02 Maja 2026, 18:45:49 czas Polski

Autor Wątek: Wmocnienie komody pod akwarium 200-240l  (Przeczytany 11963 razy)

mily68

• Gość
Odp: Wmocnienie komody pod akwarium 200-240l
« Odpowiedź #60 dnia: 15 Stycznia 2017, 23:48:01 czas Polski »
Moim zdaniem jeśli nie chcesz mieć ewentualnych kłopotów to jedynym pewnym rozwiązaniem jest wstawienie płyty w światło, nawet jeśli wiąże się to z kłopotem. Oczywiście wstawienie płyt tylko w boczne szafki jest najlepszym rozwiązaniem jeśli (a czemu?) nie możesz wstawić dwóch formatek w środkową część.
Bez rozmontowywania komody na części pierwsze da się, ale to będzie mocno upierdliwe.
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2017, 23:49:45 czas Polski wysłana przez mily68 »

Offline fishyfishy

« Odpowiedź #61 dnia: 16 Stycznia 2017, 08:56:47 czas Polski »
Problem w tym że ona jest na kołki + klej - rozmontowanie nie wchodzi w grę, raczej bym jej juz nie złożył.

Planowałem zdjąć dyktę z tyłu i przykręcić 2 deski 120x40 + 120x30 jako plecy + zamontować w środku kątowniki typu :

http://matoga.com.pl/pl/katownik-pod-polke-250x300-bialy.html

Ale teraz tak myślę czy zamiast tych pleców od tyłu nie dać :

https://www.irma.pl/pl/314-techniki-montazu-narozniki-metalowe/5039-naroznik_ciesielski_200x200x32-2_3_prosty.html

Offline fishyfishy

« Odpowiedź #62 dnia: 17 Stycznia 2017, 15:46:11 czas Polski »
Będzie jakaś różnica pomiędzy płytami z tyłu a poprostu narożnikami metalowymi ?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #63 dnia: 17 Stycznia 2017, 16:26:33 czas Polski »
Będzie bo na płycie równo się ciężar rozłoży. Ponadto da ci prosty podest pod blat.
Co do nóżek to pomyślałem sobie jeszcze by na kant płyty nabić ceownik aluminiowy i dopiero przez to dać mufy z nóżkami. Wmocni to przed ewentualnym rozwarstwieniem się płyty.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline fishyfishy

« Odpowiedź #64 dnia: 17 Stycznia 2017, 16:44:59 czas Polski »
Podest pod blat ? Tak jak już pisałem płyta będzie "od tylca" nie będzie wsadzona w konstrukcję - dlatego zastanawiam się czy jest sens dorzucać jeszcze dodatkowy ciężar z tyłu skoro efekt to będzie miała raczej podobny jak narożniki..

Co do tego aluminiowego wzmocnienia - nie sądzę aby wtedy te nóżki trzymały się sensownie płyty- chyba żeby w miejscach gdzie będą nóżki zrobić przerwy - ale znowu czy to wtedy da cokolwiek ?

Tez bez przesady, obecnie stoi na tym 2 miesiące 100l, nic się złego nie dzieje w standardowej konfiguracji, docelowo będzie 200l. Próbowałem się oprzeć, pchnąć - ani drgnie.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #65 dnia: 17 Stycznia 2017, 17:31:16 czas Polski »
Podest to miałem na myśli coś na czym się opiera blat na całej długości. W Twoim przypadku plecy.
Ceownik aluminiowy ma grubość 1 mm więc kompletnie nic nie zmieni jeśli chodzi o mufę.
Wzmocni natomiast płytę przed rozwarstwieniem się.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline fishyfishy

« Odpowiedź #66 dnia: 17 Stycznia 2017, 18:01:02 czas Polski »
Rozumiem o co Ci chodzi z podestem, ale tak jak jestem w stanie zamontować te plecy nie będzie się na nich nic opierało - po prostu będą "wisieć" z tyłu na śrubach - nie jestem w stanie wpuścić pleców w konstrukcje.

Dlatego nie wiem czy od takich pleców nie będą po prostu lepsze narożniki ok 10cm do usztywnienia konstrukcji.

Co do Muf - jak już pisałem zamówiłem te stopki (link poniżej) - tu nie ma żadnych muf a w przypadku tych to nawet moim zdaniem 1mm będzie przeszkadzał.

http://www.akcesoria.meble.pl/p27777,regulator-poziomu-h-30mm-wbijany-w-bok-plyty.html

Przy zwykłych rzeczywiście było by to dobre - na mufy można by po prostu wywiercić otwory w aluminium.
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2017, 18:03:31 czas Polski wysłana przez fishyfishy »

kwita

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 20 Stycznia 2017, 18:47:53 czas Polski »
Powiem tak, na takiej konstrukcji jak w pierwszym poście, tylko bez tych 7cm nóg z płyty, mam 200 litrów akwarium od 10 lat, wszystko jest ok. W środkowej części z tyłu jest tylko plecówka z 18mm, w bocznych HDF 3mm i otwory w nich to swobodnego przekładania węży i przewodów. Całość zbudowana z płyty 18mm. Wszystko stabilne jak chol...ra. Wcześniejsza była wyższa i na 6 nogach metalowych ale nie była funkcjonalna, jak trzeba było coś robić przy akwarium to potrzebna była drabinka.

