06 Maja 2026, 19:30:05 czas Polski

Autor Wątek: Wyżłobiak (router plane)  (Przeczytany 6724 razy)

Offline krit 6

Wyżłobiak (router plane)
« dnia: 24 Listopada 2016, 19:59:05 czas Polski »
Postanowiłem powiększyć stan posiadanych narzędzi o strug wyżłabiak. Będzie to korpus z drewna bukowego i nóż wykonany własnoręcznie z klucza imbusowego. W tym celu w sklepie A.. zakupiłem za ok. 5zł komplet kluczy, z którego  wykonam ostrza. Nóż będzie unieruchamiany w korpusie poprzez dokręcenie śrubą.  Rozpocząłem już ostrzenie od spiłowania  pilnikiem części klucza 10 mm . 

Ciężko było, ale dotrwałem do końca. A jutro łatwiejsza i przyjemniejsza praca w drewnie.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Wyżłobiak (router plane)
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Listopada 2016, 20:06:23 czas Polski »
zakupiłem za ok. 5zł komplet kluczy,

Zobaczymy czy zadowoli Cię jakość stali  ;) Ale działaj.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Listopada 2016, 21:56:20 czas Polski »
W tej chwili Twój nóż ma kąt 90 stopni, musisz go trochę rozłożyć aby kąt zwiększyć do 93 lub 95 stopni.
W/g mnie mógłbyś wypróbować jakość stali na wkręcanej do oporu śrubie z łbem imbusowym. Najlepiej jakby śruba była ze stali A2 , jeżeli przy dokręcaniu do maksymalnego oporu klucz obróci się w gnieździe - sześciokąt się zdeformuje możesz zrezygnować z tych kluczy. Szkoda Twojej pracy. Na  nóż do router'a należy przerabiać klucze imbusowe ze stali Cr-V hartowane. Wymaga to oczywiście rozhartowania klucza, ale to da się zrobić , w celu uformowania ostrza a potem ponownego zahartowania.Klucz rozhartować można cały natomiast zahartować tylko końcówkę- poziome ostrze.
Patrząc na Twoje zdjęcie to podejrzewam ,że to jest komplet kluczy ze stali "plastelinowej" mam takie i wszystkie są już oberżnięte. Jeszcze ich nie wyrzucam bo odetnę zdeformowane końcówki i będą do delikatnych zastosowań.
Ale czekamy z ciekawą życzliwością na wynik Twoich działań, życząc Ci powodzenia.

Offline krit 6

« Odpowiedź #3 dnia: 24 Listopada 2016, 22:14:53 czas Polski »
Tak czułem, że ta stal nie da Wam spokoju. Jest to celowy wybór, bo jeśli całość okaże się plajtą, nie zal będzie tak zainwestowanych złociszy. Już sam fakt, że dają się obrabiać zwykłymi pilnikami ślusarskimi nie świadczy najlepiej o ich twardości. Ale klucz 10 jest powtarzalny, i jak co to kupię sobie lepszy i zrobię drugi nóż.  Poza tym wyżłabiak będzie pracował przeważnie w lipie i sośnie.  Jest też drugie wyjście, które rozważałem w trakcie piłowania: zahartować na twardo i odpuścić w temp. do 300 stopni. Ostrze będzie bardzo twarde ale i kruche.

Offline krit 6

Odp: Wyżłabiak (router plane)
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Listopada 2016, 17:59:06 czas Polski »
Zgodnie z zapowiedzią ciąg dalszy realizacji . Wyrysowałem na papierze kształt drewna, wyciąłem , przekopiowałem na deskę. Potem wiercenie korbą, wycinanie otwornicą i w ruch poszły pilniki. A oto efekt moich wypocin.

Jak widać wybrałem najprostszy sposób mocowania noża w dodatkowym otworze, ale rozwiązanie to ma też swoje wady.
Bądźcie czujni, bo już jutro będzie pewnie finał.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Listopada 2016, 20:10:18 czas Polski »
Jak ten nóż będzie umocowany ?

Offline krit 6

« Odpowiedź #6 dnia: 25 Listopada 2016, 20:48:11 czas Polski »
Nóż będzie przykręcany śrubą, która będzie mieć zamontowaną nakrętkę na środku długiej prostej krawędzi. Aby nakrętka nie była wypchnięta zabezpieczę ją wkrętami w korpusie.

Offline krit 6

« Odpowiedź #7 dnia: 26 Listopada 2016, 15:26:48 czas Polski »
Zgodnie z obietnicą  ciąg dalszy moich wypocin

Teraz jeszcze papiery, cykliny i oleje.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Listopada 2016, 15:40:18 czas Polski »
Czekamy na finał.

Offline krit 6

« Odpowiedź #9 dnia: 27 Listopada 2016, 15:25:10 czas Polski »
A oto i on, jeszcze wczoraj po obiedzie w ruch poszły papiery i cyklina. O, jak się kurzyło. Potem poszedł olej lniany, a na styk metalu z drewnem kokosowy.  Wieczorem inne zajęcia, i tak bardzo się zmęczyłem, że nie dałem rady wstawić zdjęć, za co bardzo przepraszam. A oto i one

I to by było na tyle, jak macie jakieś pytania, to z chęcią odpowiem(dotyczy tematy wyżłabiak).

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Listopada 2016, 16:48:46 czas Polski »
Ta kłowa nakrętka  to raczej powinna być od  środka , przy nożu.

Offline krit 6

« Odpowiedź #11 dnia: 27 Listopada 2016, 17:10:22 czas Polski »
Na razie trzyma, co widać na nożu, dość mocno dokręcałem. Jeśli już puści, to wezmę prostokątny kawał stali, przewiercę, nagwintuję i wydłutuję rowek w połowie między nożem a krawędzią tylną korpusu, włożę  ją w rowek i tak miało być zrobione, ale nie miałem małego gwintownika do stali.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery

Offline krit 6

« Odpowiedź #13 dnia: 27 Listopada 2016, 17:59:29 czas Polski »
Dzięki za stronkę, jest tam wiele bardzo przydatnych śrub, np. Śruba z łbem oczkowym - ocynk biały
 To całkowicie rozwiązuje problem mocowania noża, trzeba tylko iglakiem rozpiłować na sześciokątny otwór, lub kupić tą śrubę z otworem fi 12. Na to nakrętka motylkowa, wcześniej podkładka i szafa gra.
http://www.marcopol.pl/files/MARCOPOL_Wietrzenie_Magazynu_201605.pdf

Offline Salbertone

« Odpowiedź #14 dnia: 12 Stycznia 2017, 20:44:55 czas Polski »

Jak się sprawdza? Jak po testach oceniasz jakość stali?
Never underestimate a dad with woodworking skills