22 Kwietnia 2026, 15:51:43 czas Polski

Autor Wątek: Co pod choinkę  (Przeczytany 5993 razy)

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • Projekt - połowa sukcesu
  • View Gallery
Odp: Co pod choinkę
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Grudnia 2013, 20:34:10 czas Polski »
Chciałbym, ale jedyne co, to liceum plastyczne z specjalizacją meblarstwo, to jest w Zakopanem a ja mieszkam w centralnej Polsce. Dlatego wymyśliłem, że skończę szkołę średnią (technikum mechatroniczne) i potem pójdę do stolarza na praktyki (kilka lat) a jeszcze później praca. Niestety tylko tak mogę zrobić, gdyż wszystkie sensowne technika związane ze stolarką są albo takie kiepskie, że ojej, albo ich nie ma.  :(  >:( No cóż... Polska niestety nie idzie w stronę przemysłu i usług, WIELKI BŁĄD!!!

mily68

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Grudnia 2013, 22:18:06 czas Polski »
Koledzy offtopujecie!
A autor wątku jest proszony o przedstawienie się w odpowiednim dziale!!!

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Grudnia 2013, 22:51:48 czas Polski »
Robię na gwiazdkę  dwa komplety klocków do gry w domino  ( jabłoń i sipo  ) . Większe  gabarytowo    , by  jednocześnie  służyły  do  układania  np    w  wieżę . Wykończone   olejem  .

Offline Jakub

« Odpowiedź #18 dnia: 16 Grudnia 2013, 23:49:38 czas Polski »
Chciałbym, ale jedyne co, to liceum plastyczne z specjalizacją meblarstwo, to jest w Zakopanem a ja mieszkam w centralnej Polsce. Dlatego wymyśliłem, że skończę szkołę średnią (technikum mechatroniczne) i potem pójdę do stolarza na praktyki (kilka lat) a jeszcze później praca. Niestety tylko tak mogę zrobić, gdyż wszystkie sensowne technika związane ze stolarką są albo takie kiepskie, że ojej, albo ich nie ma.

To zapraszam do Oświęcimia do szkoły księży Salezjanów z internatem, będziesz potem takim fachowcem, że pracę znajdziesz w KAŻDYM zakładzie. Spytaj starszych stolarzy ;) http://www.salezjanie.edu.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=261&Itemid=145

Polska niestety nie idzie w stronę przemysłu i usług, WIELKI BŁĄD!!!
Bo ja wiem, mnie to na rękę  :P

BTW ciekawe czy dostanę ostrzeżenie od naszych adminów.... ;D
Pozdrawiam Jakub.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #19 dnia: 18 Grudnia 2013, 00:27:54 czas Polski »
Mam kłopot, nie mam pomysłów
kłopot to ja widze gdzie indziej - na górze całego forum jest taki punkt, który brzmi PRZEDSTAW SIĘ NA DOMIDREWNO
proponuję zacząć od tego zanim zadasz pytanie!

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • Wznoszę me oczy ku górom, skądże nadejdzie ratunek
  • View Gallery
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Grudnia 2013, 16:12:55 czas Polski »
Ja kupiłem sobie prezent pod choinkę - drewniana łamigłówka pentomino. Niestety nie mam czasu, ani narzędzi, żeby zrobić samemu. Jak szanowni forumowicze by zrobili literę C z pentomino ? Załączam obrazek.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #21 dnia: 18 Grudnia 2013, 18:26:52 czas Polski »
Rozumiem, że trzeba te cuda powycinać z jednego kawałka. No więc ja bym uderzył w piłe włosową z narzędzi ręcznych - to chyba najprostsze by było :). A jeśli mówimy o maszynach to w piłe tasmową :)

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Grudnia 2013, 12:03:59 czas Polski »
Nie musi być z jednego kawałka. Litera C, to ten różowy kawałek na dole drugi od lewej. Zrobiony z kresek wygląda tak:

|  |
---

Z prostokątu 3x2 położonego na szachownicy na polach A1..C2 wycinasz kwadrat 1x1 w pozycji B2.

Czy trzeba w wewnętrznych narożnikach nawiercić dziury, żeby tam włożyć wyrzynarkę ? Czy też jest maszyna, która wykona to wewnętrzne cięcie ?

Offline MarcinW

« Odpowiedź #23 dnia: 19 Grudnia 2013, 17:13:21 czas Polski »
Ej, no jesli tak to ułatwia sprawę :)
Ja bym proponowal następujące opcje:
a) nacinasz piłą granicę między A2B2 i B2C2 (używając Twojego szyfru :D) i potem dłutem wycinasz element B2 po granicy B1B2
b) nawiercasz narożniki, przekładasz brzeszczot piły włosowej i wycinasz granicę B1B2, narożniki na ostro możesz zrobic pilnikiem lub dłutem
c) jedziesz wyżynarką po łuku w obu kierunkach i potem wykańczasz dłutem lub pilnikiem

Jestem pewien, że koledzy będą w stanie podrzucić jeszcze kilka opcji, ale te wydaja mi się najprostsze

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Grudnia 2013, 16:13:35 czas Polski »
Takie ręczne wycinanie ma tę wadę, że wymiary nie wychodzą precyzyjnie. To pentomino z drewna, które znajdę pod choinką pewnie będzie wycięte jakąś maszyną. Myślałem, że Panowie Stolarze ( i Panie) wiecie, jaką maszyną wycina się klocki z drewna.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #25 dnia: 23 Grudnia 2013, 11:13:34 czas Polski »
myslalem ze pytasz jak to zrobic samemu :)
natomiast jak chcesz to wyciąc na maszynie precyzyjnie to możesz to zrobic frezem w jednym przejściu, piłą w kilku przejściach lub paroma innymi sposobami - decyzja końcowa zalezy od tego czym dysponujesz, jak duże elementy chcesz zrobić i jak wielka partię wyprodukować
temat rzeka - jak chcesz precyzyjnej odpowiedzi to pierw sprecyzuj pytanie, łatwiej będzie udzielic odpowiedzi :)

Offline karaluchGW

« Odpowiedź #26 dnia: 23 Grudnia 2013, 11:39:23 czas Polski »
sam dzieci nie mam, więc nie wiem, ale mam siostrzeńców (13 i 15 lat), którzy lubią wynalazki, więc kupiłem im książkę ,,1001 wynalazków, które zmieniły świat". Jestem pewien, że im się spodoba.

A sam na święta zażyczyłem sobie frezarkę, także sam czekam z niecierpliwością na Wigilię :D