11 Czerwca 2026, 22:22:59 czas Polski

Autor Wątek: Modrzew europejski - materiał na taras - ocena stanu  (Przeczytany 11788 razy)

Offline Robi

Modrzew europejski - materiał na taras - ocena stanu
« dnia: 09 Grudnia 2016, 19:03:09 czas Polski »
Witam

Dostałem wczoraj od stolarza Modrzew który zamawiałem z przeznaczeniem na taras. Wszystko pocięte na wymiar i wierzchnia warstwa szlifowana. Ale mam wrażenie że "trochę" mnie robi w konia. Za mało mam wiedzy i proszę o Waszą opinię, chciałbym się przygotować do rozmowy z nim.
Zamówienie było na modrzew 3,2cm, 2 lata sezonowany, 1 klasa, reszta wg. wymiaru. To się zgadza i wilgotność 20,5% też sugeruje te 2 lata.
Natomiast mam wątpliwość co do 1 klasy. Na forum kiedyś wyczytałem że to są deski bezsęczne. Druga rzecz to pęknięcia wzdłużne na niektórych deskach od spodniej strony. Na zdjęciach przykład prawa i lewa strona. Prawa jest dość dobra, ale na lewej stronie widać pęknięcie wzdłuż całej deski. Jaka jest szansa że wyjdą one na wierzch za kilka lat?

Trzecia rzecz, dwie deski aby utrzymały wymiar szerokości są z korą od spodniej strony. Już jest ciemno więc zrobiłem zdjęcie nie tej co trzeba (to jest odpad do nauki) ale też tak ma. To jest chyba granica łyko-miazga. A na tych dwóch tarasowych jest pełne łyko zostawione.

Czwarta to przechowywanie do wiosny: Ułożyłem dość ciasno na legarach na zadaszonym tarasie i przykryłem folią. Co najwyżej może zawiać śniegu, deszcz nie napada. Wystarczy czy coś zmienić?

Offline Morświn

Odp: Modrzew europejski - materiał na taras - ocena stanu
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Grudnia 2016, 19:12:41 czas Polski »
Na taras bym nie dał gładkiej deski tym bardziej z liściastego. Nie dał bym w ogóle liściastego ;P ale to nie o tym mowa. Kory nie powinno być tak samo pęknięć, chyba że się inaczej umawialiście.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Grudnia 2016, 19:29:25 czas Polski »
Przy 1 klasie jakości nie powinno być kory i pęknięć tak jak pisał Morświn . Natomiast co do gładkiej deski , będzie bardzo śliska , ale to nie problem , bo można zrobić ryflowanie .

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Grudnia 2016, 20:00:45 czas Polski »
nie dał gładkiej deski tym bardziej z liściastego. Nie dał bym w ogóle liściastego

Przejęzyczenie -iglaste :)

Sęki z czarną obwódką nie powinny być  bo mogą wylecieć , a te wrośnięte to urok tego drewna .Reszta już opisana  niżej.

Offline robson

« Odpowiedź #4 dnia: 09 Grudnia 2016, 22:20:44 czas Polski »
Skoro nie napada to pozbyłbym się folii , bezposredni kontakt z drewnem mokrym nie jest wskazany

Offline Morświn

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Grudnia 2016, 01:18:33 czas Polski »
Oczywiście pomyłka ;)
Swoją drogą modrzew jest bardzo ładny ale na elewacji nie pod nogami :)

Offline Robi

« Odpowiedź #6 dnia: 10 Grudnia 2016, 13:19:24 czas Polski »
Dzięki za pomoc.
Folię zdystansuję aby nie dotykała. Ze stolarzem pogadam. A nad ryflami się zastanowię w trakcie użytkowania. Za 3 lata przy następnym olejowaniu najwyżej się zrobi.
Elewacja już gotowa, a żona nie chciała drewna.

Offline Morświn

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Grudnia 2016, 15:34:40 czas Polski »
Będziesz robił na wkręty czy niewidoczny montaż? Nie za bardzo rozumiem, jak to chcesz zrobić, jak uznasz że refle są potrzebne to będziesz rozbierać taras? To nie ma najmniejszego sensu moim zdaniem szczególnie że szkoda frezu (dość drogiego) na takie pewno już zmęczone deski.

I dobrze rozumiem że chcesz to odnawiać co 3 lata? , taki taras to najlepiej wygląda jak dwa razy w roku się go smyrnie ewentualnie raz ale ci trzy lata to zdecydowanie za długo, szczególnie jak na modrzew
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2016, 15:37:07 czas Polski wysłana przez Morświn »

Offline Robi

« Odpowiedź #8 dnia: 10 Grudnia 2016, 17:06:05 czas Polski »
Będę robił na wkręty.
Ryfli ogólnie nie chcę, nie podobają nam się. O ile nie będą koniecznością, ale to chcę się przekonać na własnej skórze.
3 lata wynikają z mojej niewiedzy - to mój pierwszy taras w życiu będzie. Oczywiście że będę robił tyle razy ile potrzeba 1-2 razy w roku.

Offline Morświn

« Odpowiedź #9 dnia: 10 Grudnia 2016, 18:10:20 czas Polski »
Taki taras nie ważne czy z IPE czy z modrzewia gorzej wygląda po kontakcie ze słońcem i wodą jak nie ma ryfla. Może pójdzie mniej oleju to fakt ale jak sam piszesz ze deska jest szlifowana to to będzie lodowisko. Ale nic czekam na fotki z realizacji

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Grudnia 2016, 18:54:47 czas Polski »
Nie do konca sie zgadzam. Mam taras z modrzewia, bez ryflowania. Przez 3 lata jakos nie zauwazylem zeby byl szczegolnie sliski.A pod noga napewno przyjemniej niz ryflowany. Co do odswiezenia sie zgadzam, 2 razy na rok olejem i wyglada ladnie.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Grudnia 2016, 19:00:43 czas Polski »
A próbował ktoś szlifować granulacją "24"  lub "40" więcej oleju wyjdzie ale nie  będzie takie gładkie

Offline Robi

« Odpowiedź #12 dnia: 10 Grudnia 2016, 23:30:45 czas Polski »
Nie do konca sie zgadzam. Mam taras z modrzewia, bez ryflowania. Przez 3 lata jakos nie zauwazylem zeby byl szczegolnie sliski.A pod noga napewno przyjemniej niz ryflowany. Co do odswiezenia sie zgadzam, 2 razy na rok olejem i wyglada ladnie.
No własnie, ja idąc trochę na intuicję a trochę na wspomnienia mam nadzieję być zadowolony.
Naście razy w roku człowiek bywał w górach na koloniach, zimowiskach, weekendach narciarskich itp. i z tego co pamiętam górale nie robili sobie wtedy ryflowanych tarasów. A jedyny moment jaki pamiętam kiedy taras był śliski to jak woda zamarzła na nim.

Offline agoliat

« Odpowiedź #13 dnia: 10 Grudnia 2016, 23:51:21 czas Polski »

Offline Morświn

« Odpowiedź #14 dnia: 10 Grudnia 2016, 23:53:34 czas Polski »
Hmmm ciekawe czy na tak grubym ziarnie nie uzyskalibyśmy efektu matowosci. Ogólnie taras z ryflem dla mnie wygląda ładniej. Wiadomo każdy ma swoje gusta. Tak samo dużo ładniej wygląda taras na plastiki nie wkręty. W tym problem ze bez porównania wygodniejszy jest wkręt niż spinka jak wpadnie nam obrączka czy karta między deski bo nie musimy rozbierać połowy tarasu :D