Dotychczas, w poprzednich latach to głównie ja robiłem prezenty dla bliskich (wcześniejszy mój post). Tym razem mam zakaz wykonywania prezentów, bliscy się skrzyknęli, zrobili "ściepę" i teraz to ja dostałem niezłe prezenty (które sam wybrałem) - widocznie zobaczyli, że w tym roku nie mam na to czasu (robię ważne meble

).
Dzisiaj dotarł do mnie pierwszy prezent - nowa sprężarka MAKTEK SKY 50V. Jutro dowiozą szynę prowadzącą do zagłębiarki - będzie pomocna do robienia blatu stołu.
Kompresor zastąpi moją poprzednią sprężarkę jedno tłokową SAM, która służyła mi wiele lat. Do malowania większych powierzchni ma jednak za małą wydajność ( silnik TAMEL 3 fazowy 400 V, 1,5 kW. 1485 obr/min; sprężarka HS 23 z żeliwnym cyłindrem prod. FOS Łódź, zbiornik chyba 70 - 75 litrów). Zrobiłem testy dla moich wszystkich pistoletów: SICO HVLP 1,7, SICO RP 2,0 , PARKSIDE 1,4 - potwierdziły się wyniki z tego testu:
http://jaktozrobilemwgarazu.pl/%EF%BB%BF%EF%BB%BFkompresor-maktek-sky50v-test/. Będę mógł swobodnie pomalować blat 3000 x 1000 mm.
Jak widać na zdjęciu MAKTEK jest trochę mniejszy i swobodnie mieści się pod stołem.