27 Kwietnia 2026, 15:22:27 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka Hammer K3 winner - 400v czy 230 ?  (Przeczytany 9208 razy)

Offline Cho

Pilarka Hammer K3 winner - 400v czy 230 ?
« dnia: 15 Grudnia 2016, 19:25:16 czas Polski »
Witam,

Jestem zainteresowany zakupem Hammera k3 winner i mam pytanie odnośnie rodzajów podłączenia sprzętu i silników.

K3 winner z silnikiem k3 winner standardowo jest sprzedawana z silnikiem 3kw i trzema rodzajami podłączenia:
A. 1 x 230 v
B. 3 x 230 v
C. 3 x 400 v

Wersja A to rozwiazanie najbardziej zabójcze dla instalacji elektrycznej na jednej fazie pełne obciążenie - migające światło przy włączaniu czy nawet spadek napięcia na jednej fazie w czasie pracy.

Wersja B rozkłada napięcie na 3 fazy czyli 1kW na jedna fazę używając  3 żyły. Niby mało ale instalacja nie obsługuje tylko jednego urządzenia i dodatkowe 1000 w na każda fazę moze byc odczuwalne.

Wersja C lux torpeda czyli tzw "siła" i tu już mam problemy. Wiem ze żył jest wtedy 5 szt i ze napięcie rozkładane jest po środku na każda fazę. O co tam właściwie chodzi? I czy siła jest zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jesli chodzi o podłączenie maszyny?

Czy prawda jest ze pomimo tej samej mocy maszyna ma rożna sile przekładana na obrabiany materiał w zależności od rodzaju podłączenia? Tzn najsłabsza jest 1x230 a najmocniejsza 3 x 400 v?

Poza tym czy we wszystkich tych wersjach podłączenia silnik jest dokładnie taki sam czy inny?

Dodatkowo jak wyglada temat zabezpieczenia w skrzynce/ na słupie tj czy przy sile to zabezpieczenie moze byc mniejsze tj 16 A a przy podłączeniu 1 x 230 v zabezpieczenie musi byc np 20A czy tez jeszcze wiecej i instalacja domowa (nowa) moze nie byc w stanie udźwignąć takiego obciążenia?

W ofercie specjalnej na DiD jest k3 winner tylko w wersji "230 v" i w sumie sam nie wiem czy chodzi o 1x 230 v czy 3 x 230 v?

Od razu wspomnę ze elektrykiem nie jestem i moja wiedza na to temat jest niezbyt duża. Jednak chciałbym zrozumieć czym różnią sie te opcje podłączenia maszyn.
« Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2016, 19:27:29 czas Polski wysłana przez Cho »

Offline futrzak

Odp: Pilarka Hammer K3 winner - 400v czy 230 ?
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Grudnia 2016, 19:50:05 czas Polski »
Najlepiej stosować siłę. Napięcie rozkładane jest na 3 żyły (dwie pozostało to 0 i uziemienie). Jak podłączysz na coś takiego jak 3x230V, z którym nigdy się nie spotkałem, lecz pewnie coś takiego istnieje, i podłączysz do 3 gniazdek koło siebie, a one będą szeregowo ze sobą spięte, to masz praktycznie to samo co 1x230V.

3000/230=13,04A > 16A wystarczy, lecz lepiej już dać z 20A

Można odczuwać spadki napięcie przy 3kW na jednej fazie, to zależy też jakiej grubości przekroju masz przewody, co za tym idzie odczucie na maszynie również będzie.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #2 dnia: 15 Grudnia 2016, 21:11:13 czas Polski »
Pomieszało wam się, bo 3x220V to jest ta siła właśnie. Konia z rzędem i dziewica temu kto w domu ma 3x400V chyba, że w jakiejś fabryce mieszka.
Tak. 3x220V istnieje i takie coś ma większość ludzi w polsce. Na tym chodzą maszyny na napięcie 400V. Kuchenka żony, czy wasza piła np.

Offline Cho

« Odpowiedź #3 dnia: 15 Grudnia 2016, 21:52:44 czas Polski »
http://www.hammer-polska.pl/pl-pl/produkty/pilarki-stolowe-i-pilarki-formatowe/pilarka-tarczowa-k3-winner.html Zaglądniecie sobie w szczegółach co tam jest napisane:

3 x 400 v i to jest standardowe podłączenie.

