08 Września 2026, 16:44:27 czas Polski

Autor Wątek: Czym zwalczyć zagrzybione powietrze w domu.  (Przeczytany 18481 razy)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Czym zwalczyć zagrzybione powietrze w domu.
« Odpowiedź #60 dnia: 22 Grudnia 2016, 22:19:10 czas Polski »
To też rozwiazanie, o ile dom wynajmowany.
Popieram

Offline tomasko

« Odpowiedź #61 dnia: 27 Grudnia 2016, 13:00:03 czas Polski »
A moze zamiast wydawac kase lepiej cos wynajac do wiosny i wyniesc sie z zagrzybionego domu?
Dom jest puki co rodziców,a kiedyś dostane 1/3 tego domu.
Gadałem z ojcem że mogę włożyć swoje oszczędności w remont tego domu , ale musi on notarialnie zapisać to co włożę w testamencie.
Powiedział że dom kiedyś zostanie podzielony na 3 równe części (mam brata i siostrę)
Więc nie chcę tu inwestować.
Mam już na oku fajne mieszkanie będzie wolne na wiosnę. Mi to dokładnie pasuje.
Więc to co podpowiadaliście było by dobre zrobić ale nie w mojej sytuacji.
Jak jestem to jestem , a jak mnie nie ma to mnie nie ma.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 27 Grudnia 2016, 14:39:26 czas Polski »
To ja się jeszcze raz powtórzę. Ozon. Płacisz klika stów i wyprowadzasz się z domu na dzień. Po dniu wszytko co żyło w domu jest martwe w tym grzyby i bakterie. Tak się na przykład dezynfekuje mieszkania po trupach i zagrzybione domy i piwnice.
Oczywiście problem wróci za kilka miesięcy, ale rozumiem, że Ciebie tam nie będzie.

Offline אדם

« Odpowiedź #63 dnia: 27 Grudnia 2016, 14:56:12 czas Polski »
Wiem że nie tego oczekiwałeś , ale ja bym to zostawił .
Kupił działkę i wybudował sobie taki mini domek 5x4 metra -podpiwniczony.  - koszt użytkowania takiego domku praktycznie zerowy.
Stary dom to najlepiej zburzyć, albo sprzedać, mieszkanie w bloku na własność nie ma sensu bo płacisz czynsz co miesiąc z 400 zł ( za nic )
Remonty są nieopłacane.
Gdzie się znaduje ten dom, na wsi , w mieście, gdzieś koło jeziora, rzeczki ?
Możesz też dogadać się z rodzeństwem żeby spłacili ci za życia ojca 1/3 wartości domu ,a ty  po śmierci rodziców nie będziesz rościł sobie żadnych praw .
Będzie robiony akt notarialny , czy rodzice za życia nic nie dzielą , tylko po śmierci sądownie ?
« Ostatnia zmiana: 27 Grudnia 2016, 15:07:37 czas Polski wysłana przez אדם »

Offline tomasko

« Odpowiedź #64 dnia: 27 Grudnia 2016, 15:55:22 czas Polski »
Możesz też dogadać się z rodzeństwem żeby spłacili ci za życia ojca 1/3 wartości domu ,a ty  po śmierci rodziców nie będziesz rościł sobie żadnych praw .Będzie robiony akt notarialny , czy rodzice za życia nic nie dzielą , tylko po śmierci sądownie ?
Z rodzeństwem raczej się nie dogadam...są biedni.
Rodzice nic za życia nie dzielą.
Po ich śmierci przez sąd.
Taka jest wola ojca.
Maly dom odpada , mam 4 dzieci.
Ten blok jest prawie w centrum miasta.
Te mieszkanie ma 4 pokoje,77 m2 i z tyłu fajny nowy ogrodzony wysokim płotem plac zabaw.
Czynsz z opłatami na 4 ludzi w tym miejscu wychodzi 650 zł.
Będzie mi źle to sprzedam.
Najważniejsze teraz to szybko wyprowadzić się z stąd.

Jestem inwalidą i prace w koło domu to nie dla mnie.
Nigdy nie mieszkałem w bloku , ale myślę że dam radę się przyzwyczaić.
« Ostatnia zmiana: 27 Grudnia 2016, 16:05:42 czas Polski wysłana przez tomasko »

Offline skraburski

« Odpowiedź #65 dnia: 27 Grudnia 2016, 19:34:08 czas Polski »
Maly dom mozesz zbudowac taniej niz kupic mieszkanie, wg mnie warto to sprawdzic przed decyzja. Troche nie rozumiem twojego argumentu, ze maly dom odpada a male mieszkanie jest juz ok.

Offline skraburski

« Odpowiedź #66 dnia: 27 Grudnia 2016, 19:36:18 czas Polski »
Maly dom mozesz zbudowac taniej niz kupic mieszkanie, wg mnie warto to sprawdzic przed decyzja. Troche nie rozumiem twojego argumentu, ze maly dom odpada a male mieszkanie jest juz ok.

