24 Kwietnia 2026, 19:14:53 czas Polski

Autor Wątek: zabezpieczenie nowych mebli retro z ciętego twardego drzewa  (Przeczytany 2266 razy)

Offline sandvinik

zabezpieczenie nowych mebli retro z ciętego twardego drzewa
« dnia: 24 Listopada 2016, 02:39:06 czas Polski »
witam,
mam trudności z dobraniem odpowiedniego potraktowania swojej twórczości. pracuje głównie w dębie, grabie, wiązie, niedługo pod piłe poleci lipa i olcha. mebelki wycinane nie z desek a z całych kawałków, no i co by tu użyć na wierzch by nie zepsuć efektu? lakier odpada, pokost lniany daje lekko lepką powierzchnie, na politure to to za mało gładkie, może jakiś wosk? parafina? może lakier do łodzi?

jeden z przykładów mojej pracy-ze starego wiązu-pokostowany 2 razy, czeka na jakąś warstwę końcową

no i pytanie czy zabezpieczenie powierzchni bardzo zmienia kolor drzewa bo akurat grabine bym chętnie zachował na biało
im twardsze drewno tym lepsza zabawa :)

Offline marcin6391

Odp: zabezpieczenie nowych mebli retro z ciętego twardego drzewa
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Listopada 2016, 08:05:28 czas Polski »
Drzewo, to jeszcze rośnie.....

Offline sandvinik

« Odpowiedź #2 dnia: 24 Listopada 2016, 10:09:39 czas Polski »
tak, wiem, ciągle się na tym łapie bo mnie nikt stolarki nie uczył to i słownictwo nie to...
im twardsze drewno tym lepsza zabawa :)

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Listopada 2016, 12:51:00 czas Polski »
pytanie czy zabezpieczenie powierzchni bardzo zmienia kolor drzewa

w preparatach gdzie rozpuszczalnikiem jest  trpentyna , bęzyna i pochodne  - bedzie przyciemniać . Zaś ma bazie  nitra mniej oraz aqua .
Pokost wymaga cienkiej warstwy , wyschnięcia i dopiero następna warstwa . Jak za grubo to potrafi miesiącami się  kleić.
Spróbuj może smarować olejem i na to  wosk ( meble do wewnątrz )