11 Maja 2026, 23:43:11 czas Polski

Autor Wątek: Łóżko piętrowe - akcja charytatywna.  (Przeczytany 9122 razy)

kozio

• Gość
Łóżko piętrowe - akcja charytatywna.
« dnia: 29 Listopada 2016, 11:19:29 czas Polski »
''...Będąc na pomiarze dostałem plaskacza od życia...''

Znajomy z hurtowni zadzwonił i poprosił mnie żebym wpadł i zobaczył czy da se coś zrobić w temacie łóżka piętrowego u jego sąsiadów...
-Łaj not - powiedziałem.
Zajechałem więc moim Fiacikiem Diablo ;) i zaszedłem do mieszkania w starym bloku.
Tak oto pierwszy raz będąc na pomiarze dostałem plaskacza od życia.
Małe mieszkanko i duża rodzina po przejściach. Babcia z dziadkiem przygarnęli córkę z dzieckiem do siebie bo ojciec alkoholik bił malucha.
Młoda pani z dzieckiem dostali więc mały pokoik, ale młody nie bardzo ma swój kąt. Starsza pani wzięła zatem pożyczkę w providenturze żeby mu łóżko piętrowe kupić z biurkiem. Jeździli i szukali po sklepach ale wszystko co było nie bardzo im się mieści w małym pokoiku.
Tak wiec Wymiary dobrane pod materac 70x180 by całość mieściła się w około 190x80cm.
Szafa i biurko z płyty 18mm a rama i boki z płyty 25mm. Wystarczy? Dno łóżka z płyty czy ze szczebelków drewnianych koniecznie?
Drabinka będzie z drewna. W hurtowni znajomy powiedział że postara się jak może by koszty cięcia i oklejania ograniczyć na ile sie da.
Zapłacę więc niewiele więcej niż tylko za płyty.

Historia chwyciła za serducho bo miałem flashback z dzieciństwa więc wpadł do głowy pomysł pomocy charytatywnej.

Problem tkwi jednak w tym że nie robiłem jeszcze nic takiego więc bardziej doświadczonych proszę o podpowiedzi co w tym projekcie zmienić lub ulepszyć...? Czym łączyć itd...

Chciałbym by łóżko trafiło do małego rozbójnika przed świętami.
Wklejam link do projektu skp  gdzie kolorami oddzieliłem jakby osobne segmenty.

https://3dwarehouse.sketchup.com/model.html?id=49d05e95-880a-4fd1-96c6-d7f5e1870685

POMOŻECIE?

akwa-stolarz

• Gość
Odp: Łóżko piętrowe - akcja charytatywna.
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Listopada 2016, 11:39:44 czas Polski »
Może mała zrzutka na twoje konto i oprócz tego łóżka zrobilbys mu jakąś paczkę ze słodyczami na święta?

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Listopada 2016, 11:44:01 czas Polski »
Może mała zrzutka na twoje konto i oprócz tego łóżka zrobilbys mu jakąś paczkę ze słodyczami na święta?
Jestem ZA chociaż lepiej pomóc im spłacić providenta bo dziadkowie popłyną (znam takie przypadki).

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Listopada 2016, 12:08:56 czas Polski »
Dziadkowie i matka dziecka pracują więc jakoś sobie poradzą z tą pożyczką. Jeśli im natomiast kasa z łóżka zostanie na święta, które też kosztują to pewnie się ucieszą. Co do zrzutki to dzięki chłopaki ale nie chcę być nikomu nic dłużny, a czasem różnie to bywa i najlepsze przyjaźnie się kończą po pożyczeniu, lub podarowaniu kasy... Nie obraźcie się ale dziękuję - udźwignę taki wydatek, a mój urok osobisty postara się o obniżenie kosztów zakupu. ;)

Bardziej mi tu chodzi o pomoc techniczną...

obas

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Listopada 2016, 12:15:44 czas Polski »
nie chcę być nikomu nic dłużny
Ale ja na przykład nie przelałbym tych pieniędzy Tobie tylko temu chłopaczkowi. Ty byłbyś pośrednikiem ;) mówię poważnie. Przemyśl jeszcze raz, bo chętni się znajdą żeby pomóc młodemu i rodzince.

