06 Maja 2026, 10:57:36 czas Polski

Autor Wątek: Czym zwalczyć zagrzybione powietrze w domu.  (Przeczytany 18225 razy)

Offline אדם

Odp: Czym zwalczyć zagrzybione powietrze w domu.
« Odpowiedź #90 dnia: 28 Grudnia 2016, 15:32:41 czas Polski »
Dalej cuda odkrywam. A tynki byly z agregatu, projekt elektryczny na wypasie itd.
Miałeś pecha i tyle.  To może na odwrót, zapraszam do siebie , komin idealnie zakuty, blacha to miedź, na fachowców czekaliśmy około rok bo tak strasznie mają dużo zleceń . Ściany idealne, nie było żadnych problemów z nadzorem. Każda ekipa wykonywała coś innego i należało ich zamawiać rok wcześniej . Jedna tylko murowała , druga tynkowała itd. Całość nadzorował  - rencista po wypadku   z 40 letnim stażem na budowie w tym 20 lat przepracował w   ( Niemczech) oraz  ktoś jeszcze raz na 2 czy 3 dni przyszedł zawsze z rodziny po pracy wszystko dodatkowo posprawdzać.
Umowa, odbior jasne. Ale musial bys miec Kierbuda (i to zaufanego) na budowie 24 na dobe albo monitoring zalozyc.
O tym cały czas piszę , bierzesz jedną osobę do nadzoru - płacisz mu i on ci dopilnuje.
Chyba, ze bedziesz przyjezdzal codziennie i sprawdzal. Ale tak to zadna "ekipa" sie nie zgodzi pracowac..
To powinno ci dać coś do myślenia żeby nie brać takiej ekipy , ktoś kto robi dobrze nie ma nic do ukrycia i nie będzie mu przeszkadzać obecność osoby trzeciej .

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: 28 Grudnia 2016, 16:36:30 czas Polski »
Każda ekipa wykonywała coś innego i należało ich zamawiać rok wcześniej

Czekaj, to ile czasu trwa budowanie domku, 3 miesiące czy rok i trzy miesiące ? Czytałeś w jakiej sytuacji jest kolega ?

To nie znaczenia, bo co prawda postawili krzywą ścianę ,ale  za poprzednie elementy na które poświęciły miesiąc  i za które powieniem im zapłacić 10 tysięcy złotych wykonali prawidłowo.
No więc przypadek który znam. Ekipa zapomniała jednym rzędzie cegieł i wylała strop. Koszt poprawy > 20 tyś pln. (rozbiórka, wywiezienie gruzu, nowe stemple zbriojeniowe, nowa stal i cement).
Inny przypadek też mi znany, podczas stawiania ścian działowych na piętrze zaczął pękać strop. Ekipa przestała ale okazało się, że całą konstrukcja nośna jest naruszona. Był już postawiony dach więc całość budowy od początku.
Co ciekawe ekipa była ok. W betoniarni jakiś naprany gość źle dał proporcje betonu. Skończyło się w sądzie. Budowa opóźniona o 3 lata.
Są też sytuacje, gdzie usterka jest prosta, ale zauważona za późno generuje tragiczne koszty. Np u mnie goście położyli dziurawe kolanko. Gdybym tego nie zauważył miałbym zalane 3 pomieszczenia, ścianę do rozebrania i zerwanie płytek w łazience.

Fajnie nie miałeś szczęście i udało Ci się bezproblemowo wybudować dom za 2500 PLN za m2 wykończeniem z dachem miedzianym w 3 miesiące jeszcze z zagospodarowaniem terenu, ogrodzeniami i utwardzeniem (kostkami). Ale nie wciskaj innym że to jest standard.

I wnioskuję żeby zakończyć offtop bo temat był o zupełnie innej sprawie.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2016, 16:40:32 czas Polski wysłana przez krzysiek_z »

Offline tomasko

« Odpowiedź #92 dnia: 28 Grudnia 2016, 17:14:21 czas Polski »
Dziękuję za wasze opinie zostanę przy kupnie tego mieszkania co chciałem.Chcą za nie 180 tyś. Za takie pieniądze nie kupię domu do zamieszkania odrazu.
Bardzo mi pomogły wasze opinie.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2016, 17:15:58 czas Polski wysłana przez tomasko »
Jak jestem to jestem , a jak mnie nie ma to mnie nie ma.

