06 Maja 2026, 00:12:04 czas Polski

Autor Wątek: Wyżłobiak (router plane)  (Przeczytany 6722 razy)

Offline Rafalski

Odp: Wyżłobiak (router plane)
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Stycznia 2017, 22:13:22 czas Polski »
Ta śruba jest teraz raczej ze złej strony.
Nóż powinien być śrubą dociskany do tej krawędzi struga, o którą się opiera przy pracy, a to jest ta tylna krawędz.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Stycznia 2017, 23:04:38 czas Polski »
Nóż powinien być śrubą dociskany do tej krawędzi struga, o którą się opiera przy pracy, a to jest ta tylna krawędz.
Nie masz racji. Nie istnieją tu żadne sztywne reguły. Układ zastosowany przez @krit'a 6 jest nawet lepszy bo nic nie zasłania obszaru pracy ostrza noża. Na dodatek proponowane przez Ciebie położenie śruby może powodować zakleszczanie się wiórów.
W dwóch moich wątkach prezentowałem moją pierwszą konstrkcję router'a
http://forum.domidrewno.pl/strugi/wlasny-router-plane-face-lifting/msg84661/#msg84661
http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/wlasny-'kocur'-realizacja-ciag-dalszy/
Ma ona wiele zasad ale też i wad , a jedną z nich jest zakleszczanie się wiórów.
Wady tej nie posiada moja kolejna konstrukcja ale o niej już niedługo.

Offline Rafalski

« Odpowiedź #17 dnia: 12 Stycznia 2017, 23:47:27 czas Polski »
Przy pracy nóż jest odpychany do tyłu i żeby nie zmianiał swojej pozycji, to właśnie na dole z tyłu powinien być podparty.
W pokazanej pozycji nóż może się trochę odchylać do tyłu, bo śruba jest dopiero trochę wyżej.
Przy takim odchyleniu ostrze noża zagłębi się trochę bardziej i to utrudni pracę.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Stycznia 2017, 07:40:21 czas Polski »
Router plane jest strugiem ,który powinien zawsze pracować w poprzek słojów. Sytuacja ,którą opisujesz przy takim używaniu nie występuje. Aby odkształcić nóż na tak krótkim odcinku potrzeba wielkiego nacisku .Na śrubie nóż nie będzie się bujał bo jest dociśnięty powyżej niej do przedniej krawędzi otworu prowadzącego.
Tak jak napisałem wcześniej , w przypadku położenia śruby z przodu czy z tyłu nie ma reguły.
Istotne jest by:
-śruba była umiejscowiona mniej więcej w połowie wysokości korpusu
-dobrze dociskała nóż
-otwór prowadzący na nóż nie miał większej średnicy niż okrąg . w który wpisany jest profil przekroju poprzecznego noża.
Jeżeli router plane będzie używany do strugania wzdłuż słojów zawsze będzie się zakleszczał , blokował ponieważ jest zagięty pod kątem większym niż 90 stopni ,maksymalnie 95. Jeżeli nie będzie rozwarty będzie się ślizgał po drewnie.

Offline krit 6

« Odpowiedź #19 dnia: 13 Stycznia 2017, 21:23:57 czas Polski »
Jak po testach oceniasz jakość stali?
Na razie nie pracowałem dużo, ale jestem zadowolony. Pewnie gdyby był z lepszej jakościowo stali, nie tzeba by było go często ostrzyć, ale dla amatora sporadycznie odwiedzającego warsztat ta stal wystarczy.
@Rafalski
Masz rację, bo śruba stara się wypchnąć nakrętkę, dlatego właśnie jest zakontrowana wkrętami. Uwierz. że @ Krzysiek ma rację, i to jak zamontujesz nóż nie ma znaczenia, nóż nie odgina się i nie odchyla do tyłu.

Offline Rafalski

« Odpowiedź #20 dnia: 14 Stycznia 2017, 05:50:12 czas Polski »
Ach, jak tak no to fajnie.
A ja myślałem, że te wszystkie firmy budujące takie strugi, obojętnie czy z drewna czy metalu, dlatego robią jakieś obejmy i śruby z oczkiem, żeby nóż był na dole oparty o korpus właśnie z tyłu.
A tu proszę, wystarczy normalna śruba i nagwintowany otwór.

