12 Czerwca 2026, 10:25:40 czas Polski

Autor Wątek: Modrzew europejski - materiał na taras - ocena stanu  (Przeczytany 11796 razy)

Offline arturs

Odp: Modrzew europejski - materiał na taras - ocena stanu
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Grudnia 2016, 20:49:59 czas Polski »
modrzew bezsęczny chyba w przyrodzie nie występuje..
robiłem w zeszłe wakacje u siebie, ojciec kupił i wysezonował mi właśnie modrzew, więc mogę powiedzieć że coś tam wiem..
jaka jest szeroka ta deska? jak szersza niż 7cm to - co do ryflowania - nawet jak nie będziesz od góry ryflował to obowiązkowo od spodu musisz ponacinać wzdłuż..
ja bym szeroki ryfel (ryfl??) zrobił, inaczej z modrzewia zrobią się takie łódki, że będziesz się zastanawiał czy nie zerwać tarasu.. ja mam z desek modrzwiowych, dałem wkręty z nierdzewki spax specjalne do tarasów (takie z dwoma gwintami) a i tak kilka się podniosło.. modrzew pręży jak cholera.. a dawałem po dwa wkręty co około pół metra - na same wkręty poszło 1000 zł (taras plus weranda około 45m2).
wkręty słabo widać bo w ryfle pochowane, kolor stare złoto i dodatkowo nawiercane wszystkie były więc nie widać ich jak się nie przyjrzysz..
w linku podanym post wyżej dobrze wyjaśnione czemu ryflować, odstępy między deskami obowiązkowo.. w zimę szpara nieduża się robi, ale w lato jak było gorąco to prawie zniknęły..
modrzew w zasadzie nie wymaga impregnacji (oczywiście olej nie zaszkodzi) - jest tak żywiczny, że woda prawie nie wsiąka..
wrzuciłem parę zdjęć jak to u mnie w czasie roboty wyglądało, jaki mam frez i z bliska jak wyszło (modliszka weszła przypadkiem w kadr ;) )
« Ostatnia zmiana: 11 Grudnia 2016, 20:53:46 czas Polski wysłana przez arturs »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Grudnia 2016, 21:25:55 czas Polski »
a dlaczego takie ciemne drewno ? nie  wygląda  na  modrzew.

Offline arturs

« Odpowiedź #17 dnia: 11 Grudnia 2016, 22:02:29 czas Polski »
bo pomalowane żeby pasowało do reszty domu - dachówka ceramiczna czekoladowa, słupy podtrzymujące sosnowe - pomalowane na brązowo sadolinem..
proszę, to sprzed malowania i z frezowania (uprzedzając - wiem że frezarka bez osłony, ale jak robiłem zdjęcie to pasek był naciągany, normalnie jest założona, ojciec ma cały czas wszystkie palce ;) )
od spodu wszystkie frezem 8mm przez środek przejechane (na zdjęciach jeszcze bez tego)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Grudnia 2016, 22:11:10 czas Polski »
To wyjaśnia sprawę :)

Offline Robi

« Odpowiedź #19 dnia: 12 Grudnia 2016, 22:42:30 czas Polski »
Po rozmowie ze stolarzem.
Mówi że wymieni pęknięte i te z korą deski.
Mówi też że modrzew owszem się ryfluje/nacina dla zmniejszenia naprężeń o ile są szerokie np. wszystkie elewacyjne, bo mają 20-30 cm.
Ale tarasowych tak wąskich, moje 12 cm, nie ma takiej potrzeby. Wystarczy, jak powiedzieliście, po 2 wkręty na deska/legar 1,5 cm od obu brzegów.

Offline arturs

« Odpowiedź #20 dnia: 12 Grudnia 2016, 23:44:00 czas Polski »
z tego co widzę u siebie to jakbym nie nacinał od spodu to połowa by już była powyginana, modrzew naprawdę mocno pręży.. a są chyba 11.5cm
po dwa wkręty wystarczy.. jak masz czym to przeleć od spodu piłą nawet tam na 1cm po środku

Offline arturs

« Odpowiedź #21 dnia: 13 Grudnia 2016, 21:06:14 czas Polski »
to jeszcze fotka z dzisiaj rana spod drzwi - tak a propos odstępów.. podczas przykręcania latem miały 5-6mm - a rano było -8* - po tym widać jak żywica w środku zmienia objętość że może 1mm jest luzu