Offline אדם

« Odpowiedź #93 dnia: 28 Grudnia 2016, 17:17:13 czas Polski »
Czekaj, to ile czasu trwa budowanie domku, 3 miesiące czy rok i trzy miesiące ? Czytałeś w jakiej sytuacji jest kolega ?
Budowa jak każda inwestycja wymaga pewnej organizacji , logistyki działań , planowania co owocuje tym że nie ma problemów o których pisałeś Ty. Dobry fachowiec jest rozrywany, można go też łatwo sprawdzić , zweryfikować prosząc o adresy osób u których wykonywał swoje usługi ... Kto się spieszy to ponosi konsekwencje swoich działań...

No więc przypadek który znam. Ekipa zapomniała jednym rzędzie cegieł i wylała strop.
Od tego masz gościa który wychwici takie błędy .

Inny przypadek też mi znany, podczas stawiania ścian działowych na piętrze zaczął pękać strop. Ekipa przestała ale okazało się, że całą konstrukcja nośna jest naruszona.
Mogła to być wina wykonawców, źle wykonane zbrojenie , stemplowanie  lub    beton dobrze nie związał , a ci wleźli na budowę  - podaj sygnaturkę sprawy z sądu.

Są też sytuacje, gdzie usterka jest prosta, ale zauważona za późno generuje tragiczne koszty. Np u mnie goście położyli dziurawe kolanko
Robi się próby szczelności przed oddaniem prac.
Proszę pamiętać że w Polsce jest miliony budów więc zawsze komuś coś tam może się zdarzyć.
W Polsce dziennie mamy kilkanaście wypadków na ulicach to znaczy że wszyscy kierowcy to wiariaci , nie - dlatego nie można wszystkich wrzucać do jednego worka bo to krzywdzące.
Nie zaprzeczam , ale nie twierdzę również że tak ...
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2016, 17:25:32 czas Polski wysłana przez אדם »

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 28 Grudnia 2016, 17:27:20 czas Polski »
Tomasko ma rację, że w jego sytuacji to najlepsza opcja! W domu i dookoła domu zawsze jest coś do zrobienia. Nie mówię nawet o jakiś pracach remontowych ale nawet takie przyziemne sprawy jak koszenie trawy czy odśnieżanie. Oczywiście frajda z posiedzenia letnim wieczorem na tarasie jest boska ale nie za wszelką cenę. O ile wiem to tutaj właśnie ta cena byłaby zbyt wysoka.
Słuszna decyzja!

Offline tomasko

« Odpowiedź #95 dnia: 28 Grudnia 2016, 18:30:57 czas Polski »
Tomasko ma rację, że w jego sytuacji to najlepsza opcja! W domu i dookoła domu zawsze jest coś do zrobienia. Nie mówię nawet o jakiś pracach remontowych ale nawet takie przyziemne sprawy jak koszenie trawy czy odśnieżanie. Oczywiście frajda z posiedzenia letnim wieczorem na tarasie jest boska ale nie za wszelką cenę. O ile wiem to tutaj właśnie ta cena byłaby zbyt wysoka.
Słuszna decyzja!
Dokładnie to mnie doli...chciałbym dom ale moje zdrowie nie pozwala mi na zbyt wiele.
Prace w domu wszystkie wykonuje gotowanie,sprzątanie,dzieci ale prace na zewnątrz tam mam dużo barier nie do pokonania.
Przez to że mam uszkodzony błędnik dla mnie spojrzenie mocno do góry kończy się upadkiem chyba że w  ostatniej chwili czegoś się złapie.
Ale powiem wam że jestem zadowolony z tego co mam.
Teraz dopiero nauczyłem się cieszyć życiem.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2016, 18:34:30 czas Polski wysłana przez tomasko »

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #96 dnia: 28 Grudnia 2016, 20:17:38 czas Polski »
powiem wam że jestem zadowolony z tego co mam.

