22 Kwietnia 2026, 09:39:34 czas Polski

Autor Wątek: Strug elektryczny z możliwością pracy w pozycji odwróconej  (Przeczytany 6568 razy)

Offline siemka

Strug elektryczny z możliwością pracy w pozycji odwróconej
« dnia: 11 Grudnia 2016, 19:27:17 czas Polski »
Witam serdecznie
Bardzo proszę o ewentualne sugestie dt. wyboru struga elektrycznego z możliwością pracy w pozycji odwróconej, krótko mówiąc taka mała heblareczka do prostowania "bananowych" desek i kantóweczek z marketu :)
W oko wpadł mi nieco egzotyczny jak dla mnie-amatora produkt o nazwie REBIR IE-5709 M, czy ktoś użytkuje ???
A może jakieś inne prpozycje.
Mam Makite 2012 nbx, ale jednak praktyka wskazuje na jej pewne niedociągnięcia.....jak wszedł "banan" to wyszedł też "banan" tylko cieńszy i głaadzszy :)
siemka

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
Odp: Strug elektryczny z możliwością pracy w pozycji odwróconej
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Grudnia 2016, 20:52:07 czas Polski »
A może jakieś inne prpozycje.

Strugarka Meec :)
Pewnie ignoranci bhp wzieliby dowolny strug elektryczny i zamontowali w imadle do gory brzuchem dokladajac przykladnice ze sklejki, ale tak oczywiscie nie wolno robic. Prawda?

Offline siemka

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Grudnia 2016, 21:46:59 czas Polski »
A jak Ci sie sprawdza ten meec.....mam ich kompresor......baaardzo niechlujne wykonanie

Offline robson

« Odpowiedź #3 dnia: 11 Grudnia 2016, 21:49:03 czas Polski »
Jeśli chodzi o równanie desek strugiem elektrycznym jest to nie lada wyzwanie, bo są  za krótkie blaty,
co prawda w pozycji odwrotnej można te blaciki przedłużyć i i stworzyć coś na wzór wyrówniarki ,
ktoś pokazywał '' sama'' na forum 

Offline siemka

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Grudnia 2016, 22:08:48 czas Polski »
Jeśli chodzi o równanie desek strugiem elektrycznym jest to nie lada wyzwanie, bo są  za krótkie blaty,
co prawda w pozycji odwrotnej można te blaciki przedłużyć i i stworzyć coś na wzór wyrówniarki ,
ktoś pokazywał '' sama'' na forum 

Jóź sam nie wiem co zrobić, niby mam super sprzęcik Makita 2012 ale cała jego "potęga" wymięka gdy potrzebuje tylko stabilnej  heblareczki do podstrugania elementy, który niestety nie mieści się do Makity

Offline Gerdo

« Odpowiedź #5 dnia: 11 Grudnia 2016, 22:42:27 czas Polski »
Deski Ci wychodzą nadal krzywe, bo Makita 2012 nie jest do planowania. To tak jakbyś patrzył na drzewo, a widział dom. Dlatego trzeba sporo wyobraźni aby zarzucać Makicie 2012, że ma wadę - czy raczej niedociągnięcie - bo źle planuje deski :)

Uważaj z tą pracą przy strugach elektrycznych. Łatwo sobie, że tak powiem - utrącić palca.
« Ostatnia zmiana: 11 Grudnia 2016, 22:45:55 czas Polski wysłana przez Gerdo »

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Grudnia 2016, 22:46:18 czas Polski »
A jak Ci sie sprawdza ten meec

Robi co do niego nalezy - jestem swiadomy, ze jego jakosc w pelni odzwierciedla cene i klase sprzetu. To nie Hammer, to jasne.

Makita 2012 to grubosciowka, sluzy do nieco innych zadan niz strugarka.

Offline siemka

« Odpowiedź #7 dnia: 11 Grudnia 2016, 22:53:13 czas Polski »
Deski Ci wychodzą nadal krzywe, bo Makita 2012 nie jest do planowania. To tak jakbyś patrzył na drzewo, a widział dom. Dlatego trzeba sporo wyobraźni aby zarzucać Makicie 2012, że ma wadę - czy raczej niedociągnięcie - bo źle planuje deski :)

Uważaj z tą pracą przy strugach elektrycznych. Łatwo sobie, że tak powiem - utrącić palca.

Żle mnie zrozumiałeś.....moja Makita jest super, ja po prostu szukam uzupełnienia w formie prostej strugarki

Offline Gerdo

« Odpowiedź #8 dnia: 11 Grudnia 2016, 23:36:46 czas Polski »
Jest np makita N1923B za około 800zł i można ją używać do pracy stacjonarnej, chyba tylko stojak czy coś tam takiego jest jako wyposażenie opcjonalne.
Albo Makita 1911B ma 110mm szerokości. Tylko kosztuje z 1k i nie wiem czy da się ją zamontować do góry nogami.

Ten Rebir fajnie wygląda. Gdzieś już go widziałem ale nigdy nie używałem.
Kup i opisz na forum recenzje :)

Offline unadarek

« Odpowiedź #9 dnia: 09 Stycznia 2017, 11:00:49 czas Polski »
Witam ja posiadam strug Vander VEP730 (http://vander.pl/?oferta/obrobka-drewna/strug-elektryczny-vep730.html)  i jak do tej pory nieźle działa chodź niedużo strugałem, ale cena jego jest ok 350-400zł za szerokość 110mm i pracę w pozycji odwróconej. Dodam że nożyki do niego pasują prawdopodobnie od struga  Graphite 110mm.
pozdrawiam

Offline jara

« Odpowiedź #10 dnia: 09 Stycznia 2017, 13:05:05 czas Polski »
Proponuję moje rozwiązanie, noże 110mm, długość ze stolikami 1000mm, ostatnio robiłem stoliczek z jesionu i kąty przy struganiu wyszły idealne. Koszt takiego rozwiązania to ok 350zł strug, osb/sklejka ok 20zł i blachy ok 50zł.

http://forum.domidrewno.pl/sam'y-46/strug-elektrycznystrugarka/

Offline gargul

« Odpowiedź #11 dnia: 13 Marca 2017, 23:15:25 czas Polski »
Znam mieszadła do zapraw REBIRA i szczerze świetny sprzęt , produkcja to Łotwa a nie chiny. Porównał bym je wytrzymałością do starej dobrej celmy