Offline tomasko

« Odpowiedź #67 dnia: 27 Grudnia 2016, 21:18:52 czas Polski »
Maly dom mozesz zbudowac taniej niz kupic mieszkanie
Co rozumiesz mówiąc mały dom?
60-80 m2
A mieszkanie które chcę kupić ma 4 pokoje i 77 m2 ... Małe nie jest.
Ja jestem inwalidą nie mogę stać i patrzeć kto co i jak robi.
Postawić dom to marzenie wielu mężczyzn...ale raczej tych zdrowych i mających na to pieniądze i czas.
Ja nie mam samochodu,chodzić prawie nie mogę. Kto za mnie  by przypilnował wszystkiego.
Nie byłem w kraju 10 lat
Nie mam tu prawie żadnej historii i w banku to jest duży problem.
Mam żonę ze Słowacji też w Polsce wszystko dla niej jest obce i 4 małe dzieci.
Dom w tej chwili nie jest dla mnie.
Kiedyś marzyłem o tym żeby mieć swój własny dom.
Ale jak zacząłem się bardziej tym interesować zauważyłem że to ponad moje siły.
« Ostatnia zmiana: 27 Grudnia 2016, 21:28:24 czas Polski wysłana przez tomasko »

Offline אדם

« Odpowiedź #68 dnia: 27 Grudnia 2016, 22:49:04 czas Polski »
Możesz komuś zapłacić żeby dozorował ci czy firma wykonuje to  zgodnie z projektem.
Czas wybudowania takiego małego domku (70 -80 m2) to kwestia 2 miesiecy , chyba że terminy nie puszczą to 3 miesiące :) ,a masz swoje.
Tylko nie kryj domu dachówką , tylko miedzią - jest droższa ale jej żywotność to 200 lat

U nas w rodzinie każdy sobie pomaga, jeden drugiemu całkowicie za free , jak potrzeba , ciotki, wójkowie, dziadkowie, kuzyni  itd. u was pewnie jest to samo ...

Zrób sobie kosztorys ( materiały) , podzwoń po firmach budowlanych ile by wzieli od kondygnacji.
Dodaj koszty wykończenia itd. i będziesz wiedział .
Mieszkanie w bloku kosztuje z 200 tysięcy złotych ....

« Ostatnia zmiana: 27 Grudnia 2016, 22:58:47 czas Polski wysłana przez אדם »

Offline Lopi1

« Odpowiedź #69 dnia: 27 Grudnia 2016, 23:01:50 czas Polski »
W sytuacji tomasco, mieszkanie jest najlepszą opcją. Dom to wieczne remonty, jak nie dach to rynny, fundamenty. A nasze ekipy budowlane to temat rzeka.

Offline אדם

« Odpowiedź #70 dnia: 27 Grudnia 2016, 23:10:02 czas Polski »
Budując dom , wiemy co budujemy , a kupując mieszkanie dostajesz  kota w worku , bo nie wiemy czy poprzedni lokator,  inwestor wyremontował, wybudował mieszkanie zgodnie z zasadami , czy też nie przyoszczędził na materiałach.

Gdy zostało wszystko wykonane zgodnie z zasadami to nic nie ma prawa się z tym dziać , chyba że ktoś korzysta z usług "kowalskiego spod sklepu"

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 27 Grudnia 2016, 23:44:46 czas Polski »
Potwierdzam. Budowanie w pl to tragedia. Polecenie czy cena nie gwarantują jakości. Do tego budowlańcy czują się nietykalni i reagują głównie n ostrych ludzi.
Powodzenia z mieszkaniem. Tez uważam ze to lepszy pomysł. Tam masz administrację która musi zgodnie z prawem utrzymywać  posiadłość.
Powodzenia.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 27 Grudnia 2016, 23:54:06 czas Polski »
Polecenie czy cena nie gwarantują jakości. Do tego budowlańcy czują się nietykalni i reagują głównie n ostrych ludzi.
To prawda. Bycie lamerem w temacie zdecydowanie nie pomaga. Jak tylko zorientują się, że nie masz nawet bladego pojęcia wcisną każdy kit byle ułatwić sobie robotę a nie koniecznie zrobić dobrze.
Chociaż z drugiej strony nie dramatyzujmy. Wiele ludzi mieszka w domach dawno/niedawno wybudowanych i nie narzeka a wręcz przeciwnie.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 27 Grudnia 2016, 23:56:16 czas Polski »
Ale łatwo nie jest. Jak chcesz dobrze i tak jak Ty chcesz a nie jak fachowcowi łatwiej to musisz się namęczyć, napilnowac i najezdzic.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 28 Grudnia 2016, 00:06:24 czas Polski »
Wiem coś o tym :)