12 Czerwca 2026, 00:36:20 czas Polski

Autor Wątek: Frez do otworów?  (Przeczytany 9727 razy)

Offline aleball

Frez do otworów?
« dnia: 17 Grudnia 2016, 22:11:28 czas Polski »
Witam.
Właściwie nie wiem czy to dobry dział na takie pytanie. Mam zamiar zrobić stół warsztatowy wzorowany na stole Rona Paulk.
http://jayscustomcreations.com/wp-content/uploads/2015/06/paulk-bench-2-10.jpg
Będzie to oczywiście jakaś wariacja na temat ;) Niezależnie od kształtu końcowego "górny" blat będzie miał otwory pod bench dog-i (nie wiem nawet czy jest jakaś polska nazwa). Tu postanowiłem wzorować się na stole Festool MFT/3, a więc otwory fi 20 rozmieszczone co 96 mm.
I tu pojawiają się 2 pytania (pewnie na początek):
1. Czy dobrym pomysłem jest wykonanie otworów frezarką, czy raczej je wiercić?
2. Jeśli frezarka (posiadam Makitę rt0700cx2), to jaki frez będzie najlepszy? Rozumiem że najlepiej żeby od razu miał fi 20.

Pomyślałem o frezarce zainspirowany tym filmem (5:40):

Z góry dzięki za podpowiedzi i sugestie.
Michał

przemek77

• Gość
Odp: Frez do otworów?
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Grudnia 2016, 22:17:43 czas Polski »
Na pewno uzyj do otworów fezarki . Dzięki niej  będzie miał dużo "czystszy ". Jeśli frez jest dobrej jakości , a frezarka odpowiednią moc możesz frezować od razu na  żądany wymiar lub stopniowo zwiększając średnicę .

Offline aleball

« Odpowiedź #2 dnia: 17 Grudnia 2016, 22:25:48 czas Polski »
Też tak pomyślałem. Jestem amatorem więc ze względu na zmniejszenie ryzyka pomyłki, planowałem frezować otwór na raz. Pytanie czy moja Makita da sobie radę ze sklejką 18 mm, a jeśli tak to jakiego frezu użyć? Nie znam się na tym za bardzo, przeglądam frezy na różnych stromach i jak durny byłem tak jestem.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Grudnia 2016, 22:42:51 czas Polski »
Frez nazywa się prosty lub tzw. palcowy . Znajdź średnicę 20mm i po kłopocie . Natomiast frezarka jak najbardziej da radę .

Offline aleball

« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2016, 22:57:37 czas Polski wysłana przez aleball »

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Grudnia 2016, 22:59:59 czas Polski »
Jeden i drugi będzie dobry. Tylko zwróć uwagę , jakiej średnicy masz mocowanie trzpienia . Polecam ten pierwszy . Producent znany ,więc i jakość będzie na pewno lepsza. Nie mam przekonania do frezów po kilkanaście pln. Poza tym masz dosyć sporo otworów do nafrezowania
« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2016, 23:02:32 czas Polski wysłana przez przemek77 »

Offline aleball

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Grudnia 2016, 23:11:23 czas Polski »
Trzpień może mieć 6 lub 8 mm. Prześpię się z tematem ale na razie Luna jest faworytem. Dzięki za szybką odp.
Pozdrawiam
Michał

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Grudnia 2016, 23:14:09 czas Polski »
Nie ma sprawy  ;) W razie czego pisz  :)

Offline Rafalski

« Odpowiedź #8 dnia: 18 Grudnia 2016, 10:16:29 czas Polski »
Ten frez makity nie ma ostrza czołowego, więc odpada. Ewentualnie można najpierw nawiercić wszystkie otwory normalnym wiertłem, a potem frezować. Na to powinno się znać szerokość krawędzie tnących freza na jego części czołowej. Do tego trzeba dobrać średnicę wiertła, nie może być za cienkie, bo też będą nici.