Offline hycel

« Odpowiedź #5 dnia: 29 Listopada 2016, 12:28:10 czas Polski »
Witam.
   Proszę nie zapomnijcie o mnie !,ja też mam serce.
 Pozdrawiam.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Listopada 2016, 12:36:17 czas Polski »
Rozumiem, ale tu chodzi także o rozum więc proszę ''elitę i doświadczonych'' o pomoc techniczną.

Dzięki chłopaki za propozycje. Najlepiej jak byście sie zjechali i pomogli ;)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #7 dnia: 29 Listopada 2016, 12:47:47 czas Polski »
Dziś wieczorkiem usiąde prezes i pomyśle nad sensowną konstrukcją.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Rafalski

« Odpowiedź #8 dnia: 29 Listopada 2016, 13:45:54 czas Polski »
Dwa takie łóżka już robiłem, więc tutaj moje drobne uwagi na ten temat.
Ta drabinka na rysunku ma mały mankament: nie ma czego objąć rękami przy wchodzeniu na góre.
Po pionowej drabince dzieciak będzie wchodził bez problemu, ale warto też pomyśleć, że ewentualnie zajdzie potrzeba go tam wnieść w razie choroby. Dorosły już tam tak łatwo nie wejdzie, a z dzieckiem na rękach to już całkiem nie. U mnie drabinki są oparte pod kątem, około 16° od pionu. Na górze zahaczona jedna na konfirmatach a druga tak jak na zdjęciu. Szczeble głębokie na 65mm aby też dorosły mógł swobodnie postawić stopę bez obuwia. Obie drabinki można odwiesić, tak że nie przeszkadzają kiedy łóżko nie jest używane.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Listopada 2016, 14:19:17 czas Polski »
? Dno łóżka z płyty czy ze szczebelków drewnianych koniecznie?

Jak plyta  to powierć otwory  ,ale lepsze  były  by  deseczki .
Aby nie były tak wysokie drzwi do szafy , to może podzielić i górne drzwi zrobić otwierane od środka nad biurkiem . Może też znalazło by się miejsce na półeczkę nad biurkiem.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Listopada 2016, 17:00:05 czas Polski »

Przednia strona łóżka - zamiast pełnej płyty zastosuj ramę drewnianą ze szczeblami  pionowymi lub listwami poziomymi, może z takim ozdobnikiem jak u kolegi Rafalskiego. Pod materac zrób też ramę z drewna z deskami, do niej przymocuj barierę przednią j.w. Będzie ładniej i praktyczniej.
Czy szafa może się otwierać na zewnątrz? Piszesz, że długość łóżka ma być 190 cm, tam jest ściana? Może zrób jak proponuje Tomekz - drzwiczki do wewnątrz.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Listopada 2016, 17:18:53 czas Polski »
Otóż drabinka pod kątem odpada bo to zabiera miejsce.
Drzwi od szafy otworzą się bo z drugiej strony jest meblościanka z szafą której drzwi też się tam muszą otwierać.
Niestety mój czas nie pozwala na zabawę teraz w szczebelki i dlatego większość będzie z płyty. Drabinka będzie z drewna bo nie wyobrażam sobie z płyty. Jeśli dziecko będzie chore to będzie spało z mamą.

Offline demolkaa

« Odpowiedź #12 dnia: 29 Listopada 2016, 17:34:14 czas Polski »
Pomyśl jeszcze nad zmianą tej drabinki bo mi się zdaje że będzie nie praktyczna nie dość że w pionie i nie ma czego się chwycić to będą za wąskie szczebelki i noga się może ześlizgnąć. Wchodzenie to jeszcze ale rano zaspane dziecko albo w nocy do ubikacji się może ześlizgnąć. Może dobry to pomysł ściąganej drabinki na noc i ustawiania jej pod skosem.
Nie ma haka na DIY cwaniaka.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Listopada 2016, 17:40:47 czas Polski »
Może zrób szafę węższą, tak aby było 10 cm przerwy między nią a drabinką

kozio

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Listopada 2016, 17:46:19 czas Polski »
A moze tą drabinke w takiej formie jak gimnastyczna z takimi owalnymi szczebelkami?