Ja do domowej instalacji mam podłączone dwie maszyny właśnie siłowe te 3 x 400v

Podłączenie 1x 230 jest jasne wysokie zabezpieczenie musi by bo 3000/230 wychodzi 13A

To tajemnicze podłączenie 3 x 230 v (teoretycznie idzie do niego kabel 5 żyłowy - 3 fazy, neutral i uziemienie) tu zabezpieczenie chyba jest takie samo 13 A

Natomiast podłączenie 3x 400 v każdemu kojarzy sie to od razu z siła (takie tez mam napięcie na tabliczkach znamionowych podłączonych maszyn 400 v. Wtedy zabezpieczenie 3000/400 i wychodzi 7,5 A
I tu przecież tez idzie kablem 5-cio żyłofwy (3 fazy, neutral i uziemienie.

Elektryk mi przez telefon wspomniał cos ze te 400v uzyskuje sie z połączenia 2 faz i w zależności od zapotrzebowania urządzenie po trochu pobiera sobie napięcia z jednej i z drugiej fazy. Tylko czym to sie różni od podłączenia 3x 230?

O co tu biega?

Offline wojo72

« Odpowiedź #4 dnia: 15 Grudnia 2016, 22:32:17 czas Polski »
To 3x230 w specyfikacji to wygląda na zasilanie dla standardu USA 110 V na fazę, międzyfazowe 230 V i częstotliwość 60 Hz. U nas jest 1x230 albo 3x400
« Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2016, 22:39:32 czas Polski wysłana przez wojo72 »

Offline seba.kl

« Odpowiedź #5 dnia: 15 Grudnia 2016, 23:00:17 czas Polski »

Offline Cho

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Grudnia 2016, 23:24:21 czas Polski »
Chyba wychodzi na to ze to 3x 230 jest dla USA.

Zbierając te wszystkie informacje:

Silnik jednofazowy lepszy jest tylko w tym ze mozna go podlaczyc do zwykłego gniazdka.

Silnik trójfazowy ma wyższy moment obrotowy, powinien byc cichszy i mniej obciąża instalacje bo zabezpieczenie wychodzi około 7,5A a przy jednorazowym jest aż 13A. Poza tym przy mocy 3 kw każda faza jest obciążona tylko 1000W a w jednorazowym aż 3000W i światełko przygasa.

Teoretycznie oba silniki osiągają moc i ilosc obrotów taka sama, ale na biegu jałowym. Przy obciążeniu czyli przy stracie i cięciu poprzez wyższy moment obrotowy silnik trójfazowy bedzie mniej zwalniał. Gdzieś doczytałem ze spadek moze byc nawet 20%

Ze względu bezpieczeństwa instalacji trójfazowy tez jest lepszy bo istnieje mniejsza szansa na przepalenie przewodów i zwarcie ze względu na podział mocy na trzy żyły.

W większości budynków napięcie na jednej fazie to 230 v, a owe 400v to napięcie międzyfazowe dwoch faz po 230v.

Jesli chodzi o ceny podobnych silników w rozróżnieniu na jedno i trójfazowe ceny sa podobne.

Ciekawostka jest ze na stronie feldera za odciag AF12 z podłączeniem jednorazowym trzeba zapłacić wiecej o 100 zł, a odciag z teoretycznie mocniejszym silnikiem trojfazowym jest tańszy :)

Offline czeejen

« Odpowiedź #7 dnia: 15 Grudnia 2016, 23:31:59 czas Polski »
Pewnie skalkulowane są też kwestie gwarancji na silnik jednofazowy... Taki łatwiej dojechać

Offline Gerdo

« Odpowiedź #8 dnia: 15 Grudnia 2016, 23:33:24 czas Polski »
Między zerem, a fazą jest napięcie 230, a między fazą, a fazą 400v i tyle.

Na moją logikę jest tak, że napięcie miedzyfazowe na które napędzany jest silnik (400v) powstaje z połączenia 3 faz po 230V każda. Potwierdza to załącznik, który wysłałem. Może prostu rzecz ma się w systematyce.
Choćby np gdy wezmę najprostszy probnik napięcia i sprawdzę poszczególne fazy, wynika z niego, że na jednej jest 230v ponieważ zdaje się mierzy do 250v.
Szczerze mówiąc nie rozumiem tej wersji B w Twoim uzasadnieniu. Jak jednym kablem mogą iść 3 fazy skoro fazowym przewodem jest tylko jeden.

Offline Cho

« Odpowiedź #9 dnia: 15 Grudnia 2016, 23:43:22 czas Polski »
Szczerze mówiąc nie rozumiem tej wersji B w Twoim uzasadnieniu. Jak jednym kablem mogą iść 3 fazy skoro fazowym przewodem jest tylko jeden.