Offline Andrzej_

« Odpowiedź #68 dnia: 23 Stycznia 2017, 05:00:00 czas Polski »
podłoga jest z czasów PRL i musiałem popodkładać coś aby się nie bujała... niestety pod 2 tylne środkowe nóżki nie ma jak sięgnąć :/ - dlatego chciałbym wymienić na regulowane

Mówimy o akwarium 300 litrów.
Boki powinny mieć 120x50x50 opcja 45 szerokości...

Przy tak dużych zbiornikach porządna podłoga, to oczywista oczywistość.
Nierzadko stosuje się w miejscu gdzie takie akwarium ma stać podłogę z grubej terakoty.
Oczywiście podłogę poziomuje się masą samopoziomującą i dopiero płytki.
Na zaprawę klejową wzmocnioną.

Można też zrezygnować z szafki i tak jak pod naprawdę duże zbiorniki omurować cokół.
Z suporeksu ale pełny bez żadnych otworów w środku.
Na to idzie warstwa masy samopoziomującej. Na to daje się terakotę . Gruby styropian.
Który siedzi w zagłębieniu. Na to stawia się nawęd bardzo duży zbiornik...

kwita

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 23 Stycznia 2017, 11:47:45 czas Polski »
I tak to z 200-240 litrów dotarliśmy już do 300 litrów  ;D a z niepozornej szafki do bunkra  ;). Wcześniej pisałem już, że ciężar takiego akwarium jest łatwo oszacować. Ale czy potrzeba aż tak przesadne zbrojenie? Ważniejsze jest aby było to stabilne czyli nie rozjechało się pod ciężarem. Regały z książkami więcej ważą bo już to kiedyś empirycznie sprawdziłem. Regał 100cm szer na 40cm głębokości i 240 cm wysokości ważył ponad 400kg... i stał tylko na bocznych płytach, taki z czasów PRL-u

Offline Andrzej_

« Odpowiedź #70 dnia: 23 Stycznia 2017, 16:04:51 czas Polski »
I tak to z 200-240 litrów dotarliśmy już do 300 litrów

300 litrów wynikło z zasad budowy akwarium.
Jeśli akwarium o tej długości i wysokości ma mniej niż  270 litrów to znaczy, że konstrukcyjnie jest zbyt wąskie...
Nadaje się na terrarium lub akwaterrarium...

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 23 Stycznia 2017, 18:46:21 czas Polski »
Masz może jakiś artykuł co do tych zasad budowy akwarium?
Nigdy się nie spotkałem z czymś takim.  Dzisiaj akwaria robi się o dowolnych wymiarach. Zbiornik może być zbyt wąski do jednego gatunku ryb, a do innego będzie już ok. W większości przypadków zależy to od obsady.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 23 Stycznia 2017, 20:04:26 czas Polski »
Dokładnie tak jest jak mówi kolega akwa-stolarz, najpierw należy wiedzieć jakie ryby chce się hodować a później dobrać wymiary akwarium. Mam w tej chwili Pseudotropheus saulosi, akwarium jednogatunkowe i wymagają one długiego akwarium. Nie musi być wysokie bo te ryby rzadko pływają w pionie. Przy akwariach roślinnych znowu jest odwrotnie, czyli wyższe i głębsze...

Offline Andrzej_

« Odpowiedź #73 dnia: 23 Stycznia 2017, 22:24:22 czas Polski »
Masz może jakiś artykuł co do tych zasad budowy akwarium?

Ta wiedza, pochodzi z podręczników akwarystycznych. - Te książki mam gdzieś w piwnicy, ale pamiętam co nieco...
Teraz pod ręką mam książki o obróbce skrawaniem głównie Pana Górskiego, o maszynach CNC oraz programowaniu...

kwita

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 23 Stycznia 2017, 22:42:52 czas Polski »
...dyplomatyczna odpowiedź  ;)
Interesuje się akwarystyką od ponad 30 lat, w latach osiemdziesiątych pyszczaki i obecnie bardzo wymagające rośliny nie były u nas popularne, pewnie większości roślin nie ma w tych podręcznikach jeśli leżą w piwnicy. Wiele się zmieniło. Kiedyś moczarka rosła w każdym akwarium przy zwykłej świetlówce, teraz niekoniecznie :)