25 Kwietnia 2026, 22:40:14 czas Polski

Autor Wątek: problem z żywicą epoksydową poci się  (Przeczytany 9163 razy)

Offline skrzydlak10

problem z żywicą epoksydową poci się
« dnia: 11 Grudnia 2016, 01:20:08 czas Polski »
Mam mały problem i nie wiem jak go rozwiązać.
Zalałem pęknięcia w dębinie epidianem 5 z utwardzaczem Z1 z czarnym barwikiem ale po 4-5 dniach nadal był lepki.
Stwierdziłem że dałem złe proporcje i kolejną warstwę postarałem się juz lepiej i nawet to wyszło. Niestety tuż przed olejowaniem żywica zaczęła się jakby pocić i wychodzą lepkie kropelki z pęknięć aż się palce kleją.  Skala zjawiska jest spora.
Nie mam pojęcia co tera z tym zrobić bo z dziur i pęknięć nie wyciągnę tego, tak nie położę oleju bo będzie się dalej lepić.
Może Wy macie jakieś pomysły?

Offline sajo

Odp: problem z żywicą epoksydową poci się
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Grudnia 2016, 10:19:34 czas Polski »
w jakich warunkach to robiłeś? jaka temparatura pomieszczenia? jaka wilgotność? Masz opalarkę?

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Grudnia 2016, 13:04:52 czas Polski »
Stawialbym na to, że chodzi Ci o "Polep", warstwa aminów wytwarzająca się w trakcie zastygania mieszanki żywica + utwardzacz. Możesz tego uniknąć stosując do epidianu utwardzacz TFF  jeżeli dobrze pamiętam. Polep zmyj ciepłą wodą z detergentem. Później jak wszystko dobrze wyschnie możesz olejować  ::) dużo na ten temat jest na forach szkutniczych, jako że epidiany są stosowane do budowy i laminowana łodzi/ jachtów drewnianych /  sklejkowych  :) tylko że polep jest tłusty, nie klei się..... może faktycznie zła mieszanka epoksydu, albo za niska temperatura schnięcia. Może żywica lub utwardzacz stare, lub przemrożone?
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2016, 13:09:51 czas Polski wysłana przez stachmiesz »

Offline skrzydlak10

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Grudnia 2016, 21:13:53 czas Polski »
Temperatura 20 21 stopni bo w ogrzewanym garazu bylo zalewane ale jedynie obawiam sie ze moglem dac zamalo utwardzacza.

Offline skrzydlak10

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Grudnia 2016, 21:14:30 czas Polski »
Opalarke mam

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Grudnia 2016, 21:20:42 czas Polski »
Adrian - przerabiałem epidian. Niestety bez sukcesów :'( Proporcje podawane przez producenta są bardzo umowne. Wiele zależy np. od wilgotności otoczenia, powietrza itp. Epidian jest tani ale to chyba jedyna jego zaleta jeżeli chodzi o zalewanie pęknięć w drewnie. W moim przypadku ostatecznie użyłem droższej żywicy w "podwójnej strzykawce" - stwardniała jak należy.

Offline skrzydlak10

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Grudnia 2016, 22:20:12 czas Polski »
Hmm moze masz racje. To moj pierwszy raz z taka zabawa wiec spodziewalem sie delikatnej wtopy, niestety jakos teraz musze ta sytuacje rozwiazac bo troche szkoda mi tej pracy. Podobno Westa bardzo chwalą

Offline sajo

« Odpowiedź #7 dnia: 12 Grudnia 2016, 22:31:26 czas Polski »

Offline skrzydlak10

« Odpowiedź #8 dnia: 12 Grudnia 2016, 22:35:36 czas Polski »
Bede mial lekture na noc, a zdzialalem takie o cos i mi szkoda tyle pracy zaprzepascic

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #9 dnia: 14 Grudnia 2016, 08:51:03 czas Polski »
Adrian - bardzo ładna realizacja :D Żywica West Systems jest niestety dosyć droga. Nawet bardzo ... w moim przypadku (budowa orzechowego stolika) po prostu wydłubałem nieszczęsny epidian uzupełniłem żywicą z dodatkiem pyłu orzechowego i po zaschnięciu wszystko olejowałem. Nic się nie dzieje. Są specjalne żywice do wypełniania pęknięć w drewnie - elastyczne, musisz jednak poszukać bo nie wiem czy u nas są dostępne. Wszystkie "5 minute epoxy" raczej tężeją na kamień. Ja wykorzystałem taką która ma dłuższy czas otwarcia.

Offline skrzydlak10

« Odpowiedź #10 dnia: 14 Grudnia 2016, 09:41:02 czas Polski »
Chętnie zobaczę Twoje dzieło :)
Jestem w stanie wypróbować tego westa n kolejnym stoliku bo niesamowicie zaje.. takie prace wyglądają.
Zdradzisz jakiej Ty żywicy używasz?

Offline skrzydlak10

« Odpowiedź #11 dnia: 06 Stycznia 2017, 21:00:59 czas Polski »
udało sie wydłubana i zalane na nowo WS z idealnymi proporcjami
Dzięki za porady

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #12 dnia: 08 Stycznia 2017, 11:16:02 czas Polski »
a zdjecie pokażesz?

Offline skrzydlak10

« Odpowiedź #13 dnia: 09 Stycznia 2017, 08:23:48 czas Polski »
proszę :)

Offline przeniek

« Odpowiedź #14 dnia: 09 Stycznia 2017, 08:44:35 czas Polski »
Świetne! Od dołu do góry. Wszystko świetnie pasuje. Gratulacje!

A czym wykończone?

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka