19 Kwietnia 2026, 05:34:50 czas Polski

Autor Wątek: Jakie "chińczyki" do mojego amatorskiego warsztatu 12m2?  (Przeczytany 11646 razy)

Offline floogiorgio

Jakie "chińczyki" do mojego amatorskiego warsztatu 12m2?
« dnia: 21 Grudnia 2016, 02:07:15 czas Polski »
Witam,
Potrzebuję porady co do wyboru elektronarzędzi do przyszłego, amatorskiego, drewnianego, warsztatu ok 12m2. Nie dysponuję dużym zapleczem finansowym (gdzieś tu padają kwoty 30 000zł!, co jest zrozumiałe w profesjonalnych warsztatach). Na swoje zabawki mam jakieś ok 3 tys - góra 4 tys.
Większość pieniędzy z budżetu 10 000 zł pójdzie na budowę tego warsztatu, przy czym oczywiście szarpnąłem się, że zrobię to głównie sam, ewentualnie niewielka pomoc znajomych czy rodziny - zarówno ta fizyczna jak i fachowa m. in. sąsiedzi (duża wiedza o obróbce drewna, ale nie stolarze, starzy amatorzy, świetna "złota rączka") szwagier: założy mi elektrykę, ojciec "dwie lewe ręce" lub kolega pomoże mi fizycznie w budowie konstrukcji), mama ugotuje obiad - też ważne:)
Pomysł warsztatu narodził się przy okazji konieczności wybudowania większej narzędziowni, składziku na wszelkie standardowe sprzęty ogrodowe, posiadane narzędzia, drewno. Skoro drewno już tak bardzo mnie pasjonuję, wygospodaruje też sobie mały warsztat. Działka nie tak duża 1000m2, domek mieszkalny murowany itp.
Na początek budowy potrzebuje się zaopatrzyć w sprzęt niezbędny (przynajmniej za taki go uważam). Pozycje oznaczone "*" to są pozycje, które najbardziej mnie przekonują.

Lista 1 - niezbędne do rozpoczęcia budowy

1.Grubościówka-strugarka

Może celować od razu w taką, o szerokości strugania ok. 250 mm?

2. uniwersalna pilarka stołowa/ukośnica

3.odciąg wiórów czy odkurzacz?
czytałem, że ma bardzo dobre opinie...

4. wiertarka kolumnowa a może wystarczy stojak na wiertarkę?

a może wystarczy wiertarka ręczna (chodź nie tak mocna, ma kilka lat) i wkrętarka? Nie ukrywam, że wiertarka kolumnowa przydała by mi się w dalszych pracach stolarskich, jest bardzo precyzyjna - wiercenie pod kątem itp.

Lista 2 - może przeznaczyć całość kwoty na sprzęty powyższe (lub podobne) i dać sobie spokój na razie z listą 2 póki nie opanuje się listy 1? Ostatecznie mógłbym się wstrzymać i dokupywać je osobno.

5. szlifierka taśmowo talerzowa

6.frezarka górnowrzecionowa/frezy/stół do frezarki

w tej cenie są w ogóle coś warte, czy się będą zaraz tepić? może lepiej na sztuki frezy CMT?
w przypadku frezerek warto płacić za nią 500 zł., czy np. lepiej kupić taką za 200 zł i dokupić lepsze frezy?

to coś warte?

Są to jakieś moje wybory, część z nich z pewnością może okazać się dla kogoś śmieszna, niektóre będą dopuszczalne, jednak proszę pamiętajcie, że potrzebuje ich amator z budżetem max 4000 zł i najważniejsze pozycje dla mnie do lista 1, przede wszystkim chciałbym uniknąć kupna niepotrzebnych sprzętów, przepłacania jeśli na jakieś pozycje są zamienniki lub jeśli jakiegoś sprzętu kategorycznie powinienem unikać oraz o co Was bardzo proszę podanie swoich propozycji dla danej kategorii

Jakie sprzęty stolarskie posiadam (elektryczne, drobne stolarskie):
wiertarka, wkrętarka, wyrzynarka, szlifierka kątowa, szlifierka oscylacyjna, piła szablasta itd.

Z góry dziękuję za Wasze uwagi i propozycje. Jest to dla mnie niezwykle ważne, bo na dłuższą metę nie mam nikogo kto mógłby udzielić mi fachowych porad. Wasze sugestie będą bezcenne.

