10 Czerwca 2026, 13:58:54 czas Polski

Autor Wątek: Modrzew europejski - materiał na taras - ocena stanu  (Przeczytany 11782 razy)

Offline Robi

Odp: Modrzew europejski - materiał na taras - ocena stanu
« Odpowiedź #30 dnia: 11 Maja 2017, 08:33:19 czas Polski »
dzięki za odpowiedzi.
Wkręty kupione, się okaże co to warte, ale jakoś negatywnych komentarzy nie mają więc jestem dobrej myśli.
Resztę zrobię jak mówiliście.

Pytanie do Ad1.
wciąż nie mam przekonania do wiercenia w betonie, a gdybym użył tej metody ze zdjęcia z tą różnicą że "legary a raczej dystanse legarów" utrzymujące właściwe odległości pomiędzy legarami dałbym niższej wysokości, tak aby "wisiały" w powietrzu i dzięki temu przepływ wody był możliwy.

Ad.3
Kłania się brak doświadczenia u mnie... Wiercić będę oczywiście. Wkręty mają 5x60 - jakie fi wiertła i na jaką głębokość wiercić? Pełne 60mm wiertłem fi4?

Ad6.
Zadaszony

Ad.7
Też jestem za klejeniem, a może oprócz klejenia od spodu w kilku miejscach skręciłbym je ze sobą blachami na łączeniach?

8.
Przed olejowaniem, szlif wierzchniej strony jakiej granulacji zrobić? 120? A może nawet 80?

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #31 dnia: 12 Maja 2017, 13:27:40 czas Polski »
bo pomalowane żeby pasowało do reszty domu - dachówka ceramiczna czekoladowa, słupy podtrzymujące sosnowe - pomalowane na brązowo sadolinem..
proszę, to sprzed malowania i z frezowania (uprzedzając - wiem że frezarka bez osłony, ale jak robiłem zdjęcie to pasek był naciągany, normalnie jest założona, ojciec ma cały czas wszystkie palce ;) )
od spodu wszystkie frezem 8mm przez środek przejechane (na zdjęciach jeszcze bez tego)

To jest frezarka z wałem poziomym i frez do ryflowania? Czy co jakby górnowrzecionowa pod stolikiem i frez palcowy i każdy "rowek" robiony osobno?

Offline Robi

« Odpowiedź #32 dnia: 12 Maja 2017, 21:34:29 czas Polski »
Proszę dopowiedzcie tą resztę i będę miał jasność od A do Z.

Oraz jedna na bieżąco sprawa:
rozłożyłem sobie wszystko na tarasie tak jak powinno już być tyle że bez montażu. Aby się przekonać czy czegoś brakuje lub ma wady nie do przyjęcia. To było 3 dni temu i dzisiaj widzę że 4-5 desek zaczyna mocno łódkować, 3m długie.
Czy to już jest problem czy przy montażu wkręty to naprostują? Innymi słowy co z tym zrobić?

Offline marcin6391

« Odpowiedź #33 dnia: 12 Maja 2017, 21:39:16 czas Polski »
normalne...
dociągniesz przy montażu

Offline arturs

« Odpowiedź #34 dnia: 12 Maja 2017, 22:37:02 czas Polski »
bo pomalowane żeby pasowało do reszty domu - dachówka ceramiczna czekoladowa, słupy podtrzymujące sosnowe - pomalowane na brązowo sadolinem..
proszę, to sprzed malowania i z frezowania (uprzedzając - wiem że frezarka bez osłony, ale jak robiłem zdjęcie to pasek był naciągany, normalnie jest założona, ojciec ma cały czas wszystkie palce ;) )
od spodu wszystkie frezem 8mm przez środek przejechane (na zdjęciach jeszcze bez tego)

To jest frezarka z wałem poziomym i frez do ryflowania? Czy co jakby górnowrzecionowa pod stolikiem i frez palcowy i każdy "rowek" robiony osobno?

wałek poziomy pod stolikiem i frez dorabiany do ryflowania.. (trzy płytki na głowicy) palcowym to by zeszło nie wiem ile..