robię budżetowo...mam 3 mm kupiony to nie będę kupował kolejnych kawałków tylko po to by miały 1mm mniej, ewentualnie szlifierka i chwila moment zdejmę ten 1mm ale to niekonieczne bo 3mm gnę jak chcę i zadany łuk robię bez problemu.
Dla mnie ważniejsze to żeby można było modyfikować krzywiznę po klejeniu ,ba na razie nie wiem dokładnie jak z drzwiczkami itp .
Kwestia utrzymania wygięcia, jak skleję 2x3 na kopycie to będzie miało odpowiednią średnicę ,na końcach wklejone z góry profilowane wstawki sosna od dołu akacja a całość przykręcona właśnie w miejscach tych wzmocnień do budy, niby powinno być mocowanie do osi czy w okolicy piasty aby odległość od koła była stała ale stwierdzam że lepiej będzie przykręcić do budy i tak wyliczyć promień by przy maksymalnym ugięciu - a to okresla odleglość budy od belki - błotnik nie walił w koło. I tak ten błotnik to kosmetyka, właśnie by ludzie nie brudzili sobie nóg itp a działanie "błotnikowe" będzie i tak minimalne bo jazda i tak powolna więc chlapanie umiarkowane.