18 Kwietnia 2026, 13:23:00 czas Polski

Autor Wątek: Podgrzewany schowek  (Przeczytany 2272 razy)

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
Podgrzewany schowek
« dnia: 18 Grudnia 2016, 20:23:59 czas Polski »
Od dłuższego czasu prześladuje mnie i pewnie wielu z was problem przechowywania akumulatorów w zimie.
W moim przypadku jak pracuję codziennie to temperatura w warsztacie to ok 10C .Jak mam kilkudniową przerwę w majsterkowaniu to potrafi spaść poniżej 0.  Zazwyczaj akumulatory biorę do domu na noc ale trochę to uciążliwe i często zapominam ich wziąć z powrotem  (a do warsztatu mam ok 1km więc trochę to denerwujące  >:( )

Wpadłem a pomysł żeby zrobić małą szafkę/pudełko i delikatnie czymś podgrzewać np:

https://www.google.pl/search?q=mata+grzewcza+terrarium&newwindow=1&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjh4-Xjuv7QAhUBFCwKHbjoDh8Q_AUICCgB&biw=1422&bih=938#imgrc=oaXwIjqLAelr5M%3A

Rozwijając pomysł można by zrobić trochę większą szafkę  i upakować do niej kleje lakiery itp.

Niby fanie ale jest lekka obawa żeby nie spalić akumulatorów i przy okazji całego warsztatu..

Co o tym sądzicie? Ktoś stosuje podobne patenty?

Pozdrawiam Tomek

meridox

• Gość
Odp: Podgrzewany schowek
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Grudnia 2016, 21:03:15 czas Polski »
Używałem tylko nie mate a kabel grzewczy w sumie zasada działania podobna , pomysł wydaje się ok i bezpieczny na pewno warsztatu tym nie spalisz bo mają one zabezpieczenia tak samo jak grzałki do akwarium jak się spali to przestaje grzać problem może być tylko spadek temp. poniżej -10 ale na szczęście takie mrozy u nas rzadka się trafiają i w sumie na nie długi okres :)
Wiec w skrócie powiem tak...... zrób sprawdź jak się sprawuje i daj znać bo ja też wszystko w blaszaku trzymam :)

Offline Morświn

« Odpowiedź #2 dnia: 18 Grudnia 2016, 21:13:43 czas Polski »
Hej
fajny pomysł do tego celu to fajnie by sprawdziła się konstrukcja jak przy inkubatorze do jajek robiłem kiedyś taki i w sumie dalej go mam, można by zwykłą szafkę od środka okleić takim ekranem co daje się za grzejniki z aluminiową folią.Na górze zamontować kabel grzewczy a na zewnątrz termoregulator, ustawić załóżmy 15 stopni i tyle. Tylko dać uszczelki żeby ciepło za bardzo nie uciekało, inkubator potrafił się nagrzać do dużo wyższej temperatury jak stał  wiosną w nieogrzewanym pomieszczeniu a ścianki były z płyty wiórowej i tylko ten ekran

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Grudnia 2016, 21:39:34 czas Polski »
Wstaw lodówkę albo (  zamrażarkę )Jak sprawne to latem trzymasz piwo ,a zimą wyłączasz  i kładziesz kleje  lakiery i narzędzia  :)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Grudnia 2016, 22:19:23 czas Polski »
A może wystarczy wykleić szafę od środka styropianem, łącznie z drzwiami tam gdzie zamierzasz trzymać takie rzeczy i to powinno wystarczyć

Offline seba.kl

« Odpowiedź #5 dnia: 19 Grudnia 2016, 07:20:05 czas Polski »
W szafkach elektrycznych używamy takich grzałek http://automatyka.elstat.com.pl/p5437,grzalka-do-szaf-sterowniczych-element-grzejny-polprzewodnikowy-70w-230v.html
Do tego jeszcze termostat i sprawa załatwiona

Offline agoliat

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Grudnia 2016, 12:42:12 czas Polski »
A może taki wymiennik ciepła ?

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Grudnia 2016, 19:26:06 czas Polski »
Taki wymiennik wydaje się zbyt skaplikowany.  Najbardziej spodobał mi się pomysł z lodówka,szczególnie latem B-)
Pozdrawiam Tomek

Offline marekklops

« Odpowiedź #8 dnia: 26 Września 2023, 11:44:01 czas Polski »
Od dłuższego czasu prześladuje mnie i pewnie wielu z was problem przechowywania akumulatorów w zimie.
W moim przypadku jak pracuję codziennie to temperatura w warsztacie to ok 10C .Jak mam kilkudniową przerwę w majsterkowaniu to potrafi spaść poniżej 0.  Zazwyczaj akumulatory biorę do domu na noc ale trochę to uciążliwe i często zapominam ich wziąć z powrotem  (a do warsztatu mam ok 1km więc trochę to denerwujące  >:( )

Wpadłem a pomysł żeby zrobić małą szafkę/pudełko i delikatnie czymś podgrzewać

Rozwijając pomysł można by zrobić trochę większą szafkę  i upakować do niej kleje lakiery itp.

Niby fanie ale jest lekka obawa żeby nie spalić akumulatorów i przy okazji całego warsztatu..

Co o tym sądzicie? Ktoś stosuje podobne patenty?

Pomysł całkiem fajny, wpadłem na podobny tylko nie z matą z terrarium a została i folia grzewcza na podczerwień z ogrzewania podłogowego coś takiego. Zrobiłem taką skrzynkę ze starych paneli podłogowych 1m x 1m x 1m bo akurat taki kawałek folii mi został. Podłoga to jedna warstwa paneli potem folia grzewcza i na nią znów panele. Taka matę można bezpośrednio do gniazdka podłączyć (na youtube są filmiki) Ja jednak trochę się bałem zostawiać tak włączone przez całą noc i dałem jeszcze regulator napięcia ze starej lampki :) Dzięki temu mogę regulować moc grzania a do tego ma wbudowany bezpiecznik. Można też kupić specjalny regulator, widziałem za ok 150 zł. z termometrem. Jak na razie się sprawdza ta skrzynka.