Życzę Ci  powodzenia i pogody ducha w tym co robisz :)

Offline tomasko

« Odpowiedź #97 dnia: 28 Grudnia 2016, 22:05:40 czas Polski »
Życzę Ci  powodzenia i pogody ducha w tym co robisz
Dzieki
Tu na tym forum rozmowa z wami to jak rozmowa z kimś kogo się dobrze zna.
Dlatego lubię atmosferę panującą na tym forum  :)

Offline Lopi1

« Odpowiedź #98 dnia: 29 Grudnia 2016, 12:19:46 czas Polski »
Uwierz mi, że wielu zdrowych ci zazdrosci, masz żonę, dzieci.  Byle ci sie dalej wiodło.
Pozdrawiam

Offline tomasko

« Odpowiedź #99 dnia: 29 Grudnia 2016, 13:54:18 czas Polski »
Uwierz mi, że wielu zdrowych ci zazdrosci, masz żonę, dzieci.
Już to zauważyłem u bliskich mi ludzi (cześć rodziny,paru sąsiadów) zazdroszczą mi (chyba głównie im chodzi o to, że nie pracuję a żyję i mam dużo dzieci)
Ale ja nie robię nic czego by nie mogli zrobić ci co mi zazdroszczą...a nawet oni mogli by dużo więcej niż ja...jak by tylko wzięli się do roboty.

Offline Scimitar75

« Odpowiedź #100 dnia: 29 Grudnia 2016, 21:59:27 czas Polski »
Ja też chcę mieć dużo dzieci, no przynajmniej jeszcze jedno - teraz mam dwie dziewczyny, a podania o kolejne zostają sromotnie odrzucane. Może masz jakąś podpowiedź jakie załączniki lub uzasadnienie jest potrzebne do pozytywnego rozpatrzenia sprawy.
Lux perpetua

Offline tomasko

« Odpowiedź #101 dnia: 31 Grudnia 2016, 10:33:24 czas Polski »
Ja też chcę mieć dużo dzieci, no przynajmniej jeszcze jedno - teraz mam dwie dziewczyny, a podania o kolejne zostają sromotnie odrzucane. Może masz jakąś podpowiedź jakie załączniki lub uzasadnienie jest potrzebne do pozytywnego rozpatrzenia sprawy.
Możesz napisać w jakim wieku są dzieci?

To ciężko powiedzieć zrub to albo to.
Ale mogę ci powiedzieć co chcą kobiety moim zdaniem:
Czuć każdego dnia że są kochane.
Widzieć w mężu podporę (chodzi o pomoc we wszystkim bez wyjątku czy jesteś zmęczony czy nie że zawsze im pomożemy)
Poświęcać się dla nich we wszystkim.

Ja tego się trzymam i mam w domu co chcę.
Ale nie da się wrzucić wszystkich kobiet do jednego worka.
Ale życzę ci powodzenia.

My razem z żoną jak się uda to chcemy jeszcze jedno dziecko :)
Ludzie na nas patrzą jak na wariatów.
« Ostatnia zmiana: 31 Grudnia 2016, 10:41:35 czas Polski wysłana przez tomasko »

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 31 Grudnia 2016, 10:42:38 czas Polski »
Hehe dobre. To mamy zamiast dom i drewno dom i dzieci ;)
Może Lidka jako przedstawicielka płci pięknej się wypowie ;)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #103 dnia: 31 Grudnia 2016, 10:45:47 czas Polski »
nie da się wrzucić szorstkich kobiet do jednego worka.
Nie?
A dlaczego?
Skoro szorstkie ;D
Sorry,jakoś tak samo ;)
Ja dla odmiany podziwiam kolegę i czasami myślę ze bardziej to ja,jestem niepełnosprawny ::) Chociaż niczego mi nie brakuje w sensie fizycznym, a wręcz za dużo kg.
Pozdrawiam,i wszystkiego co najlepsze ;)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: 31 Grudnia 2016, 11:15:03 czas Polski »
Mi kolega powiedział, że rodzina z trójką dzieci (jak u mnie) to już rodzina patologiczna ;)