14 Czerwca 2026, 03:13:28 czas Polski

Autor Wątek: Piła stołowa dla amatora < 1000 zł  (Przeczytany 13425 razy)

Offline DarekB

Odp: Piła stołowa dla amatora < 1000 zł
« Odpowiedź #30 dnia: 19 Grudnia 2016, 14:04:46 czas Polski »
Widzę, że wątek daleko w lesie  :D
W sobotę wybrałem się do Castoramy i LM, obejrzałem co mają i wróciłem do domu z RTS1800S-G  :)
Pierwsze wrażenia bardzo dobre (piszę jako amator, który widział tylko sprzęt marketowy i dla którego to pierwsza pilarka stołowa), blat solidny, nogi dosyć stabilne, składanie banalne i szybkie. Nie mam teraz czasu na dłuższe testy - zniosłem do piwnicy, złożyłem, przeciąłem kilka desek sosnowych 2 cm i tyle. Jak się ogarnę po świętach, to postaram się coś napisać.
Moja wersja ma zabezpieczenie przeciążeniowe - czy jest to jednoznaczne z soft startem?

kerry

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 19 Grudnia 2016, 14:16:23 czas Polski »
Moja wersja ma zabezpieczenie przeciążeniowe - czy jest to jednoznaczne z soft startem?
Nie, zabezpieczenie przeciążeniowe chroni przed niepożądanym długotrwałym działaniem przepływu prądu większego od prądu znamionowego, czyli jak zaczynasz za bardzo męczyć pilarkę, to ona się nie spali, tylko zadziała to zabezpieczenie i się wyłączy - albo na określony czas albo trzeba będzie coś nacisnąć albo odłączyć zasilanie na moment.

Offline DarekB

« Odpowiedź #32 dnia: 19 Grudnia 2016, 14:22:28 czas Polski »
To jak sprawdzić, czy moja ma soft start?

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 19 Grudnia 2016, 14:24:14 czas Polski »
Nie. Softstart powoduje, że piła rozkręca się powoli a nie startuje od razu z pełną prędkością (co obciąża silnik, całą konstrukcję piły oraz sieć elektryczną) Poczytaj net i instrukcję i poustawiaj kąty, dopiero nowa zabawka będzie cieszyła :)