Offline Robi

« Odpowiedź #22 dnia: 09 Maja 2017, 21:20:46 czas Polski »
Wracam do tematu i wkrótce montaż, jakoś ta wiosna nie chce przyjść i olejować nie mogę.
Pytania które mnie nurtują przed montażem:
1. Czy legary (50wys x 70mm) muszę przykręcać do betonowej podłogi? Uważam że takie odwierty to będą "słabe punkty" gdzie może długo przebywać woda. Legary będą co 40cm miały podparcie w postaci gumy 100x100x8mm.
2. Chcę kupić te wkręty oczywiście nierdzewne C2, realnie wyliczyłem że jest potrzebnych 554 szt o rozmiarze 5x60. Więc chcę kupić 600 sztuk. Ktoś zna ten produkt? http://allegro.pl/wrety-tarasowe-wkret-tarasowy-nierdzewne-5x60-i6807073490.html
3. Czy wkręty, w deskę się po prostu wkręca, bez uprzednich nawiertów?
4. Czy olejować deski od spodniej strony, gdzieś znalazłem że tak.
5. Od spodniej strony będę robił to nacięcie aby zmniejszyć naprężenia. Czego użyć piły stołowej i głębokość nacięcia 1cm? Czy może frezarki ręcznej i jaki rozmiar wyfrezować w desce 12 cm x 2,7?
6. Dylatację miedzy deskami chce dać 6mm, wystarczy?
7. Deska startowa zaraz pod drzwiami będzie miała nietypowy wymiar 16,5cm szer. Czy kleić dwie deski aby uzyskać taką szerokość czy może zrobić dwie deski po 8 cm?
Przepraszam za tak oczywiste pytania, ale informatycy już tak mają  ;)

Offline Robi

« Odpowiedź #23 dnia: 10 Maja 2017, 19:54:51 czas Polski »
Nikt nie pomoże?

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 10 Maja 2017, 20:21:10 czas Polski »
Robi ludzie zapracowani , stąd brak odzewu  ;)
1. Legary możesz zamocować za pomocą kątowników , tylko podłóż pod nie papę lub jakąś inną izolację .
2. wkrętów nie znam , to się nie wypowiem
3. Wierć zawsze  otwór w drewnie
4. Zawsze olejujesz obie strony , tak samo lakierowanie , woskowanie itp.
5. Można naciąć , robiłem dwa tarasy u znajomych , u jednych nacięte zagłębiarką na około 1cm , u drugich nie , oba jeszcze istnieją :)
6.Może być mało
7. Zaryzykowałbym klejonkę , w razie jak się nie sprawdzi , to deska jest przymocowana na wkręty , więc z wymianą w razie czego nie będzie problemu .

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Maja 2017, 20:22:21 czas Polski »
1 Nie wiem ( nie chcę wprowadzać w błąd ) osobiście dałbym  mocowanie w betonie
2 nie znam ja woziłbym Spax do tarasów
3 Są takie co można wkręcać bez nawiercania ( ale tylko w mięknie gatunki drewna , twarde trzeba nawiercać )
4 tak nawet 1 warstwa powinna wystarczyć ale dałbym tyle ile zaleca producent , woda będzie miała styk z drewnem i może być problem z czasem
5 Tego nie wiedziałem , jak kładłem tarasy w pubach w Anglii ( co prawda na szkielet drewniany a nie beton ) to nie robiliśmy czegoś takiego
6 My wkładaliśmy po gwoździu między deskami i trzymały wymiar i wyglądały OK
7 ja bym przyłożył 2 deski 8cm  z odstępem i przyłożył dwie obok siebie ( jakby sklejone ) i zdecydował co mi się bardziej podoba ( raczej opcja 2x8 )

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Maja 2017, 20:25:01 czas Polski »
4 tak nawet 1 warstwa powinna wystarczyć ale dałbym tyle ile zaleca producent , woda będzie miała styk z drewnem i może być problem z czasem

Obi , kolega pytał , czy olejować obie strony : lewą i prawą ;)

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Maja 2017, 20:39:14 czas Polski »
Ja odpowiedziałem o lewej, prawa to oczywista oczywistość

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Maja 2017, 20:57:39 czas Polski »
Źle skumałem  ;)

Offline marcin6391

« Odpowiedź #29 dnia: 10 Maja 2017, 21:55:46 czas Polski »
podepnę się do odpowiedzi kolegi  ;)

Robi ludzie zapracowani , stąd brak odzewu  ;)
1. Legary możesz zamocować za pomocą kątowników , tylko podłóż pod nie papę lub jakąś inną izolację .dokładnie
2. wkrętów nie znam , to się nie wypowiem ja znam - uzywałem - mogą być
3. Wierć zawsze  otwór w drewniedokładnie
4. Zawsze olejujesz obie strony , tak samo lakierowanie , woskowanie itp.jak wyżej - lewa przynajmniej raz - prawą do uzyskania odpowiedniego efektu
5. Można naciąć , robiłem dwa tarasy u znajomych , u jednych nacięte zagłębiarką na około 1cm , u drugich nie , oba jeszcze istnieją :) nacinaj na pilarce - naprężenia się trochę rozejdą, a robota Ci szybciej pójdzie
6.Może być mało taras będie zadaszony, czy nie
7. Zaryzykowałbym klejonkę , w razie jak się nie sprawdzi , to deska jest przymocowana na wkręty , więc z wymianą w razie czego nie będzie problemu .