26 Kwietnia 2026, 13:31:02 czas Polski

Autor Wątek: Strugarka/Grubościówka niski budżet  (Przeczytany 93720 razy)

Offline bodzio54

Odp: Strugarka/Grubościówka niski budżet
« Odpowiedź #120 dnia: 27 Kwietnia 2015, 09:50:03 czas Polski »
Tak zrobiłem, noże naostrzyłem i wygładziłem. Jest dużo lepiej. Ale napisałem do serwisu mimo wszystko, zobaczymy co odpiszą. Ale jak widać nie tylko u mnie ten problem z jakością noży. Wydawało mi się że w nowym urządzeniu jakość noży powinna być nienaganna. Cały czas mam wahania czy ten zakup był dobry. Prz okazji jak będę w Gdańsku podjadę do Jula i zobaczę jak wyglądają urządzenia Meec. Wtedy się okaże czy warto było przepłacić te 200zł. Ogólnie blat jest prosty jak przyłożyłem poziomicę to dwie części są idealnie równo. Grubościówka zbiera dobrze nie ma żadnych fal. Gdyby nie te noże było by idealnie. Przyrząd do regulacji noży sprawdził się bardzo dobrze. Ciekawe czy w Dedrach czy Meec też dają takie narzędzie.
Napisałem też do serwisu aby podali cenę nowych noży, zastanawiam się czy jeśli to są klony urządzeń czy będą pasować noże np od Meec.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #121 dnia: 27 Kwietnia 2015, 09:55:10 czas Polski »
Kup jakieś HSS z globusa czy coś podobnego. W serwisie pewnie będzie dostępne to samo co założyła chińska fabryka.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #122 dnia: 27 Kwietnia 2015, 10:17:03 czas Polski »
Przyrząd do regulacji noży sprawdził się bardzo dobrze. Ciekawe czy w Dedrach czy Meec też dają takie narzędzie.
Dają
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline bodzio54

« Odpowiedź #123 dnia: 28 Kwietnia 2015, 14:11:10 czas Polski »
Dzięki za rade. Jak się stępią te to kupie jakieś HSS, już nawet oglądałem cena około 40zł za szt. Także nie jest źle.
Ale muszę Wam powiedzieć że byłem przy okazji w Jula i oglądałem tam strugarko grubościówkę Meec'a. Wygląda na to że jest to te samo urządzenie. Stół regulowany i blat wykonany tak samo.
Nie wiem oczywiście jak z silnikiem bo  różnią się mocą (Meec 1500W/9000obr a Einhell 1280W/9200obr) a nie oglądałem jej od spodu żeby porównać, zresztą wygląd zewnętrzny to nie wszystko. Noże były praktycznie bez skazy a wiec lepiej niż w Einhell'u. Myślę że gdybym miał drugi raz podjąć decyzje to z tym doświadczeniem zaryzykował bym żeby kupić Meec. Oczywiście nie wiem jak ta Meec pracuje ale sądząc po waszych opiniach nie ma się specjalnie do czego przyczepić. A zatem jak nie widać różnicy to po co przepłacać. No chyba że ta Einnhell okaże się bardziej wytrzymała może silnik jest lepszej jakości albo paski (ps. dołączają do Meec albo Dedra szczotki do silnika w komplecie?) ale tego już nie sprawdzę.
Aha i serwis mi odpisał że urządzenie nie pochodzi z polskiej dystrybucji i mam się kontaktować ze sklepem w sprawie gwarancji i noży a u nich nowe (nie wiem czy komplet czy szt) 160zł netto.
Także wole kupić coś co polecił mi Przemoprzem.
Dzięki i pozdrawiam.

Offline Krzysiek_84

« Odpowiedź #124 dnia: 15 Maja 2015, 09:58:29 czas Polski »
Wczoraj byłem w Juli w Jankach...

KUPIŁEM GRUBOŚCIÓWKĘ :)
Mają na stanie jeszcze 3 sztuki jakby ktoś potrzebował ;)

Nikt wcześniej nie napisał, a może to się okazać ważne...
Karton w osobówce ledwo się mieści - mam hb i nie było problemu choć calutki bagażnik zajmuje kartonik... Kupa styropianu i ładnie w tym poukładane. Przy mniejszej osobówce lub sedanie trzeba mieć miejsce na kanapie :)

Jeszcze nie otwarta - wyjęta z kartonu, bo dzieci zobaczyły karton i powiedziały "TATO TATO!! ale będzie z tego RAKIETA" (chodziło o karton), więc karton użytkują dzieci i są zadowolone (żona się zastanawia czy kupiłem dla maszyny czy dla kartonu :p

Pierwsze testy w ostatnim tygodniu maja. W wolnych chwilach rysuję projekty i już się czuje "wariatem" jak większość ludzi na formum :))

mily68

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: 15 Maja 2015, 12:49:11 czas Polski »
Ale grubościówkę czy wyrówniarko - grubościówkę bo to różnica (w gabarytach też...)?

Offline Krzysiek_84

« Odpowiedź #126 dnia: 15 Maja 2015, 13:27:29 czas Polski »
wyrównywarko-grubościówka :)

Offline momon

« Odpowiedź #127 dnia: 15 Maja 2015, 14:06:31 czas Polski »
Witam Panów,  założyłem konto bo też mam zamiar kupić grubościówka-strugarke. Interesuje mnie opcja bernardo pt 250 chwalą sobie na innym forum ten sprzęt i mieści się z moim budżecie (1500 zł). Niepokoi mnie tylko szerokość strugania, bo co z deska np.  30cm.
Ktoś może zrecencuje ten sprzęt?

Ps.  Głupie pytanie. Wyrownywarka to to samo co strugarka?

Offline molu

« Odpowiedź #128 dnia: 15 Maja 2015, 14:25:08 czas Polski »
Niepokoi mnie tylko szerokość strugania, bo co z deska np.  30cm.

No to musisz sobie kupić maszynę, która ma szerokość strugania 30 cm.. kupując maszynę dobierasz ją do swoich potrzeb. Wybierając sprzęt wiesz jakie będą ograniczenia szerokości, grubości obrabianego materiału 

T.

Offline momon

« Odpowiedź #129 dnia: 15 Maja 2015, 14:27:18 czas Polski »
Z drugiej strony 25 to nie tak mało,  dlatego czekam na opinie dot. tego bernardo pt250

Offline Marucha

« Odpowiedź #130 dnia: 15 Maja 2015, 14:29:38 czas Polski »
Ja mam i sobie chwale. Do prac amatorkisch w zupelnosci wystarcza. Dlugo szukalem i zdecydowalem sie na ten model wlasnie

Offline momon

« Odpowiedź #131 dnia: 15 Maja 2015, 14:30:17 czas Polski »
Długo Używasz juz? Deski ładnie wyglądają?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #132 dnia: 15 Maja 2015, 23:50:12 czas Polski »
momon kurde belans - czyżbyś nie przeglądał forum? Walczyliśmy o zmiany w regulaminie po coś. Jak nie ja to zaraz ktoś inny zwróci Ci uwagę. Przedstaw się w odpowiednim dziale.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #133 dnia: 16 Maja 2015, 09:03:33 czas Polski »
Ja mam i kiedys o tym nagram dokładny film.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline momon

« Odpowiedź #134 dnia: 16 Maja 2015, 09:18:49 czas Polski »
Póki co Przemek powiedz to i owo. Ja lecę się przedstawić.