Mam jednak jeden problem ...
Router plane jest strugiem ,który powinien zawsze pracować w poprzek słojów. Sytuacja ,którą opisujesz przy takim używaniu nie występuje.
Co mam następnym razem zrobić, gdybym chciał wyżłobiakiem strugać wzdłuż słoi? Parę razy tak już robiłem, ale wtedy nie wiedziałem, że tak nie wolno.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Stycznia 2017, 12:45:02 czas Polski »
Kolego @Rafalski te wszystkie obejmy śruby z oczkiem itp. służą zwiększeniu praktyczności strugów tego typu np: można je przezbroić na strug typu "Bullnose". Czy te opcje są rzeczywiście wykorzystywane ?
Moje wszystkie konstrukcje nie przewidywały takiej możliwości.
Co do kierunku strugania , to można router'em strugać wzdłuż słojów, ale jest to nie praktyczne i powoduje wyrwania.
Do strugania takiego powinno się raczej używać strugów typu Rabate Plane np: Stanley 78 lub Record 044.

Offline Rafalski

« Odpowiedź #22 dnia: 14 Stycznia 2017, 13:22:06 czas Polski »
A jak można przerobić drewniany wyżłabiak od Ulmia, ECE, Famos, Steiner, Howal czy jakie tam inne? Bo ja takiej możliwości nie widzę.

Jak strugałem wzdłuż słoi to mi się nie wyrywało.
A jak mam takim rowkowcem "plough plane" jak record 045 strugać, jeżeli rowek nie wychodzi poza krawędż drewna?

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Stycznia 2017, 14:00:56 czas Polski »
A jak można przerobić drewniany wyżłabiak od Ulmia, ECE, Famos, Steiner, Howal czy jakie tam inne? Bo ja takiej możliwości nie widzę.
I słusznie bo nie wszystkie konstrukcje przewidują takie opcje.
Na krótkich odcinkach struganie router'em wzdłuż słoi czasem wychodzi, na dłuższych już nie ,nie ma takiej opcji.
Jeśli chodzi o struganie rowków nie wychodzących poza krawędź to można:
- przezbroić router'a na bullnose
-w Stanley'u 78 przełożyć nóż do przedniej szczeliny.
Ja osobiście używam takiego dłuta:

mily68

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Stycznia 2017, 22:06:52 czas Polski »
Krzysiek - mam Stanley'a No. 78 i to co piszesz nie ma racji bytu. Rowek musiałby być o szerokości ostrza struga lub być wręgiem (jak przy licowaniu pleców szafki z bokami i wieńcami). Przy rowku o szerokości np 10 mm biegnącym w środku deski to niemożliwe.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Stycznia 2017, 07:11:03 czas Polski »
Rzeczywiście  Miłoszu przy Stanley'u 78 i rowku 10 mm to jest nie możliwe - rozpuściłem wodze fantazji :D Przepraszam.
Już się opanowałem.
Myślę ,że kolega @Rafalski jak się trochę zastanowi to sam znajdzie kilka sposobów wykonania takiego rowka.

Offline Rafalski

« Odpowiedź #26 dnia: 15 Stycznia 2017, 08:44:13 czas Polski »
Nie muszę się zastanawiać, już to robiłem i to właśnie wyżłabiakiem, lub jak to kszysiek woli "routerem".
Rowek szerokośći 8mm, długości 90mm, głębokości 23mm.
Można by było zrobić frezarką (dla kszyśka: power routerem), ale była niedziela i nie chciałem czekać.

Offline Salbertone

« Odpowiedź #27 dnia: 15 Stycznia 2017, 10:01:56 czas Polski »
Podpytuję. bo chciałbym zrobić coś podobnego...
Jak przygotuję strug na klucz 10 mm, to czy potem można w niego zamontować mniejszy, np 8 mm? Czy pierwotny, większy otwór mocowania klucza już to uniemożliwi?
Never underestimate a dad with woodworking skills

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 15 Stycznia 2017, 10:19:53 czas Polski »
Do markowych strugów można zamontować noże i różnych szerokościach ale mają one z reguły trzpień o takich samych wymiarach podszlifowany do pewnej wysokości aby nóż mógł się zagłębiać.
Nóż 8-io mm możesz zrobić z klucza 10 mm szlifując go aby na długości np 25 mm miał szerokość 8 mm , drugi wymiar może zostać nie zmieniony.