Za błędy przepraszam, już późno, a post wyczerpujący  :)
Grzegorz.

m_kola

• Gość
Odp: Jakie "chińczyki" do mojego amatorskiego warsztatu 12m2?
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Grudnia 2016, 07:43:46 czas Polski »
Możesz jeszcze frezarkę zmienić na Meec'a z Julki i odkurzacz na MacAllister MAC1400-30L z Castoramy za 398pln

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Grudnia 2016, 07:46:26 czas Polski »
Frezarke mam z Julki i tą makitę 3600.
Radzę dołożyć i kupić tą drugą. Odkurzacza nie mogłem znaleźć ale masz rację.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Grudnia 2016, 08:02:27 czas Polski »
Frezarke mam z Julki i tą makitę 3600.
Radzę dołożyć i kupić tą drugą. Odkurzacza nie mogłem znaleźć ale masz rację.
Frezarki innej nie mam dlatego tę mogę polecić bo się sprawdza. Pewnie masz rację, że jakbym wziął do łapki to bym zdanie mógł zmienić :)
Co do odkurzacza to nie mam pojęcia czemu na stronie nie ma ale w "mojej" casto w Łodzi stała ich cała piramida!

Offline jara

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Grudnia 2016, 09:16:52 czas Polski »
Frezy do zabawy mogą być z juli ale pojedyncze-komplety się nie sprawdzają. Firmę Condor omijał bym z daleka i uważałbym na dedrę  (ja mam złe doświadczenia odnośnie frezów tej firmy). A do częstszej pracy CMT.   

Offline bercisz

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Grudnia 2016, 09:24:05 czas Polski »
Wkrętarkę bierz Ryobi na testa, ja ostatnio kupiłem i na razie nie narzekam, jak padnie dam znać :)... coś mnie przekonała ta firma mimo tego, że szlifierkę zajechałem ostatnio. Szykuj się na dobudówkę, bo te 12 m kw wydaje się strasznie mało :)

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Grudnia 2016, 09:46:49 czas Polski »
JA tylko dodam że gdy już kupisz sobie wszystkie narzędzia to nie zapominaj o BHP i koniecznie dokup półmaskę z filtrami przeciwpyłowymi i jakieś dobre rękawiczki do pracy z nieobrobionym drzewem :P drewnem  oraz jakieś gogle .

meridox

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Grudnia 2016, 10:12:11 czas Polski »
co do odciągu taniego to możesz zobaczyć koszt 399 PLN jako odkurzacz też daje rade :P dywaniki w aucie aż wciąga :P

https://www.leroymerlin.pl/warsztat/urzadzenia-warsztatowe/pochlaniacze-i-odciagi-wiorow/odciag-wiorow-hd040-750-w-scheppach,p137223,l882.html

stół do frezarki sobie odpuść na takim stoliczku to tylko patyki od lodów można robić , jak będziesz potrzebował porządną dechę czy kantówkę prze frezować to ten stolik się złoży a w za te pieniądze zrobisz porządny samemu.
moja szafka kosztowała mnie też niecałe 300 PLN a jest stabilna mam miejsce na frezy i inne pierdoły i jeszcze szafka na wiertarki wkrętarki i szlifierki pyzatym zawsze możesz dorobić czy wyrzynarkę czy piłę włosową tu masz link jak wygląda

&t=62s

Offline marius7

« Odpowiedź #9 dnia: 21 Grudnia 2016, 11:15:38 czas Polski »
Od pewnego czasu używam grubościówki z Juli. Dla amatora jest wystarczająca, chociaż ma kilka mankamentów między innymi blat wyrówniarki jest mało stabilny. Ogólnie jak za taką cenę jestem z niej zadowolony.
http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/obrabiarki/strugarki/wyrowniarka-grubosciowka-250029/
Co do frezarki to sam używam CMI z Obi, jej największą zaletą jest cena. Używana dość intensywnie w warunkach amatorskich, a od pewnego czasu zabudowana w prostym stoliku dobrze spełnia swoje zadanie. Co prawda już raz była wymieniona w ramach gwarancji bo zerwał się gwint na nakrętce zaciskowej, ale reklamacja rozpatrzona "od ręki" i wymiana na nową. Oczywiście jeśli budżet pozwala na lepszy sprzęt to myśle, że wybór jest oczywisty;)
https://www.obi.pl/strugi-i-frezarki/cmi-frezarka-c-of-1200-1200-w/p/6087472

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Grudnia 2016, 15:11:21 czas Polski »
*BERNARDO PT 200 ED
Bernardynka tymczasowo stoi u mnie w lekko odmiennym (od fabrycznego) stanie skupienia. Trochę ją "dokumentuję", żeby w razie czego wiedzieć skąd pochodzą latające części. Więc to nie przez to, że się już "rozkraczyła" ;)
Kiedy będe miał możliwość złożę ją i lepiej opiszę. Na razie mogę tylko powiedzieć jak działa serwis - drobna, choć upierdliwa usterka (w dosyć kluczowym miejscu) została usunięta bez problemu. Śruby dokręcone "na amen" zdarzają się i w droższym sprzęcie: https://majsterkowo.pl/testy/pilarka-bernardo-tk-250-f/

Może będziesz mieć jakieś porównanie, chociażby wizualne. Krótki opis i trochę zdjęć "flaczków": http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3264519.html#16021503

Co więcej - zintegrowany odciąg zasysa całkiem nieźle. Silnik na biegu jałowym pracuje dość głośno, pobierając z sieci ~820W (porównanie słabe, ale Makita MLT100 teoretycznie z silnikiem o takiej samej mocy ~785W). Być może to kwestia innego oporu mechanizmów, bądź lepszej jakości/kultury pracy napędu w MLT100. Mechanizm blatu grubościówki wymagał wyregulowania łańcucha, ponieważ korbka trochę się zacinała podczas kręcenia. Pasek klinowy po 2-óch minutach pracy na luzie (bez obudowy, temp otoczenia ~14*C) rozgrzewa się do około 60*C, a ten gumowy od trybów posuwu minimalnie, więc nawet nie mierzyłem. Podczas obrabiania materiału będzie pewnie "trochę" cieplej.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #11 dnia: 21 Grudnia 2016, 21:52:04 czas Polski »
Ukośnicę z pilarką nie kupuj, bo nie będziesz zadowolony.  Nie ma możliwości aby pracować na tym, robiąc coś innego niż panele podłogowe. Lepiej kupić samą pilarkę ponieważ ukosnica nie jest niezbędna.
Także frezarkę gornowrzecionową powinieneś dać na listę piwrwszą, ponieważ to sprzęt pierwszej potrzeby. Zauważ tylko, że nie ma tulei na frez 12mm, ale generalnie da się pracować na 8mm. Sam z resztą tak mam narazie.

Stojak na wiertarkę, to zdecydowanie dobry pomysł. Dobra wiertarka kolumnowa to połowa Twojego budżetu, a to jest również maszyna nie pierwszej potrzeby. Ciężko mi to opisać, ale po prostu namiastka kolumnowej, czyli statyw, Ci się przyda. Zobaczysz.
Zastanów się jednak czy chcesz kupować te szlifierki taśmowe, bo to wszystko jest w skali mikro.

Kątownik, suwmiarka, liniał, poziomica, kątownik nastawny, młotki gumowe, wiertła, frezy, piła japońska/grzbietnica, dłuto, strug, miarka zwijana. Generalnie zdziwisz się ile to kosztuje wszystko.
Pilarka, strugarka, szlifierka mimośrodowa, frezarka, dłuto i piła, przyrządy do trasowania, wkrętarka, wiertarka. To są rzeczy niezbędne. Przy zastanowieniu się można by coś jeszcze dodać.
Plus jest taki, że większość sprzetów i narzędzi kupuje się z czasem.

Offline floogiorgio

« Odpowiedź #12 dnia: 22 Grudnia 2016, 05:00:28 czas Polski »
Jeśli chcesz zmieścić się w budżecie to polecam;

1. Wyrowniarko grubościówka Meec
http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/obrabiarki/strugarki/wyrowniarka-grubosciowka-250029/

2. Pilarka stołowa Ryobi rts1800g
https://m.leroymerlin.pl/warsztat/urzadzenia-warsztatowe/pily-stacjonarne-frezarki/pilarka-stolowa-rts1800-g-1800-w-ryobi,p353386,l888.html

3. Ukośnica Evolution fury3
http://allegro.pl/evolution-pila-tarczowafury3-b-210mm-1100w-i5722758046.html

4. Frezarka GW Maktec mt 362
http://sklep.elkar-serwis.pl/frezarka-maktec-mt362-p3614

5. Szlifierka Metabo fsx 200
http://allegro.pl/szlifierka-mimosrodowa-oscylacyjna-metabo-fsx-200-i6653429948.html

6. Odkurzacz Makita vc2512
http://m.ceneo.pl/35916036;pla?se=GbURRsztAQCBAlfoIXyh0aU3m_HZ5_bB&gclid=Cj0KEQiAyuPCBRCimuayhb3qqvwBEiQAgz62kWhC0JdiGh4qHpY8XPoBK6cjgA6jCfh-fQwpJxat1j4aAisg8P8HAQ#tab=click

7. Wyrzynarka meec
http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/pily/wyrzynarki-elektryczne/wyrzynarka-023024/

8. Wiertarko wkrętarka... ile kasy starczy

Do tego cyklon, frezy, kątownik i bity.

Dzięki za tą listę, niektóre ciekawe propozycje.
1.Wyrówniarka/grubościówka - ta marka jakoś mnie nie przekonywała nigdy, ale w sumie tak bardzo się te chińskie marki nie różnią, nie brał bym jej pod uwagę ze względu na brak dostępności, bo cena kusząca, ktoś też w powyższych wypowiedziach ją chwalił
2. pilarka stołowa, oglądałem kiedyś o niej recenzje, opinie były różne, ktoś twierdził że prowadnica przy ustawianiu nie zachowuje prostej linii, no i te uwagi o nierównych blatach? cena bardzo dobra, choć najmniej istotny to wygląd super, dobra cena, posiada rowki w blacie do sanek to bardzo ważne (pilarko ukośnica ich nie ma), skoro ja polecasz i Ty to trzeba by było wziąć ją pod uwagę
3. ukośnica, to moim zdaniem masakra, dodatkowo "W ZESTAWIE BRAK ZABEZPIECZENIA MOCOWANIA TARCZY NIE ZAWIERA TARCZY":(, cena chyba mówi wszystko o jakości
4.frezarka, tu dla odmiany Twoja propozycja cenowa jest bardzo wysoka, ale skoro polecasz to rozumiem sam używasz/używałeś?
5. szlifierka - na razie nie myślę o jej zakupie, ale wezmę ją pod uwagę
6. odkurzacz makita i cyklon, o którym wspominasz coś takiego? http://allegro.pl/separator-cyklon-odkurzacz-przemyslowy-odciag-pylu-i5908300554.html. Mam rozumieć, że muszę zakupić odkurzacz, a następnie zrobić samoróbkę jakiegoś zbiornika, na tym cyklon, wszystko razem połączyć i wpinać to elektromaszyn/elektronarzędzi? i to wystarczy bez zakupu odciągu wiórów?
7. wyrzynarkę posiadam

Których z podanych przez siebie pozycji (nr?) używałeś/ używasz? Napisz proszę coś więcej o cyklonie i odkurzaczu?

Offline floogiorgio

« Odpowiedź #13 dnia: 22 Grudnia 2016, 05:48:45 czas Polski »
Frezy do zabawy mogą być z juli ale pojedyncze-komplety się nie sprawdzają. Firmę Condor omijał bym z daleka i uważałbym na dedrę  (ja mam złe doświadczenia odnośnie frezów tej firmy). A do częstszej pracy CMT.   

Dzięki za radę będę kupował na szt. w miarę potrzeby.

Wkrętarkę bierz Ryobi na testa, ja ostatnio kupiłem i na razie nie narzekam, jak padnie dam znać :)... coś mnie przekonała ta firma mimo tego, że szlifierkę zajechałem ostatnio. Szykuj się na dobudówkę, bo te 12 m kw wydaje się strasznie mało :)

Wspominasz o wkrętarce/wiertarce z Ryobi? posiadam więc nie potrzebuje. Co do wielkości warsztatu wciąż się zastanawiam, ewentualnie wybuduje 4x4m:)

JA tylko dodam że gdy już kupisz sobie wszystkie narzędzia to nie zapominaj o BHP i koniecznie dokup półmaskę z filtrami przeciwpyłowymi i jakieś dobre rękawiczki do pracy z nieobrobionym drzewem :P drewnem  oraz jakieś gogle .

