24 Kwietnia 2026, 02:19:42 czas Polski

Autor Wątek: Piła stołowa czy taśmowa  (Przeczytany 5889 razy)

Offline mateusz878

Piła stołowa czy taśmowa
« dnia: 01 Grudnia 2016, 22:03:10 czas Polski »
Witam chcę zakupić piłę która będzie służyła głównie do rozcinania kantówek/desek po długości. Zastanawiałem się nad RYOBI RTS1800
tylko że jej głębokość cięcia jest mała bo to tylko 80mm. A przydałoby się chociaż przeciąć kantówkę 100x100.
Główne pytanie to czy piłą taśmowa SCHEPPACH HBS300 da radę ciąć po długości kantówki długości około 2m jej wysokość cięcia to 175mm. A później wykończyć to na grubościówce/strugarce.

kozio

• Gość
Odp: Piła stołowa czy taśmowa
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Grudnia 2016, 22:07:36 czas Polski »
Szybciej będzie na ryobi.  I łatwiej. Wystarczy że rozetniesz na dwa przejścia. Spytaj Speca albo Raffiego bo mieli i mają z nią stycznosc.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Grudnia 2016, 22:11:41 czas Polski »
Potwierdzam. Ryobi daje radę.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Grudnia 2016, 22:13:02 czas Polski »
Na Ryobi spokojnie przetniesz na dwa przejscia. Tyle, co przy tych gabarytach bedziesz musial dorobic jakies stoly podawcze i odbiorcze i pewnie jakos wzmocnic culage. Ogolnie polecam Ryobi. Za tą kasę jest super (chyba, że to jest jakiś specjalny egzemplarz ;) )

Offline mateusz878

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Grudnia 2016, 22:23:16 czas Polski »
Czytałem temat o Ryobi i dlatego jestem na nią zdecydowany. Lecz zastanawiam się czy nie lepsza byłaby taka taśmówka na filmikach to wszędzie jakieś małe kawałki materiału tną i za wiele nie podejrzę  :-\ A na stoły podawcze wystarczy stojak rolkowy? Do cięcia w poprzek mam ukośnice.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #5 dnia: 01 Grudnia 2016, 22:27:49 czas Polski »

(chyba, że to jest jakiś specjalny egzemplarz ;) )

Dziwię się, że w to wątpisz ???

kozio

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Grudnia 2016, 22:31:18 czas Polski »
Piła stołowa to podstawowa maszyna w warsztacie. Naprawdę.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Grudnia 2016, 22:34:42 czas Polski »
Dziwię się, że w to wątpisz
W końcu o własnych siłach wyrwała się z czarnej dziury ;)

Mateusz - jeśli ma to być Twoja pierwsza piła "stacjonarna" to bierz stołową. Widzę, że masz Dymę, więc z równaniem po cięciu sobie poradzisz. Swoją drogą, dlaczego nie chcesz iść w przystawkę piłę do Dymy? Pytam z ciekawości, bo nigdy maszyny nie widziałem.
Na podawczy rolka pewnie wystarczy. Cokolwiek, byle byś nie "walczył" z materiałem.
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2016, 22:37:04 czas Polski wysłana przez sgt_raffie »

Offline mateusz878

« Odpowiedź #8 dnia: 01 Grudnia 2016, 22:46:43 czas Polski »
Przystawki to trochę "upierdliwy" temat zakładać-ściągać a osobna piła stoi i już gotowa od razu do pracy. Mam do Dymy jako przystawkę wiertarkę poziomą, frezarka i tokarka mają zrobione swoje silniki i tak jest ok. Szczerze to na Dymce pracuję dopiero drugi dzień wcześniej bawiłem się na strugarce samoróbce.

Offline mateusz878

« Odpowiedź #9 dnia: 01 Grudnia 2016, 23:02:01 czas Polski »
Czyli wychodzi na to że trzeba zasuwać do leroy'a bo ryobi jest za 895 pln.
Gdzieś na filmikach widziałem że są do niej stoły na poszerzenie dostępne to jest w PL?

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #10 dnia: 01 Grudnia 2016, 23:59:38 czas Polski »
Jak chcesz przyoszczędzić i nie kombinować za dużo, do tego masz zamiar ciąć wzdłuż kantówki, to możesz zapodać sobie taką rolkę. Spełnia funkcję i przydaje się też przy innych pracach.
https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/warsztat-i-organizacja/porzadek-i-magazynowanie/stoly-i-szafki-warsztatowe/podporka-z-rolkami-macallister-do-60-kg.html#product
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline mateusz878

« Odpowiedź #11 dnia: 02 Grudnia 2016, 00:31:51 czas Polski »
Niedawno to nabyłem sprytna rzecz przyda się jeszcze jedna nawet  ;)
Powiedzcie o co chodzi z cięciem na dwa przejścia? Powiedzmy że mam kantówkę 12x12 i chce ją przeciąć po długości przecinam raz na głębokość powiedzmy 7cm obracam o 180 stopni i tnę od drugiej strony? Czy coś źle kombinuję?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #12 dnia: 02 Grudnia 2016, 07:05:29 czas Polski »
Dokładnie o to chodzi.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Grudnia 2016, 08:48:37 czas Polski »
dokladnie tak, tylko obracasz tak, zebys ta sama krawedz prowadzil wzdluz culagi.

Offline mateusz878

« Odpowiedź #14 dnia: 02 Grudnia 2016, 21:28:52 czas Polski »
Maszynka już w warsztacie  :D dwa szybkie cięcia testowe i jestem pod wrażeniem szybkości cięcia. Ostatnią sztukę nie licząc wystawowej szukali po magazynie. A ta co stała na sklepie miała luzy na tarczy na boki chyba za dużo ją "macali". Culaga u mnie się nie skosuje przy blokowaniu. Przydałby się tylko miękki start bo serce boli jak startuje.