Na stronie Hammera jest taka opcja rodzaju podłączenia 3x 230 v i to chyba dotyczy instalacji nie w Polsce.
Jesli o to Ci chodziło.
W kablu 5 żyłowym idą 3 fazy (kabel siłowy)
W kablu 3 zylowym idzie 1 faza (kabel do zwykłego gniazdka)

Jesli chodzi o to miedzy którymi żyłami w kablu jakie jest napięcie to nic o tym nie wiem :p
« Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2016, 23:45:33 czas Polski wysłana przez Cho »

Offline Gerdo

« Odpowiedź #10 dnia: 16 Grudnia 2016, 01:34:18 czas Polski »
Kabel 3 zylowy stanowi instalacje 1 fazową, czyli między fazą, a neutralnym jest 230V. A kablu 5 zylowy (siła) pomiedzy fazą, a neutralnym jest 230V, a między np L1, a L2 jest 400V.
Ale to tak gwoli wyjaśnienia. W kazdym razie chyba faktycznie wprowadziłem was w błąd, bo o ile to co piszę jest prawdziwe, to chyba rzeczywiście instalacja 3 fazowa określana jest jako 3x400V.
Ale to może lepiej zakończyć. Zadałeś tez inne pytania.

Zasadniczo 3-4KW sieć jedno fazowa uciągnie. Ja np uruchomie sobie farelkę 3kw oraz wiertarkę ręczną 1kw i działa wszystko. Zatem myślę, że pilarka tez. Natomiast jesli się da, to oczywiście, że warto brać z silnikiem 3f.
3kw to 3kw. Nie ważne czy idzie z 1 czy 3 faz, natomiast jest korzystniej z 3faz ponieważ prąd rozkłada się rownomiernie na kazdą z faz mniej ją obciążając.

Bezpieczniki 16A wystarczą. Rzecz ma się tylko jaką charakterystykę wyzwalania wybrać A, B, C.
A do warsztatu oczywiście odpada.
B to taki kompromis - akjrat to jest typowe do mieszkań. W domu takie mam.
C mocne zabezpieczenie, np przy rozruchu dużych silników, czy spawarek. Takie mam w warsztacie.

Offline wojo72

« Odpowiedź #11 dnia: 16 Grudnia 2016, 08:26:28 czas Polski »
W temacie zrobiło się spore zamieszanie do którego sam się też przyczyniłem pisząc bzdurę o USA (zmyliło mnie też 60 Hz w specyfikacji maszyny), warto  by było żeby ktoś zajmujący się tematem zawodowo to uporządkował. Na moje oko sprawa wygląda tak: felder oferuje przy napędzie o zasilaniu 3f silniki połączone na stałe w gwiazdę lub trójkąt (trzy wyprowadzenia w puszce). Napięcie zasilania na uzwojeniach jest wtedy odpowiednio 3x230 V i 3x400 V. O zaletach jednego i drugiego można poczytać w sieci, ja do tej pory spotykałem się w zasadzie tylko z silnikami o 6 wyprowadzeniach i możliwości połączenia zarówno w gwiazdę jaki i trójkąt.

Offline seba.kl

« Odpowiedź #12 dnia: 16 Grudnia 2016, 08:30:39 czas Polski »
Nie ma charakterystyki A.
Tu jest wszystko ładnie opisane
http://www.tech.co.bydgoszcz.pl/esy.html
Do tego jeszcze dochodzą zabezpieczenia selektywne

Offline krzyś48

« Odpowiedź #13 dnia: 16 Grudnia 2016, 09:00:25 czas Polski »
W zależności dla kogo wywiad :P
Tu jest ;)

Przeznaczenie wyłączników nadprądowych w zależności od typu charakterystyki:
      A - zabezpieczenie przewodów, odbiorników elektronicznych i elementów sterowania, jeżeli urządzenia
           przyłączone do instalacji charakteryzują się prądem rozruchowym nie większym niż 2In,
      B - zabezpieczenie przewodów i odbiorników w obwodach oświetleniowych, gniazd wtyczkowych i sterowania,
           jeżeli przyłączone do instalacji urządzenia charakteryzują sie prądem rozruchowym nie większym niż 3In.
      C - zabezpieczenie przed skutkami zwarć i przeciążeń w instalacji, w której zastosowano urządzenia o prądzie
           rozruchowym do 5In.
      D - zabezpieczenie przed skutkami zwarć i przeciążeń w instalacji, w której zastosowano urządzenie o prądzie
           rozruchowym do 10 In.
      gdzie In jest prądem znamionowym wyłącznika.

http://www.bezel.com.pl/index.php/instalacje-elektryczne/zabezpieczenia-przewodow-i-kabli

Offline krzyś48

« Odpowiedź #14 dnia: 16 Grudnia 2016, 09:25:53 czas Polski »
Nie zagłębiając się w temat