Offline aleball

« Odpowiedź #9 dnia: 18 Grudnia 2016, 13:41:51 czas Polski »
Zatem Makita odpada. I tak w sumie już się zdecydowałem na ten Luny. Jak pisałem wcześniej, dla amatora więcej zmiennych to większe ryzyko pomyłki. Dlatego wolę raz ustawić przykładnicę i raz frezować. Jak zacznę najpierw nawiercać, czy zmieniać frezy to zawsze potem milimetr w tą, milimetr w tamtą i lipa.
Myślałem jeszcze ewentualnie o zrobieniu najpierw szablonu, coś takiego:

Ale wtedy chyba potrzebowałbym pierścień kopiujący do frezarki:
http://www.elima24.pl/product-pol-367-Makita-Szablon-sr-30-mm-do-RP1801FX-RP1800FX-RP2301FCX-RP2300FCX-3612-3620-RT0700CX2-RT0700CX2J-RP0900.html
No a wtedy musiałbym czymś precyzyjnie nawiercić otwory fi 30 w szablonie... eh chyba już za dużo kombinowania :)

Offline Rafalski

« Odpowiedź #10 dnia: 18 Grudnia 2016, 14:05:51 czas Polski »
No przecież jakiś szablon czy tam culage tak, czy tak musisz sobie zrobić. Jak byś chciał nastawiać te 96mm? Za każdym razem wszystko od ręcznie mierzyć i przykładać? A tak właściwie to dlaczego te śmieszne 96mm a nie po prostu 100mm? Tylko dlatego, bo ta dziwna firma tak robi?
Czy 18mm sklejki to nie trochę za mało na taki stół?
Jak już będziesz miał ten frez to zrób próbny otwór aby sprawdzić, czy wóry są dobrze odsysane i nie przeszkadzają przy wierceniu.

Offline aleball

« Odpowiedź #11 dnia: 18 Grudnia 2016, 14:56:15 czas Polski »
Hmm Właściwie to miałem kilka pomysłów jak to zrobić i sprawa cały czas jest otwarta. Kwestii rozstawu otworów właściwie nie przemyślałem jeszcze, jakoś odruchowo założyłem, że zrobię podobnie jak w MFT, choć fakt przymusu nie ma. Jak się człowiek nie zna za bardzo, to nie wie co jest ważne, a co nie i wtedy stara się minimalizować błędy, a skoro firma robiąca dobry sprzęt tak robi to może ma to jakiś sens o którym nie wiem.
Jednym z pomysłów na otwory było zrobienie szablonu jak na filmie z poprzedniego postu, innym wydrukowanie na papierze powiedzmy A0 siatki 96x96 (lub jakiejś innej zależnie jak mają być otwory). Wtedy chciałem taki arkusz nakleić na sklejkę, punktakiem (lub małym wiertłem) przenieść rozstaw otworów na sklejkę. Potem przymocować przykładnicę i opierając o nią frezarkę, żeby się nie przesunęła wyfrezować otwory w danej linii, no i kolejne.
Takie miałem pomysły, ale jeśli ktoś podrzuci lepszy, lub zwróci uwagę na błędy i niebezpieczeństwa w moim pomyśle będę wdzięczny. 

Offline aleball

« Odpowiedź #12 dnia: 18 Grudnia 2016, 15:26:32 czas Polski »
Co do sklejki 18 mm. Stół ma być w tym stylu: https://i.ytimg.com/vi/AEPkmTjFpoU/maxresdefault.jpg
Biorąc pod uwagę wymiary (ma być około 120x80 cm), konstrukcję i fakt, że ma być mobilny (a więc kwestia wagi) wyszło mi że 18 mm będzie ok. Stół będzie sobie wisiał (blat i nogi osobno) na ścianie garażu i będzie używany tylko czasem, w miarę potrzeby.

Offline sajo

« Odpowiedź #13 dnia: 18 Grudnia 2016, 16:23:19 czas Polski »
ten stół z pierwszego linka ma robione z ręki wiertarką otwory.
http://jayscustomcreations.com/2015/06/paulk-workbench-changes/
jak na 20mm to chyba nic strasznego nie będzie, jak lekko poziomu nie będzie.
Przeciez mnóstwo na necie jest krok po kroku, jak nalezy ten stół zrobić, jaką grubość sklejki itp.

Offline Coolman

« Odpowiedź #14 dnia: 19 Grudnia 2016, 07:38:40 czas Polski »
Wymiar 96 bierze sie z systemu 32 jest t8 standardowy rozstaw otworow pod kolk7 do półek, zawiasy i inne akcesoria meblowe (nie wszystkie oczywiscie)

Wysłane z mojego GT-P3100 przy użyciu Tapatalka