dostał wezwanie do US bo coś nie gra niby. Był pewny, że wszystko zapłacone ale wziął kwity i musiał pojechać. Tam spędził 5 godzin po których okazało się, że wszystko jest w porządku. Jak to stary trep wkurzył się, że czasu namarnował i nawet "sory" nie usłyszał. Wykrzyczał im, że mają burdel w dokumentach i przez nich człowiek marnuje czas.
Każdy normalny człowiek by przeprosił za nieporozumienie i tyle ale nie US. Stwierdzili, że udowodnią Mu, że mają porządek i pokażą kto tu rządzi. Znaleźli mu te spóźnienia w opłatach sprzed kilku lat i wlepili mandat za "uporczywe unikanie płacenia podatku". Powiedział im, że przecież zapłacił odsetki a oni że odstetki odsrtkami ale mandat swoją drogą. Na koniec powiedzieli Mu bezczelnie, że już Jego przyjście nie było na darmo. Zaznaczę, że wezwali Go w zupełnie innej sprawie.

To tak tylko dodałem jak jedna z wielu historyjek pokazująca układ "człek który chce żyć" vs US.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline mk_kosa

« Odpowiedź #11 dnia: 24 Listopada 2016, 07:49:50 czas Polski »
(...) nie przekracza dochodu z działalności gospodarczej 50% minimalnego wynagrodzenia (...)

W wystąpieniu była mowa o przychodzie.

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Listopada 2016, 08:18:45 czas Polski »
W sumie jak tak poczytałem, to gra nie warta świeczki. Wiadomo, że dużo osób tak robi, ale to pewnie loteria kiedy ich sprawdzą.

Offline Maciek61

« Odpowiedź #13 dnia: 24 Listopada 2016, 08:49:36 czas Polski »
Na " czarnucha " oficjalnie przez Allegro czy inne portale raczej tak,  ale jak masz dobry wyrób to może warto z nim wyjść na rynek i zarobić parę groszy. Możesz otworzyć działalność i jak nic nie robisz zawieszać . Może to jest rozwiązanie?

meridox

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Listopada 2016, 10:19:13 czas Polski »
jak zaczniesz robić coś do sprzedania i będziesz miał kilka sztuk do sprzedania takich samych to już widać że to handel a nie że sprzedajesz coś co miałeś w domu i ci się nie podoba. co do skarbówki to dowiedz się czy wyrabiając rękodzieło można się rozliczać za pomocą karty podatkowej, to jest bardzo prosta forma rozliczenia , ja też dorabiam sobie do pensji i działalność mam na kartę podatkową w praktyce wygląda to tak że płacę 270 ZŁ  odliczam część składki  ZUS od podatku i do US nie płacę nic. nie zbieram żadnych faktur, rachunków nie muszę żadnych księgowych mieć i prowadzić żadnej księgowości , jedyne co musisz mieć to zapłacone w czasie te 270 zł zus . jeśli uważasz że nie zarobisz tyle na tym co chcesz robić żeby te 270 i jeszcze coś ci zostało to znaczy nie bierz się za to bo to nie opłacalne :)