Słuszna uwaga, będę pamiętał. Nie pomyślałem w ogóle o takiej półmasce. Czy mógłbyś polecić taką, której kupno najbardziej się opłaca/ do której dokupienie wkładów nie będzie kosztowało majątku?

co do odciągu taniego to możesz zobaczyć koszt 399 PLN jako odkurzacz też daje rade :P dywaniki w aucie aż wciąga :P

https://www.leroymerlin.pl/warsztat/urzadzenia-warsztatowe/pochlaniacze-i-odciagi-wiorow/odciag-wiorow-hd040-750-w-scheppach,p137223,l882.html

stół do frezarki sobie odpuść na takim stoliczku to tylko patyki od lodów można robić , jak będziesz potrzebował porządną dechę czy kantówkę prze frezować to ten stolik się złoży a w za te pieniądze zrobisz porządny samemu.
moja szafka kosztowała mnie też niecałe 300 PLN a jest stabilna mam miejsce na frezy i inne pierdoły i jeszcze szafka na wiertarki wkrętarki i szlifierki pyzatym zawsze możesz dorobić czy wyrzynarkę czy piłę włosową tu masz link jak wygląda

&t=62s

Bardzo dziękuję, odkurzacz/odciąg wydaje się być ok, przede wszystkim oszczędność miejsca w małym warsztacie. Rozumiem, że to co podałeś , twoim zdaniem lepsze od odciągu z Juli. Co do stolika masz racje, przy większych, cięższych elementach był by problem, filmik super, bardzo się przyda. Tak jak napisałeś można modyfikować taki stolik.

Ukośnicę z pilarką nie kupuj, bo nie będziesz zadowolony.  Nie ma możliwości aby pracować na tym, robiąc coś innego niż panele podłogowe. Lepiej kupić samą pilarkę ponieważ ukosnica nie jest niezbędna.
Także frezarkę gornowrzecionową powinieneś dać na listę piwrwszą, ponieważ to sprzęt pierwszej potrzeby. Zauważ tylko, że nie ma tulei na frez 12mm, ale generalnie da się pracować na 8mm. Sam z resztą tak mam narazie.

Stojak na wiertarkę, to zdecydowanie dobry pomysł. Dobra wiertarka kolumnowa to połowa Twojego budżetu, a to jest również maszyna nie pierwszej potrzeby. Ciężko mi to opisać, ale po prostu namiastka kolumnowej, czyli statyw, Ci się przyda. Zobaczysz.
Zastanów się jednak czy chcesz kupować te szlifierki taśmowe, bo to wszystko jest w skali mikro.

Kątownik, suwmiarka, liniał, poziomica, kątownik nastawny, młotki gumowe, wiertła, frezy, piła japońska/grzbietnica, dłuto, strug, miarka zwijana. Generalnie zdziwisz się ile to kosztuje wszystko.
Pilarka, strugarka, szlifierka mimośrodowa, frezarka, dłuto i piła, przyrządy do trasowania, wkrętarka, wiertarka. To są rzeczy niezbędne. Przy zastanowieniu się można by coś jeszcze dodać.
Plus jest taki, że większość sprzetów i narzędzi kupuje się z czasem.

Po namyśle raczej zrezygnuje z pilarki stołowej/ukośnicy. Chcę dobrą pilarkę, też słyszałem, że ukośnica nie jest aż tak potrzebna, chciałem mieć 2w1, ale to nie najlepszy pomysł. Może jeśli kupować już frezarkę to od razu z tuleja na frezy 12mm? Co do statywu na wiertarkę, to rzeczywiście najlepsza opcja biorąc pod uwagę budżet.

bobbobson i marius7 - również dzięki  za wskazówki.

Jeśli ktoś jeszcze będzie miał wolę, aby coś doradzić wezmę wszystko pod uwagę.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Grudnia 2016, 11:05:33 czas Polski »
wybuduje 4x4m
Z doświadczenia wiem że lepszy jest prostokąt z drzwiami na krótszej ścianie. Można obrabiac dłuższe elementy i łatwiej je wnieść i wynieść.